chili&vanília

Itt a medve!

Gasztro

Medvehagyma. 2016. Túróba keverve, pirított rozskenyéren. Vajas krumplipürében, folyós közepű buggyantott tojással (vagy rántott csirkemájjal). Maradék húsvéti sonkával, quiche töltelékeként. Háromféle hagymával készült krémlevesben. Zsenge zöldségekből főzött finomfőzelékben. Nagy mennyiségben tartósítva, pesztóként (mélyhűtőben kiválóan eláll), különleges tabbouleh saláta főszereplőjeként. Gombapörköltben. Megfonnyasztva, ázsiai tésztabatyuk töltelékeként. Fűszervajba keverve, fokhagymás, csilis garnélára olvasztva. Vagy a vele egy időben szezonját élő, különlegesen finom kucsmagombával társítva, amellyel most lehet találkozni némely piacokon.

Az utóbbinak több fajtája létezik, nálunk leginkább négy típus: a cseh, az ízletes, a hegyes és a pusztai az elterjedt. Az ún. „cseh” kucsmagombából van a legtöbb, de valójában ez a legkevésbé értékes. Ennek külön szára és kalapja van, szemben az „igazi” kucsmagombákkal, amiket egyetlen nagy belső üreg tölt ki. Nagyon nem kell vele semmit tenni, csak vajon átforgatni, esetleg némi tejszínt hozzáadni. A végén mehet bele a finomra csíkozott medvehagyma. Kitűnő így pirított (vadkovászos) kenyérre halmozva (a képen). Az alábbi gnocchinak a medvehagyma és a kucsmagomba is főszereplője.

 

Medvehagymás-ricottás gnocchi kucsmagombával

Hozzávalók (4 kis adag)

 

25 dkg ricotta, szobahőmérsékleten

15 dkg liszt

1 egész tojás, felverve

fél csokor medvehagyma (kb. 5 dkg)

só, bors, szerecsendió

20 dkg kucsmagomba

5 dkg vaj

 

Mély keverőtálba tesszük a ricottát és a lisztet. Kenőkés segítségével, vágómozdulatokkal összevegyítjük a kettőt, úgy, hogy a liszt bevonja a ricottadarabokat. A tál közepében mélyedést képzünk, ebbe öntjük a felvert tojást, hozzáadjuk a sót, borsot és a frissen őrölt szerecsendiót. A medvehagyma szárát eltávolítjuk, levelét éles késsel a lehető legfinomabbra aprítjuk, hozzáadjuk a tojáshoz. Fakanállal gyorsan összekeverjük, elég, ha éppen összeáll, nem kell túlkeverni. Cipót formázunk, amit négy darabra osztunk. A darabokból lisztezett gyúródeszkán hengereket sodrunk, és késsel kb. 3 cm-es darabokat vágunk, majd a gnocchikra nyomjuk egy villa domború felét, hogy nyoma maradjon. Lobogó, sós vízben 3-4 percig főzzük, amíg feljön a víz tetejére, akkor még egy percig. Szűrőkanállal kivesszük, konyhai papírtörlőn leitatjuk róla a vizet. A gombákat letörölgetjük, a nagyobb darabokat félbevágjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, hozzáadjuk a vajat. Amikor habzik, beletesszük a gombát, néhány percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Ha vizet enged, addig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon. A gnocchit ugyanebben a vajban átpirítjuk (a serpenyő méretétől függően valószínűleg két adagban kell). A kucsmagombát a gnocchival összeforgatva tálaljuk, tetejét megszórjuk vékonyra vágott friss medvehagymacsíkokkal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!