Chili&vanília

Rakott

Gasztro

Kelkáposzta, gumók, gyökerek, sütőtök – lassan tényleg ráfordulunk a szeptembertől márciusig tartó, hosszú zöldségszezonra. A kelkáposzta kevesek kedvence, pedig rendkívül változatosan készíthető, ráadásul tele van rostokkal, ásványi anyagokkal, B-vitaminnal, vassal – igazi szuperzöldség. A kelkáposzta a főszereplője a következő őszies, laktató fogásnak is.

Igazi családi étel, amely mostanság mintha kissé kikopott volna a hétköznapi konyhánkból, ideje hát visszahozni. Házikoszt a legjavából, étteremben nemigen találkozunk vele, esetleg kifőzdékben vagy menzán. A rakott egytálétel általában is jó műfaj, kényelmes főzni, nagy adagban készíthető, és mindig sikernek örvend. A rakott kelben az édesre sülő káposzta és a fűszeres hús ízei érnek össze.
A klasszikustól némileg eltér az  alább ajánlott recept: rizs helyett nagyszemű bulgur kerül bele, amivel egészségesebb és izgalmasabb, a hús pedig gazdag keleties fűszerezést kap: a pirospaprikán kívül szegfűborsot, római köményt és fahéjat is.

Némi munka- és edényráfordítást igényel ez a fogás, de megéri minden perce: az őszi, téli hónapok sztárja lehet!

 

Fűszeres rakott kel bulgurral

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1 fej kelkáposzta

25 dkg nagy szemcséjű bulgur megfőzve

3 evőkanál olaj

1 hagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma finomra aprítva

2 evőkanál őrölt pirospaprika

1 evőkanál őrölt római kömény

1 teáskanál őrölt szegfűbors

½ kávéskanál őrölt fahéj

50 dkg darált marhahús

só, bors

4 dl tejföl

1 tojássárgája

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a többit vastagabb, kábé 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Nagy lábasban vizet forralunk, megsózzuk, és a felcsíkozott kelt néhány percig blansírozzuk, amíg kissé összeesik. Leszűrjük, és kicsit szárazra itatjuk konyharuhával. A bulgurt megfőzzük. Egy nagy serpenyőben az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát.  Hozzáadjuk a fűszereket, majd a darált marhahúst. Elkeverjük, és addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik, egy-két helyen kissé megpirul. Következik a rakott kel összeállítása: egy kiolajozott tepsibe először egy réteg kelkáposzta kerül, erre a bulgur fele, majd a fűszeres darált hús fele. Ezt megismételjük. A legfelső réteg kelkáposzta legyen. A tejfölt simára keverjük a tojássárgával, megsózzuk, megborsozzuk, majd bevonjuk vele a kelkáposzta tetejét. Körülbelül 40 percig sütjük, amíg a teteje megpirul.

Figyelmébe ajánljuk