chili&vanília

Itt a medve!

Gasztro

Medvehagyma. 2016. Túróba keverve, pirított rozskenyéren. Vajas krumplipürében, folyós közepű buggyantott tojással (vagy rántott csirkemájjal). Maradék húsvéti sonkával, quiche töltelékeként. Háromféle hagymával készült krémlevesben. Zsenge zöldségekből főzött finomfőzelékben. Nagy mennyiségben tartósítva, pesztóként (mélyhűtőben kiválóan eláll), különleges tabbouleh saláta főszereplőjeként. Gombapörköltben. Megfonnyasztva, ázsiai tésztabatyuk töltelékeként. Fűszervajba keverve, fokhagymás, csilis garnélára olvasztva. Vagy a vele egy időben szezonját élő, különlegesen finom kucsmagombával társítva, amellyel most lehet találkozni némely piacokon.

Az utóbbinak több fajtája létezik, nálunk leginkább négy típus: a cseh, az ízletes, a hegyes és a pusztai az elterjedt. Az ún. „cseh” kucsmagombából van a legtöbb, de valójában ez a legkevésbé értékes. Ennek külön szára és kalapja van, szemben az „igazi” kucsmagombákkal, amiket egyetlen nagy belső üreg tölt ki. Nagyon nem kell vele semmit tenni, csak vajon átforgatni, esetleg némi tejszínt hozzáadni. A végén mehet bele a finomra csíkozott medvehagyma. Kitűnő így pirított (vadkovászos) kenyérre halmozva (a képen). Az alábbi gnocchinak a medvehagyma és a kucsmagomba is főszereplője.

 

Medvehagymás-ricottás gnocchi kucsmagombával

Hozzávalók (4 kis adag)

 

25 dkg ricotta, szobahőmérsékleten

15 dkg liszt

1 egész tojás, felverve

fél csokor medvehagyma (kb. 5 dkg)

só, bors, szerecsendió

20 dkg kucsmagomba

5 dkg vaj

 

Mély keverőtálba tesszük a ricottát és a lisztet. Kenőkés segítségével, vágómozdulatokkal összevegyítjük a kettőt, úgy, hogy a liszt bevonja a ricottadarabokat. A tál közepében mélyedést képzünk, ebbe öntjük a felvert tojást, hozzáadjuk a sót, borsot és a frissen őrölt szerecsendiót. A medvehagyma szárát eltávolítjuk, levelét éles késsel a lehető legfinomabbra aprítjuk, hozzáadjuk a tojáshoz. Fakanállal gyorsan összekeverjük, elég, ha éppen összeáll, nem kell túlkeverni. Cipót formázunk, amit négy darabra osztunk. A darabokból lisztezett gyúródeszkán hengereket sodrunk, és késsel kb. 3 cm-es darabokat vágunk, majd a gnocchikra nyomjuk egy villa domború felét, hogy nyoma maradjon. Lobogó, sós vízben 3-4 percig főzzük, amíg feljön a víz tetejére, akkor még egy percig. Szűrőkanállal kivesszük, konyhai papírtörlőn leitatjuk róla a vizet. A gombákat letörölgetjük, a nagyobb darabokat félbevágjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, hozzáadjuk a vajat. Amikor habzik, beletesszük a gombát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha vizet enged, addig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon. A gnocchit ugyanebben a vajban átpirítjuk (a serpenyő méretétől függően valószínűleg két adagban kell). A kucsmagombát a gnocchival összeforgatva tálaljuk, tetejét megszórjuk vékonyra vágott friss medvehagymacsíkokkal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk