Tartalom

(2015-09-10)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Országomat egy gólért!

Az a vicc megvan, ugye, hogy a hajcsár így szól az elcsigázott, utolsó erejük megfeszítésével evező gályarabokhoz: van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó az, hogy ma kaptok egy kis adag rumot. Hurrá! A rossz meg az, hogy a kapitány vízisízni akar.

Publicisztika

Zala Miklós

Publicisztika

Bevándorlás és morális egyenlőség

Vitában Balázs Zoltánnal a bevándorlásról és a menekültekről

Balázs Zoltán elgondolkodtató cikket írt e lapba a menekültválságról, mely írásban a menekültekkel szembeni morális kötelességek mibenlétéről, a bevándorlás morális kockázatairól és a kozmopolitizmus-nacionalizmus szembenállásról is elmélkedik.

Kirs Eszter – Tóth Balázs

Publicisztika

Szembeszökő előítélet

A gyűlölet-bűncselekmények büntetőjogi szabályozása a rendszerváltás után

Szegeden nemrég azért vertek meg súlyosan egy egyetemista lányt, mert a barátját menekültnek vagy külföldinek nézték. Ennek fényében is érdemes áttekinteni, hogy mi minden történt a rendszerváltás óta a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni küzdelem terén.

Egotrip

Várhegyi Éva

Egotrip

Ekotrip

Csak ameddig a takaród ér!

A menekültválság közepette érthető, hogy érdeménél kisebb figyelmet keltett a honi adósok tízezreinek menedéket kínáló magáncsőd törvénybe iktatása.

Külpol

Határhelyzet a szeptember 15-i változások után

Külpol

Az ajtók záródtak!

A Keleti pályaudvarnál és a röszkei gyűjtőpontnál sűrűsödő migrációs káosz a határ szerb oldalán ismétlődhet meg, miután kedden életbe lépett a kormány menekültügyi büntetőpolitikája.

Belpol

A menekültkérdés kormányzati félrekezelése

Belpol

Ne gyertek!

Humanitárius és közlekedési katasztrófa az országhatáron belül, metszően éles külföldi kritikák, bukott honvédelmi miniszter – szép lassan kicsúszik a kormány kezéből az eleinte kommunikációs csodafegyvernek tartott menekültkérdés. Talán nem kellett volna nyilvánvalóan képtelen ígéretekkel traktálni a közvéleményt.

Kakuk György

Belpol

A szolidaritás menete

Az elmúlt hétnek nem kellett volna így megtörténnie. Magyarország ennél nagyobb menekülthullámot is tisztességgel kezelt már.

Zene

Interjú

Zene

„Mindig volt valami emberi plusz”

Ács Péter, az Óbudai Danubia Zenekar ügyvezető igazgatója

Már nem ifjúsági zenekar, de a fiataloknak éppenséggel egyre nagyobb figyelmet szentel. Régi szellemiségről és új lendületről, partnerségről és piszkos anyagiakról, illetve a bicskei menekülttábor és Schubert kapcsolatáról beszélgettünk.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Dudás akar lenni

Fölszállott a páva

A magyar nép hagyományait páros lábbal tapodó bolsevik diktatúra idején történt, hogy 1970-ben néhány bátor partizán, meghúzódva a vasárnap esti főműsoridő rejtekében, megindította a Röpülj, páva! sorozatát.

Könyv

Elsüllyedt szerzők XLIII.

Könyv

Vitéz kis úr

Gyulai Pál (1826–1909)

Korszakos ítész, Petőfi posztumusz sógora, Jókai fáradhatatlan ostorozója. A bokán lőtt kritikus, aki szépírónak is jól bevált. Mikor a hóhért dicsérik...

Film
Képzőművészet

A Medve és a Baksa-Soós család

Képzőművészet

A Lélekmadártól az Orionig

Piszkos titkokat ne várjunk, de a kiállítások személyessége és a sokféle alkotó életének és művének összekapcsolódása jó ötletnek mutatja a művészcsaládokat bemutató sorozatot.

Gasztro
Tudomány

Interjú

Tudomány

„A régi forrásokat már agyonelemeztük”

Türk Attila a magyar őstörténet módosulásáról

Nem gyökeresen új magyar őstörténetről, hanem a régi kép ­finomhangolásáról van szó, mondja Türk Attila régész, aki szerint Levédia valószínűleg nem ott és nem akkor volt, ahol többnyire feltételeztük.

El Niño és az európai tél

Tudomány

Nem gyerekjáték

Tudományos cáfolatot kényszerített ki az a jóslat, mely szerint az erősödő El Niño-hatás miatt dermesztő tél elébe nézünk. Ettől persze még lehetnek különösen hideg napok.

Lokál
Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

A devizahitelesek megmentése 2.

Mr. Robot

„Amit most elmondok, az szigorúan titkos – mondja Elliot, az agyonhájpolt sorozat antiszociális hőse az első epizód nyitányában. – Van egy befolyásos embe­rekből álló csoport, amely titokban irányítja a világot. Azokról a fickókról beszélek, akikről senki sem tud, akik láthatatlanok. A felső egy százalék felső egy százaléka, azok, akik istent játszanak engedély nélkül. És most, azt hiszem, engem üldöznek.” Igen hatásos kezdet, be is húzza a nézőt a Mr. Robot sötétnek és izgalmasnak álcázott világába.