Chili&vanília

Rakott

Gasztro

Kelkáposzta, gumók, gyökerek, sütőtök – lassan tényleg ráfordulunk a szeptembertől márciusig tartó, hosszú zöldségszezonra. A kelkáposzta kevesek kedvence, pedig rendkívül változatosan készíthető, ráadásul tele van rostokkal, ásványi anyagokkal, B-vitaminnal, vassal – igazi szuperzöldség. A kelkáposzta a főszereplője a következő őszies, laktató fogásnak is.

Igazi családi étel, amely mostanság mintha kissé kikopott volna a hétköznapi konyhánkból, ideje hát visszahozni. Házikoszt a legjavából, étteremben nemigen találkozunk vele, esetleg kifőzdékben vagy menzán. A rakott egytálétel általában is jó műfaj, kényelmes főzni, nagy adagban készíthető, és mindig sikernek örvend. A rakott kelben az édesre sülő káposzta és a fűszeres hús ízei érnek össze.
A klasszikustól némileg eltér az  alább ajánlott recept: rizs helyett nagyszemű bulgur kerül bele, amivel egészségesebb és izgalmasabb, a hús pedig gazdag keleties fűszerezést kap: a pirospaprikán kívül szegfűborsot, római köményt és fahéjat is.

Némi munka- és edényráfordítást igényel ez a fogás, de megéri minden perce: az őszi, téli hónapok sztárja lehet!

 

Fűszeres rakott kel bulgurral

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1 fej kelkáposzta

25 dkg nagy szemcséjű bulgur megfőzve

3 evőkanál olaj

1 hagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma finomra aprítva

2 evőkanál őrölt pirospaprika

1 evőkanál őrölt római kömény

1 teáskanál őrölt szegfűbors

½ kávéskanál őrölt fahéj

50 dkg darált marhahús

só, bors

4 dl tejföl

1 tojássárgája

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a többit vastagabb, kábé 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Nagy lábasban vizet forralunk, megsózzuk, és a felcsíkozott kelt néhány percig blansírozzuk, amíg kissé összeesik. Leszűrjük, és kicsit szárazra itatjuk konyharuhával. A bulgurt megfőzzük. Egy nagy serpenyőben az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát.  Hozzáadjuk a fűszereket, majd a darált marhahúst. Elkeverjük, és addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik, egy-két helyen kissé megpirul. Következik a rakott kel összeállítása: egy kiolajozott tepsibe először egy réteg kelkáposzta kerül, erre a bulgur fele, majd a fűszeres darált hús fele. Ezt megismételjük. A legfelső réteg kelkáposzta legyen. A tejfölt simára keverjük a tojássárgával, megsózzuk, megborsozzuk, majd bevonjuk vele a kelkáposzta tetejét. Körülbelül 40 percig sütjük, amíg a teteje megpirul.

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.