„Pirított dióval, málnapálinkával” – Kis Zoltán barista-világbajnok

  • Mihály Kamilla
  • 2012. július 13.

Gasztro

Az évente megrendezett World of Coffee barista-világbajnokság dobogójára idén másodjára lépett magyar versenyző dzsezva/ibrik kategóriában. Kis Zoltán a tavalyi második helyezést követően ezúttal a világbajnoki címet hozta el.

narancs.hu: Miért pont dzsezva/ibrik kategóriában indultál a bécsi versenyen?

Kis Zoltán: A testvérem nevezett be, lényegében a tudtomon kívül, úgyhogy nekem maradt a megfelelő kategória kiválasztása. A világbajnokságon a baristaszám áll a hierarchia tetején, itt ipari méretű karos presszógépeken kell főzni – nekem nincs ilyen tapasztalatom. Aztán van a coffee in good spirits, általában ugyanezeken a gépeken alkoholos italokkal, a latte art, amikor tejhabból rajzolsz mintát tejes italokba, illetve a cuptasting, ami egy gyönyörű versenyszám. Itt egymáshoz nagyon hasonló karakterű kávékat kell tudni megkülönböztetni, tehát nem az eredet vagy az azonosítás a fontos, hanem hogy nüansznyi különbségeket is felismerj. Maradt a hibásan török kávénak titulált kategória, amiben szintén nem volt tapasztalatom, de tanulhatónak tűnt.

narancs.hu: Mégis regisztráltad a törökkávé.hu-t – ez mennyiben következetes lépés?

KZ: Egyrészt viccesnek találtam, hogy még nincs lefoglalva. Másrészt, amikor elhatároztam, hogy ebben a kategóriában indulok, akkor kicsit megkutattam előtte, és átnéztem vagy negyvenoldalnyi Google-találatot a török kávéra vonatkozóan. Csupa egymásnak ellentmondó, zavaros leírást találtam, ezért arra gondoltam, hogy összeszedek egy útmutatót, ami inkább a helyes arányokról vagy megközelítésről szól, mintsem egy normatív készítési módról. Olyan alapvető dolgokról, hogy nagyon figyelj, milyen vizet használsz, mikor őrlöd meg a kávét, ami súlyosan hangzik, de egyes versenytársaknak is hasznos lehetett volna – a harmadik helyezett például egy zacskós őrölt kávéval érkezett, amivel baristakategóriában köznevetség tárgya lenne.


Fotó: Németh Dániel

narancs.hu: A dzsezvánál miért lehet elnézőbb a zsűri?

KZ: Mert itt a tradíciókat nyomják előtérbe. A szabályzat szerint két éve még show-t kellett csinálni, amíg te kávét készítettél, addig a segítőd hastáncolt, vízipipázott, szórakoztatta a zsűrit. Tulajdonképpen a kávét kicsit háttérbe akarják szorítani, ami az én hozzáállásommal nem konform.

narancs.hu: Milyen gépparkot használtál?

KZ: Elég hardcore felszerelést vittem, volt például egy háromezer eurós őrlő, amit kölcsönbe kaptam. A homokmelegítő is kritikus pont, ha a vastag homokban forrósítod a dzsezvákat, akkor nem alulról szúrja a láng az edény alját, hanem egyenletesen veszi fel a hőt.

narancs.hu: A versenyszám leírásában követelményként szerepel saját stíluselemek beépítése. Ez a technikára vagy általában az ízvilágra vonatkozik?

KZ: Valószínűleg az ízekre. Van egy ilyen elvárás, hogy a magyar fiú pálinkát vigyen, a görög srác helyi növényeket használjon, tehát alapvetően a nemzeti karaktert próbálják kikényszeríteni.

narancs.hu: Nálad mi volt ez a „kulturális kód”?

KZ: Tavaly mákot daráltam le, és azzal forraltam a vizet meg a cukrot, idén pirított dióval kísérleteztem, illetve málnapálinkával. A lényeg az, hogy a két összetevő, a kávé és a pluszelem olyan ízharmóniába lépjen, ami új minőséget hoz létre.

narancs.hu: Mennyi időd volt elkészíteni az italokat? Az ízesítésmentes kávén túl még le kell gyártanod két signature drinket is, egy meleg és egy hideg italt.

KZ: 12 perc.

narancs.hu: Az sok vagy kevés?

KZ: Nagyon kevés, és úgy látom, hogy az időkorlát a verseny kárára megy. Erőltetik, hogy látványos dolgokat csinálj a színpadon, miközben a lényeges elemek elsikkadnak. Én úgy lettem pöccre kész, hogy egy csomó mindent hátul csináltam meg, pedig ha a zsűrit nem is, a közönséget szívem szerint fázisról fázisra vezetném, hiszen itt a szemed a legkevésbé fontos érzékszerved. Persze ha vállalod, hogy diszkvalifikálnak, akkor akár másfél órás show-t is csinálhatsz.

narancs.hu: Miben részesül egy kávévilágbajnok?

KZ: Egy gyönyörű trófeában, és abban a megtiszteltetésben, hogy kiírják a nevedet a honlapra 24-es betűvel, jó eséllyel helyesen.

narancs.hu: Hol iszol szívesen Budapesten török kávét?

KZ: Nem akarok senkit megbántani, de én nem tudok minőségi török kávézásról Pesten. A Hősök teréhez közel van egy török kávés lelőhely zacskós őrleményekkel, félrosszul elkészítve. Esetleg még pár török zugban az Orczy tér környékén.

narancs.hu: Mennyire kell gépfetisisztának lenni egy jó kávé elkészítéséhez?

KZ: Van az az idézőjeles forradalom ma a fiatalok körében, hogy nem kell ahhoz több százezres gépparkot működtetni, hogy finom kávét csinálj. Ehelyett hibátlan alapanyag kell, egy filteres eszköz vagy egy aeropress, és a budapesti kávékínálat nagy részét kenterbe vered. Létezik ugyanez az irány eszpresszóban, amelyik behozza a jó alapanyagot, viszont megtartja a gépparkot, és továbbfinomít az eszközökön úgy, hogy alátol a csészének egy apró, tizedgrammos mérleget, és akkor fejezi be a csapolást, amikor már tudja, hogy az adott gramm kávé extrakciója hogy viszonyul az adott idő elteltéhez. Ezt nevezhetjük technokratizmusnak, igen, de mindez az íz szolgálatában áll.

narancs.hu: Neked milyen gépeid vannak?

KZ: Nagyon szeretem a régi dugattyús gépeket, amikor nem szivattyú nyomja át a vizet a kávén, hanem te préseled ki, kézzel. Ezekből főleg olasz gyártmányaim vannak, de most rá vagyok állva a magyar 60-as, 70-es, 80-as évek kisgépeire, háztartási vagy irodai használatra szánt esetlen, bumfordi lényekre, amik sokszor technikailag sem szerencsés megoldások, mégis nagyon bájosak. És igen szép meglepetéseket tudnak okozni, ha a megfelelő anyaggal eteted meg őket.

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.