chili&vanília

Hétfőre: húsleves

Gasztro

Az egyik legjobb műfaj a vasárnapi húsleves hétfői újrahasznosítása. Néhány könnyen a kamrában tartható, kicsit különlegesebb hozzávaló segítségével új életre kel, és a nemzetközi konyha által ihletett fogássá lényegül át. Így például a legfinomabb ázsiai tésztaleveseket kanalazhatjuk hétfő esténként. Alább ezúttal egy thai ihletésűt ajánlok, amely csípős, savanyú, sós, édes, tehát hozza azt, amitől a keleti konyhák igazán nagyszerűek: a kontrasztos ízek kerek harmóniáját. A végén csurgatott tojás kerül bele – ez más nemzetek leveseinél is előfordul, például az olasz stracciatella levesben (sok parmezánnal tálalják). Ez a thai változat még a hagyományos, mára talán kissé ódivatúvá vált savanyú tojáslevesünkre is hasonlít. A suki vagy sukee Thaiföldön eredetileg egy közösségi hot pot étel, vagyis az asztal közepén gyöngyöző alaplében főzi meg magának mindenki a különböző falatkákat, majd azt csípős szószba mártogatja. Az első ilyen éttermek az ötvenes években nyíltak Thaiföldön, és elsősorban az ott élő kínai közösség igényeit voltak hivatottak kiszolgálni. Az ízek később olyan népszerűvé váltak, hogy a helyiek fogták a hozzávalókat, és levest kreáltak belőlük, amelynek lelke a csípős, karakteres sukee szósz. Az alábbi recept nem teljesen autentikus, hiányzik belőle ugyanis az erjesztett szójababkockából készített paszta, ez egyébként kapható a nagyobb Ázsia-boltokban, úgyhogy a bátrak próbálják ki nyugodtan. Ha pedig nagyon ízlik majd a leves, akkor egy szerdán vagy csütörtökön is engedélyezett az elkészítése, ilyenkor kuktás, instant tempóban készül a húslevesalap.

 

Thai csípős-savanyú, tojásos csirkeleves

Hozzávalók (2 nagy adag)

 

6 dl húsleves, leszűrve, plusz főtt hús a levesből

4 nagy levél kínai kel (vagy 2 pak choy)

2 szárzeller, felkarikázva

6 dkg üvegtészta

2 tojás

 

Szósz:

4 evőkanál csiliszósz (pl. sriracha)

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

2 evőkanál nádcukor

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál rizsecet (vagy almaecet)

2 evőkanál szezámolaj

Tálaláshoz:

Friss koriander

Pirított szezámmag

 

Az üres és leszűrt húslevest (a főtt húst sem hagyjuk benne) forráspontig melegítjük, és beletesszük a nagyobb darabokra vágott kínai kelt (vagy pak choy-t) és a felkarikázott szárzellert. Néhány percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul, de még nem főtt szét. Közben az üvegtésztát elkészítjük a csomagoláson szereplő utasítás szerint – általában csak néhány percre be kell áztatni forró vízbe. Szintén közben kikeverjük a csiliszószt: kis tálkába tesszük a csiliszószt, a két gerezd reszelt fokhagymát, a nádcukrot, a szójaszószt, a rizsecetet és a szezámolajat, alaposan, egyenletesen elkeverjük úgy, hogy a cukor teljesen oldódjon fel. Amikor megfőtt a zöldség a levesben, közepesre vesszük a hőt. A két tojást egy kis tálkában felütjük, villával felverjük (nem kell teljesen egyenletesre), majd a forró, gyöngyöző levesbe csurgatjuk. Néhány másodpercig főzzük, amíg a rongyos tojás megdermed. A forró levesbe kanalazzuk a csilis szószt (a két nagy adaghoz az összes szószt), elkeverjük. Nagy, mély leveses tányérokba tálalunk: ezekbe helyezzük a húslevesből félretett, feldarabolt főtt húst, az üvegtésztát. Ezután merjük ki a forró, tojásos, csípős levest. Végül friss koriandert és kevés szezámmagot szórunk rá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.