Tartalom

MaNcs 31. évf. 08. sz. (2019-02-21)

Publicisztika
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mit mondott Jakab Péter?

Ma, lapzártánk keddjén épp ott tartunk, hogy „a csendőrségről továbbra sem fogunk lemondani. A csendőrségnek nem az lesz a feladata, hogy buziparédákat biztosítson. Miskolcról több mint 100 rendőrt küldtek, mert olyan jól állunk, ezeket az aberráltakat kell nekik kísérgetni” – mondotta valaha, egészen pontosan 2010-ben Jakab Péter, a Jobbik jelenlegi parlamenti képviselője, szóvivője, a mai ellenzéki összefogás egyik legaktívabb figurája.

A szerk.

A szerk.

Nem politizál

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő kedd délelőtt a Facebook-oldalán arról írt, hogy az EP zöld frakciójának kezdeményezésére (amelynek ő is tagja) a költségvetési ellenőrző bizottság a március 4-i ülésére meghívta Polt Péter legfőbb ügyészt.

Külpol

Interjú

Külpol

„Nehéz kibújni”

Darvas Zsolt közgazdász a megegyezés nélküli Brexitről

Az Egyesült Királyság március 29. éjféltől megszűnik az Európai Unió tagja lenni. Vagy nem. A brüsszeli Bruegel Intézet és a Corvinus Egyetem kutatóját arról faggattuk, vajon van-e az uniónak is sara abban, hogy a britek nemet mondtak a rendezett távozásra, és elkerülhető-e még a megegyezés nélküli kilépés? Lesz-e káosz, és mekkora lesz, ha lesz?

Belpol

Drága lesz Orbán családtámogatási programja

Belpol

Guba a gubához

Bár az Orbán-kormányok korábbi, hasonlóan hangzatos programjaihoz képest a mostani „akciótervet” valamivel jobban előkészítették, maradtak kérdőjelek bőven.

Interjú

Belpol

"Ebben a csomagban nincsenek vállalhatatlan szélsőségek"

Kapitány Balázs demográfus a kormány demográfiai akciótervéről

Tagadhatatlanul kirekesztő, de a kormány politikai céljainak annál inkább megfelel az új családtámogatási program – mondja Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Nekrológ

Gyász

Nekrológ

Evidencia-lét

Tandori Dezső (1938–2019)

„Írhatok, amit akarok: valami / végül úgysem lesz másképp. Talán / ezért írok, amit akarok, valóban” – 1976-ban A mennyezet és a padló című kötetben jelentek meg ezek a sorok. Nem Tandori Dezső legismertebb sorai, de olyan korai evidencia jelenik meg bennük, ami végig ott lüktet majd a költői pálya következő, több mint négy évtizedében.

Zene

Koncert

Zene

„Mit sírsz nyavalyás? mit rikoltsz?”

Tony Arnold és Csalog Gábor koncertje

Kurtág György Bornemisza Péter mondásai című darabjának Halál feliratú tételében hangzik el a címben idézett kérdés, mely az 1980-as évek közepén, a habkönnyű kamaszkor leglázasabb időszakában igen masszívan vésődött a majdani koncerttudósító agyába.

Könyv

Tandori Dezső és a Magyar Narancs

Könyv

Micsoda muri!

Amikor Esterházy Péter a nyolcvanas évek elején lemásolta – beismerő vallomása szerint 250 órai munkával – Ottlik Géza Iskola a határon című művét, csak vonogattam a vállam: posztmodern gesztus, ingerlő képzőművészeti alkotás, önfeledt jófejfesztivál? Nem nagyon tudtam hová tenni, tetszett, izgatott, de egyszersmind bosszantott is. Miért?

Színház

ZSINÓRPADLÁS - Bizonytalanság a tao utáni színházban

Színház

Kultúrharc vagy reform: avagy miért ütik a színházakat?

A kormány létbizonytalanságba taszította a színházakat, és azóta is csak ígérget. Tarlós István örül, Fekete Péter gyanúsan hallgat, s úgy fest, hogy legrosszabbul a függetlenek járhatnak. És persze a közönség.

ZSINÓRPADLÁS - Interjú

Színház

Hősök és dilemmák

Hegymegi Máté színész, rendező, koreográfus

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen fizikai színházi koreográfus–rendező szakon végzett Lukáts Andor és Horváth Csaba osztályában. Előadóként is tevékenykedett, ám a 2016-ban bemutatott Kohlhaasszal rendezőként vonult be a hazai színházi életbe. A hőseiről és azok jövőjéről beszélgettünk.

ZSINÓRPADLÁS

Színház

Zoknik a kisszobában – nagy lakásszínház-kalauz

Színházat gyakorlatilag bárhol lehet csinálni: láttam már előadást villamoson, átépítésre váró zsinagógában, plázában, fitneszteremben, a kőbányai pincerendszerben, múzeumban, kocsmában… És persze lakásban, ami külön műfaj a helyspecifikus színházon belül.

Interaktív
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Mégis, miért vonz?

Barbora Zentková és Julia Gryboś: A hajlott gerinc diagnózisa

Barbora Zentková és Julia Gryboś csaknem tíz éve dolgozik együtt művészpárosként. A cseh és szlovák művészeti életben közismert duó önálló kiállításait 2010 óta főként alulról szerveződő, a többi közt pozsonyi, prágai és brnói kisgalériák tereiben – és tereire – szervezi. Munkáik fókuszpontja a (festészeti) kép médiuma, illetve e médium elméleti és atmoszferikus kiterjesztésének lehetősége.

Sorköz

ZSINÓRPADLÁS - Könyv

Sorköz

Máté Gábor nem túl elragadó önarcképet fest

Máté Gábor: Színházi naplók

Máté Gábor évtizedek óta ír naplót, nem is akármilyet. Aki elcsípett akár csak egy bejegyzést az eddig publikáltak közül a Literán vagy a Színházban, az tudhatja, hogy a színészként végzett, ám komoly rendezői pályát is befutó alkotó nemcsak olvasott ember, de igen jól is ír.

Film
Gasztro
Tudomány
Lokál

A vörösiszap sújtotta térség mindennapjai

Lokál

Hosszú emlékezet

Hét éve tart a vörösiszap-katasztrófa miatti per a tragédiát okozó, jelenleg felszámolás alatt álló cég vezérigazgatója és 14 társa ellen. A februári (megismételt) elsőfokú ítélet után a helyszínen mértük föl, hol tart Kolontár és Devecser, s mit gondolnak az ottaniak az ítéletről.

Mikrofilm