„Pirított dióval, málnapálinkával” – Kis Zoltán barista-világbajnok

  • Mihály Kamilla
  • 2012. július 13.

Gasztro

Az évente megrendezett World of Coffee barista-világbajnokság dobogójára idén másodjára lépett magyar versenyző dzsezva/ibrik kategóriában. Kis Zoltán a tavalyi második helyezést követően ezúttal a világbajnoki címet hozta el.

narancs.hu: Miért pont dzsezva/ibrik kategóriában indultál a bécsi versenyen?

Kis Zoltán: A testvérem nevezett be, lényegében a tudtomon kívül, úgyhogy nekem maradt a megfelelő kategória kiválasztása. A világbajnokságon a baristaszám áll a hierarchia tetején, itt ipari méretű karos presszógépeken kell főzni – nekem nincs ilyen tapasztalatom. Aztán van a coffee in good spirits, általában ugyanezeken a gépeken alkoholos italokkal, a latte art, amikor tejhabból rajzolsz mintát tejes italokba, illetve a cuptasting, ami egy gyönyörű versenyszám. Itt egymáshoz nagyon hasonló karakterű kávékat kell tudni megkülönböztetni, tehát nem az eredet vagy az azonosítás a fontos, hanem hogy nüansznyi különbségeket is felismerj. Maradt a hibásan török kávénak titulált kategória, amiben szintén nem volt tapasztalatom, de tanulhatónak tűnt.

narancs.hu: Mégis regisztráltad a törökkávé.hu-t – ez mennyiben következetes lépés?

KZ: Egyrészt viccesnek találtam, hogy még nincs lefoglalva. Másrészt, amikor elhatároztam, hogy ebben a kategóriában indulok, akkor kicsit megkutattam előtte, és átnéztem vagy negyvenoldalnyi Google-találatot a török kávéra vonatkozóan. Csupa egymásnak ellentmondó, zavaros leírást találtam, ezért arra gondoltam, hogy összeszedek egy útmutatót, ami inkább a helyes arányokról vagy megközelítésről szól, mintsem egy normatív készítési módról. Olyan alapvető dolgokról, hogy nagyon figyelj, milyen vizet használsz, mikor őrlöd meg a kávét, ami súlyosan hangzik, de egyes versenytársaknak is hasznos lehetett volna – a harmadik helyezett például egy zacskós őrölt kávéval érkezett, amivel baristakategóriában köznevetség tárgya lenne.


Fotó: Németh Dániel

narancs.hu: A dzsezvánál miért lehet elnézőbb a zsűri?

KZ: Mert itt a tradíciókat nyomják előtérbe. A szabályzat szerint két éve még show-t kellett csinálni, amíg te kávét készítettél, addig a segítőd hastáncolt, vízipipázott, szórakoztatta a zsűrit. Tulajdonképpen a kávét kicsit háttérbe akarják szorítani, ami az én hozzáállásommal nem konform.

narancs.hu: Milyen gépparkot használtál?

KZ: Elég hardcore felszerelést vittem, volt például egy háromezer eurós őrlő, amit kölcsönbe kaptam. A homokmelegítő is kritikus pont, ha a vastag homokban forrósítod a dzsezvákat, akkor nem alulról szúrja a láng az edény alját, hanem egyenletesen veszi fel a hőt.

narancs.hu: A versenyszám leírásában követelményként szerepel saját stíluselemek beépítése. Ez a technikára vagy általában az ízvilágra vonatkozik?

KZ: Valószínűleg az ízekre. Van egy ilyen elvárás, hogy a magyar fiú pálinkát vigyen, a görög srác helyi növényeket használjon, tehát alapvetően a nemzeti karaktert próbálják kikényszeríteni.

narancs.hu: Nálad mi volt ez a „kulturális kód”?

KZ: Tavaly mákot daráltam le, és azzal forraltam a vizet meg a cukrot, idén pirított dióval kísérleteztem, illetve málnapálinkával. A lényeg az, hogy a két összetevő, a kávé és a pluszelem olyan ízharmóniába lépjen, ami új minőséget hoz létre.

narancs.hu: Mennyi időd volt elkészíteni az italokat? Az ízesítésmentes kávén túl még le kell gyártanod két signature drinket is, egy meleg és egy hideg italt.

KZ: 12 perc.

narancs.hu: Az sok vagy kevés?

KZ: Nagyon kevés, és úgy látom, hogy az időkorlát a verseny kárára megy. Erőltetik, hogy látványos dolgokat csinálj a színpadon, miközben a lényeges elemek elsikkadnak. Én úgy lettem pöccre kész, hogy egy csomó mindent hátul csináltam meg, pedig ha a zsűrit nem is, a közönséget szívem szerint fázisról fázisra vezetném, hiszen itt a szemed a legkevésbé fontos érzékszerved. Persze ha vállalod, hogy diszkvalifikálnak, akkor akár másfél órás show-t is csinálhatsz.

narancs.hu: Miben részesül egy kávévilágbajnok?

KZ: Egy gyönyörű trófeában, és abban a megtiszteltetésben, hogy kiírják a nevedet a honlapra 24-es betűvel, jó eséllyel helyesen.

narancs.hu: Hol iszol szívesen Budapesten török kávét?

KZ: Nem akarok senkit megbántani, de én nem tudok minőségi török kávézásról Pesten. A Hősök teréhez közel van egy török kávés lelőhely zacskós őrleményekkel, félrosszul elkészítve. Esetleg még pár török zugban az Orczy tér környékén.

narancs.hu: Mennyire kell gépfetisisztának lenni egy jó kávé elkészítéséhez?

KZ: Van az az idézőjeles forradalom ma a fiatalok körében, hogy nem kell ahhoz több százezres gépparkot működtetni, hogy finom kávét csinálj. Ehelyett hibátlan alapanyag kell, egy filteres eszköz vagy egy aeropress, és a budapesti kávékínálat nagy részét kenterbe vered. Létezik ugyanez az irány eszpresszóban, amelyik behozza a jó alapanyagot, viszont megtartja a gépparkot, és továbbfinomít az eszközökön úgy, hogy alátol a csészének egy apró, tizedgrammos mérleget, és akkor fejezi be a csapolást, amikor már tudja, hogy az adott gramm kávé extrakciója hogy viszonyul az adott idő elteltéhez. Ezt nevezhetjük technokratizmusnak, igen, de mindez az íz szolgálatában áll.

narancs.hu: Neked milyen gépeid vannak?

KZ: Nagyon szeretem a régi dugattyús gépeket, amikor nem szivattyú nyomja át a vizet a kávén, hanem te préseled ki, kézzel. Ezekből főleg olasz gyártmányaim vannak, de most rá vagyok állva a magyar 60-as, 70-es, 80-as évek kisgépeire, háztartási vagy irodai használatra szánt esetlen, bumfordi lényekre, amik sokszor technikailag sem szerencsés megoldások, mégis nagyon bájosak. És igen szép meglepetéseket tudnak okozni, ha a megfelelő anyaggal eteted meg őket.

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.