Tartalom

(2016-03-17)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

A multi ne!

„Az Európai Bizottság szétzúzta a magyar cafeteriarendszert” – mondta Orbán Viktor egy hete, az Iparkamara gazdasági évnyitóján. Írhattuk volna azt is, hogy hazudta, hiszen az unió természetesen nem „zúzott szét” semmit. A Bizottság keresetére csupán annyit állapított meg az EU Bírósága, hogy az üdülési csekkek és étkezési jegyek kibocsátásából nem zárhatjuk ki a külföldi tulajdonú vállalkozásokat.

A szerk.

A szerk.

Van miért

Északi szomszédaink északi szomszédainál áll a balhé, a viharos események főszereplője a lengyel Alkotmánybíróság.

A szerk.

A szerk.

Hangoskodók

Soha még ilyen kevesen nem voltak Orbán Viktor ünnepi beszédén, mióta hatalmon van. A rendezők kényszerűségből szűkebbre vonták a kordonokat, hogy az egybegyűltek tömegnek lássanak; egyszerűen felkapták a kerítéseket, és beljebb cipelték őket.

Publicisztika
Külpol

Külpol

Vigyázzmenet - Marián Kotleba útja a szlovák törvényhozásba

A szlovákiai választások egyik megdöbbentő mozzanata Marián Kotleba fasiszta pártjának 8 százalék feletti eredménye. A Ľudová strana Naše Slovenskónak (ĽS NS – Mi Szlovákiánkért Néppárt) a közvélemény-kutatók még bejutást sem jósoltak – ma 15 képviselővel az ötödik legerősebb párt a 150 tagú parlamentben.

Belpol

Spéder Zoltán FHB-vezér portréja – 2. rész

Belpol

Célegyenesben

Portrénk első részében (Az osztó, Magyar Narancs, 2016. február 25.) a bankvezér útját a kezdetektől az OTP elhagyásáig kísértük. Most azokat a manővereket mutatjuk meg, melyekkel az évek során meghatározó tulajdonrészt és irányító szerepet szerzett az FHB bankcsoportban. Nyomon követjük azt is, ahogy az FHB a befolyása alá vonta a takarékszövetkezeteket – a takarékszövetkezetek ellenében, de három potens állami szereplővel, a törvényhozással, a Magyar Fejlesztési Bankkal és a Magyar Postával együttműködve.

Film
Zene

Lemez

Zene

A hatalmasság szédülete

Guy Andrews: Our Spaces

Az elektronikus zene egyik vitathatatlan sajátossága, hogy előszeretettel idéz meg és reflektál más zenei műfajokra, illetve nagyon könnyen tud különböző hangulatállapotokat megteremteni.

Interjú

Zene

„Kéne valami, ami felborít mindent”

Tóth Gergő énekes, menedzser

A Blind Myself énekesével és a Magneoton menedzserével a magyar könnyűzenében zajló generációváltásról, a rock- és metálzenekarok túlélési esélyeiről beszélgettünk.

Nekrológ

Zene

Aki nélkül nincs Beatles

George Martin (1926–2016)

Volt idő, amikor zavarta, hogy csak a Beatlesről kérdezik. Mert hát neki már a liverpooliak befutása előtt olyan sztárjai voltak, mint Judy Garland vagy Peter Sellers, később pedig a Dire Straits, a Who vagy Elton John. Aztán persze rájött, hogy nem olyan rossz neki, ha az „ötödik Beatle-ként” marad fenn a neve, még ha a kifejezés modoros és elcsépelt is – időszerű helyretenni.

Opera

Zene

A vetítés vége

Wagner: A walkür

Várjuk ki a végét! – tavaly ilyenkor, A Rajna kincse bemutatója után ezzel a kikezdhetetlen népi bölcsességgel próbáltuk elodázni a feladatot, hogy definitív értékelést adjunk M. Tóth Géza Ringjéről, amely persze még most, A walkür premierjével is éppen csak a tetralógia feléig érkezett el.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Kertmagyarország mennyország

Bozsik gazda a Kossuthon

Képzeljünk el egy országot, ahol a beköszöntő tavaszról nem az a legfeltűnőbb mondanivalója a közmédiának, hogy a jó időtől tulajdonképpen félni kell, mert a népvándorlók, ha nem fáznak, gyorsabban mozognak.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Elkezdtünk beszélgetni egymással”

Csanádi Judit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem új rektora

Az elismert látvány- és díszlettervező külső és belső nyitást, épületfelújítást és jobb kommunikációt ígér, és azt is, hogy a politikai nézeteit otthon hagyja.

Könyv

Interjú

Könyv

Az „összejárók”

Gál Éva (Litván Györgyné) történész, levéltáros a Petőfi Körről

Éppen hatvan évvel ezelőtt kezdődtek a Petőfi Kör vitaestjei, melyeket mind a szervezők, mind későbbi vádlóik joggal tartottak számon a forradalom fontos előzményei között. Az akkori időkről beszélt nekünk a kör működését közelről ismerő s az utóhatásaival kutatóként is foglalkozó szemtanú.

Tudomány
Gasztro
Sport

Nekrológ

Sport

Mágusok pedig nincsenek

Verebes József (1941–2016)

1986 és 1992 között boldogok voltak az ellenfél szurkolói a Hungária körúton, egyszerre lehetett zsidózni és cigányozni.

Lokál

Állomásról állomásra extra

Lokál

Diadalív árnyékban

Mi lesz a székesfehérvári irányítótoronnyal?

Több mint hatvan évig működött hibátlanul, ráadásul egyedül­álló ipartörténeti emlék. Civil kezdeményezés indult a megmentéséért, még az is lehet, hogy eredményes lesz.

Ételhordó