chili&vanília

Itt a medve!

Gasztro

Medvehagyma. 2016. Túróba keverve, pirított rozskenyéren. Vajas krumplipürében, folyós közepű buggyantott tojással (vagy rántott csirkemájjal). Maradék húsvéti sonkával, quiche töltelékeként. Háromféle hagymával készült krémlevesben. Zsenge zöldségekből főzött finomfőzelékben. Nagy mennyiségben tartósítva, pesztóként (mélyhűtőben kiválóan eláll), különleges tabbouleh saláta főszereplőjeként. Gombapörköltben. Megfonnyasztva, ázsiai tésztabatyuk töltelékeként. Fűszervajba keverve, fokhagymás, csilis garnélára olvasztva. Vagy a vele egy időben szezonját élő, különlegesen finom kucsmagombával társítva, amellyel most lehet találkozni némely piacokon.

Az utóbbinak több fajtája létezik, nálunk leginkább négy típus: a cseh, az ízletes, a hegyes és a pusztai az elterjedt. Az ún. „cseh” kucsmagombából van a legtöbb, de valójában ez a legkevésbé értékes. Ennek külön szára és kalapja van, szemben az „igazi” kucsmagombákkal, amiket egyetlen nagy belső üreg tölt ki. Nagyon nem kell vele semmit tenni, csak vajon átforgatni, esetleg némi tejszínt hozzáadni. A végén mehet bele a finomra csíkozott medvehagyma. Kitűnő így pirított (vadkovászos) kenyérre halmozva (a képen). Az alábbi gnocchinak a medvehagyma és a kucsmagomba is főszereplője.

 

Medvehagymás-ricottás gnocchi kucsmagombával

Hozzávalók (4 kis adag)

 

25 dkg ricotta, szobahőmérsékleten

15 dkg liszt

1 egész tojás, felverve

fél csokor medvehagyma (kb. 5 dkg)

só, bors, szerecsendió

20 dkg kucsmagomba

5 dkg vaj

 

Mély keverőtálba tesszük a ricottát és a lisztet. Kenőkés segítségével, vágómozdulatokkal összevegyítjük a kettőt, úgy, hogy a liszt bevonja a ricottadarabokat. A tál közepében mélyedést képzünk, ebbe öntjük a felvert tojást, hozzáadjuk a sót, borsot és a frissen őrölt szerecsendiót. A medvehagyma szárát eltávolítjuk, levelét éles késsel a lehető legfinomabbra aprítjuk, hozzáadjuk a tojáshoz. Fakanállal gyorsan összekeverjük, elég, ha éppen összeáll, nem kell túlkeverni. Cipót formázunk, amit négy darabra osztunk. A darabokból lisztezett gyúródeszkán hengereket sodrunk, és késsel kb. 3 cm-es darabokat vágunk, majd a gnocchikra nyomjuk egy villa domború felét, hogy nyoma maradjon. Lobogó, sós vízben 3-4 percig főzzük, amíg feljön a víz tetejére, akkor még egy percig. Szűrőkanállal kivesszük, konyhai papírtörlőn leitatjuk róla a vizet. A gombákat letörölgetjük, a nagyobb darabokat félbevágjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, hozzáadjuk a vajat. Amikor habzik, beletesszük a gombát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha vizet enged, addig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon. A gnocchit ugyanebben a vajban átpirítjuk (a serpenyő méretétől függően valószínűleg két adagban kell). A kucsmagombát a gnocchival összeforgatva tálaljuk, tetejét megszórjuk vékonyra vágott friss medvehagymacsíkokkal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.

Ilyen tényleg nincs Európában

„És jelentem, hogy szeptember elsején be lehet menni a bankba és föl lehet venni a 3 százalékos otthonteremtési hitelt, családi állapottól, lakhelytől függetlenül, és a legfiatalabbak is tulajdonosok lesznek a saját otthonukban. Én nem tudom, hogy ez lelkesítő cél-e bárkinek, de azt biztosan mondhatom, hogy sehol Európában olyan nincs, hogy te barátom, eléred a 18 éves kort, és ha úgy döntesz, hogy saját otthonban akarsz lakni, akkor az lehetséges.”