kertész lesek

Incognito

  • kertész lesek
  • 2015. október 10.

Gasztro

Több mint húsz éve kezdődött a Liszt Ferenc tér vendéglátó-ipari karrierje, úgyhogy kevesen emlékeznek arra, hogy az első építőkocka az Incognito nevű hely volt majdnem a Paulay Ede utca sarkán. Ha most visszamehetnénk az időben, nehezen tudnánk megfejteni a titkát. Próbálunk visszaemlékezni, de valahogy csak az állandó félhomály ugrik be, meg valami kék fény.

Persze akkoriban még kutyák szaladgáltak errefelé, és a bokrokban alvókat sem háborgatta a rendőr.

A többit ismerjük. A Liszt Ferenc térből pár év alatt idegenforgalmi látványosságot faragott a vállalkozói szellem, ám például a bulinegyed Szimpla kertjével ellentétben az Incognitóból nem lett zarándokhely. Egyszerűen beleolvadt a tájba, és vált a sok-sok eredetieskedő kocsma egyikévé. A mimikri olyan tökéletesre sikerült, hogy amikor erre jártunk, azon lepődtünk meg, hogy még mindig létezik.

Igaz, ma már csak a neve ugyanaz. Külsőre az átlagnál is átlagabb, úgyhogy nagy pénzben lefogadnánk, hogy aki ide be- vagy kiül, azt egyáltalán nem érdekli, hogy Incognitónak nevezik. Felőle lehetne Indigó vagy Indiáner is.

Az étlapot böngészve tovább erősödik bennünk a gyanú, hogy itt kínosan tartózkodnak mindenféle eredeti megoldástól. Vannak szendvicsek meg burgerek, de levesből csak gulyás- meg gazdag hús- (mindkettő 1090 Ft), amiket a hőségriadó miatt mellőznénk. Elsőnek a kemencés padlizsánkrémet (1590 Ft) kóstoljuk meg, ami rusztikus jelzője ellenére sem tartogat különösebb izgalmakat. Legfeljebb abban tér el az átlagtól, hogy kevésbé krémes, inkább rostos vagy szálas, ha lehet ilyet mondani. Főleg paradicsomot, paprikát és lila hagymát raknak mellé, illetve hat szelet háromszögletű toastot. Meg lehet enni.

A mediterrán grilltofunál (2490 Ft) is a háromszögek játszanak, ám ennél sokkal meglepőbb, hogy íze is van, méghozzá olyan intenzív, hogy hamis fetaként is árulhatnák. Ám mielőtt meghatódhatnánk a Távol-Kelet iránti tisztelet e kétségkívül kreatív megnyilvánulásán, eszünk a mellékelt rizsből… És mindent visszaszívunk.

Az sem hétköznapi eljárás, hogy a lecsós libamájragut (3490 Ft) rösztivel (ez is háromszög alakú!) bolondítsák meg. Szerencsére nem a szokásos olajos vacak, ami ugyan kellemes csalódás, de mivel a májat elsózták, valójában tökmindegy.

Legalább a vége jó: a kesudiós brownie vaníliafagylalttal (990 Ft) bármelyik divatos cukrászdában legalább annyira menőnek számítana, mint egy vacsora a Liszt Ferenc téren.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.