chili&vanília

Itt a medve!

Gasztro

Medvehagyma. 2016. Túróba keverve, pirított rozskenyéren. Vajas krumplipürében, folyós közepű buggyantott tojással (vagy rántott csirkemájjal). Maradék húsvéti sonkával, quiche töltelékeként. Háromféle hagymával készült krémlevesben. Zsenge zöldségekből főzött finomfőzelékben. Nagy mennyiségben tartósítva, pesztóként (mélyhűtőben kiválóan eláll), különleges tabbouleh saláta főszereplőjeként. Gombapörköltben. Megfonnyasztva, ázsiai tésztabatyuk töltelékeként. Fűszervajba keverve, fokhagymás, csilis garnélára olvasztva. Vagy a vele egy időben szezonját élő, különlegesen finom kucsmagombával társítva, amellyel most lehet találkozni némely piacokon.

Az utóbbinak több fajtája létezik, nálunk leginkább négy típus: a cseh, az ízletes, a hegyes és a pusztai az elterjedt. Az ún. „cseh” kucsmagombából van a legtöbb, de valójában ez a legkevésbé értékes. Ennek külön szára és kalapja van, szemben az „igazi” kucsmagombákkal, amiket egyetlen nagy belső üreg tölt ki. Nagyon nem kell vele semmit tenni, csak vajon átforgatni, esetleg némi tejszínt hozzáadni. A végén mehet bele a finomra csíkozott medvehagyma. Kitűnő így pirított (vadkovászos) kenyérre halmozva (a képen). Az alábbi gnocchinak a medvehagyma és a kucsmagomba is főszereplője.

 

Medvehagymás-ricottás gnocchi kucsmagombával

Hozzávalók (4 kis adag)

 

25 dkg ricotta, szobahőmérsékleten

15 dkg liszt

1 egész tojás, felverve

fél csokor medvehagyma (kb. 5 dkg)

só, bors, szerecsendió

20 dkg kucsmagomba

5 dkg vaj

 

Mély keverőtálba tesszük a ricottát és a lisztet. Kenőkés segítségével, vágómozdulatokkal összevegyítjük a kettőt, úgy, hogy a liszt bevonja a ricottadarabokat. A tál közepében mélyedést képzünk, ebbe öntjük a felvert tojást, hozzáadjuk a sót, borsot és a frissen őrölt szerecsendiót. A medvehagyma szárát eltávolítjuk, levelét éles késsel a lehető legfinomabbra aprítjuk, hozzáadjuk a tojáshoz. Fakanállal gyorsan összekeverjük, elég, ha éppen összeáll, nem kell túlkeverni. Cipót formázunk, amit négy darabra osztunk. A darabokból lisztezett gyúródeszkán hengereket sodrunk, és késsel kb. 3 cm-es darabokat vágunk, majd a gnocchikra nyomjuk egy villa domború felét, hogy nyoma maradjon. Lobogó, sós vízben 3-4 percig főzzük, amíg feljön a víz tetejére, akkor még egy percig. Szűrőkanállal kivesszük, konyhai papírtörlőn leitatjuk róla a vizet. A gombákat letörölgetjük, a nagyobb darabokat félbevágjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, hozzáadjuk a vajat. Amikor habzik, beletesszük a gombát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha vizet enged, addig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon. A gnocchit ugyanebben a vajban átpirítjuk (a serpenyő méretétől függően valószínűleg két adagban kell). A kucsmagombát a gnocchival összeforgatva tálaljuk, tetejét megszórjuk vékonyra vágott friss medvehagymacsíkokkal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Vezető és Megvezető

Ha valaki megnézi a korabeli filmhíradókat, azt látja, hogy Hitlerért rajongtak a németek. És nem csak a németek. A múlt század harmincas éveinek a gazdasági válságból éppen csak kilábaló Európájában (korántsem csak térségünkben) sokan szerettek volna egy erőt felmutatni képes vezetőt.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.

Hallják, hogy dübörgünk?

A megfelelően lezárt múlt nem szólhat vissza – ennyit gondolnak történelmünkről azok a politikai aktorok, akik országuk kacskaringós, rejtélyekben gazdag, ám forrásokban annál szegényebb előtörténetét ideológiai támaszként szeretnék használni ahhoz, hogy legitimálják jelenkori uralmi rendszerüket, amely leg­inkább valami korrupt autokrácia.

Próbaidő

Az eredetileg 2010-es kötet az első, amelyet a szerző halála óta kézbe vehettünk, immár egy lezárt, befejezett életmű felől olvasva. A mű megjelenésével a magyar nyelvű regénysorozat csaknem teljessé vált. Címe, története, egész miliője, bár az újrakezdés, újrakapcsolódás kérdéskörét járja körül.