Vagyis a világ legjobb hűsítő levese, amely történetesen nem is egy kifejezetten kánikulára berendezkedett, mediterrán vagy trópusi vidékről származik, hanem Lengyelországból. A lengyel gasztronómia virágzása, és főleg Varsó kulináris életének pezsgése amúgy is lenyűgöző, szívből ajánlok egy varsói gasztrotúrát, csupa meglepetés! Levesekben a lengyel konyha igencsak erős, a hűvösebb napokra tartogatandó, tartalmas gombás, gerslis levesektől az ikonikus zurekig (rozskovásszal készített, kemény tojással és fehér kolbásszal tálalt, savanykás leves), széles és színes a paletta. A chłodnik igazi nyári közönségkedvenc, kánikulában nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el, literszámra érdemes készíteni, ajánlom a recept azonnali duplázását. Behűtve, jéghidegen szenzációs, a színe pedig kétségtelenül lélegzetelállító. A céklás alaplé készülhet maradék sült céklából is, de a nyári, zsenge céklák finomak és gyorsan megfőnek. A fűszerek hagyományosan nem részei az alapreceptnek, azok nélkül is működik, de így még különlegesebb az íze. Az idei nyár újítása a lengyel szakácsbarátok tippje, amivel a hatást még tovább lehet fokozni: a végén kovászos uborka leve kerül bele, amitől még frissítőbb és üdébb lesz.
Hideg céklaleves
Hozzávalók (4–6 adag)
5 szem apró, zsenge nyári cékla (50 dkg)
6 dl víz
só, bors
4 szem szegfűszeg
4 szem szegfűbors
1 teáskanál egész római kömény
1 teáskanál egész koriander
4 szelet friss gyömbér
2 evőkanál nádcukor
1 nagy kígyóuborka, héjastul lereszelve
1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva
9 dl (2 nagy doboz) kaukázusi kefir
2 dl kovászosuborka-lé
1 nagy csokor kapor, finomra aprítva
A céklát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Egy szemet félreteszünk, azt majd később fogjuk csak használni. A vizet felforraljuk, beletesszük a felkockázott céklát, sót, borsot, majd hozzáadjuk a fűszereket: a szegfűszeget, szegfűborsot, római köményt, koriandert, gyömbért. A fűszereket lehetőség szerint csomagoljuk egy kis gézdarabba (vagy teatojásba), mert ezeket el kell majd távolítani, ne kelljen egyenként kihalászni. A cukor is jöhet a főzőléhez. Erős lángon, kb. 10–15 percig főzzük, amíg a cékla kissé megpuhul, a levet forraljuk kissé el. A legvégén hozzáadjuk a maradék egy szem felkockázott céklát (ettől egyrészt szebb lesz a színe, másrészt így friss, ropogós cékla is kerül bele. Ezt a céklás, fűszeres főzetet kissé lehűtjük (szobahőmérsékletűre). Egy nagy tálba tesszük a felkarikázott újhagymát, és a (héjastul) lereszelt uborkát. Ráöntjük a kaukázusi kefirt (vagy natúr joghurtot), majd erre öntjük a a céklás levet és a kovászos uborka levét, végül összekeverjük. Hozzáadjuk a kaprot is. Jégbe hűtve tálaljuk.