„Pirított dióval, málnapálinkával” – Kis Zoltán barista-világbajnok

  • Mihály Kamilla
  • 2012. július 13.

Gasztro

Az évente megrendezett World of Coffee barista-világbajnokság dobogójára idén másodjára lépett magyar versenyző dzsezva/ibrik kategóriában. Kis Zoltán a tavalyi második helyezést követően ezúttal a világbajnoki címet hozta el.

narancs.hu: Miért pont dzsezva/ibrik kategóriában indultál a bécsi versenyen?

Kis Zoltán: A testvérem nevezett be, lényegében a tudtomon kívül, úgyhogy nekem maradt a megfelelő kategória kiválasztása. A világbajnokságon a baristaszám áll a hierarchia tetején, itt ipari méretű karos presszógépeken kell főzni – nekem nincs ilyen tapasztalatom. Aztán van a coffee in good spirits, általában ugyanezeken a gépeken alkoholos italokkal, a latte art, amikor tejhabból rajzolsz mintát tejes italokba, illetve a cuptasting, ami egy gyönyörű versenyszám. Itt egymáshoz nagyon hasonló karakterű kávékat kell tudni megkülönböztetni, tehát nem az eredet vagy az azonosítás a fontos, hanem hogy nüansznyi különbségeket is felismerj. Maradt a hibásan török kávénak titulált kategória, amiben szintén nem volt tapasztalatom, de tanulhatónak tűnt.

narancs.hu: Mégis regisztráltad a törökkávé.hu-t – ez mennyiben következetes lépés?

KZ: Egyrészt viccesnek találtam, hogy még nincs lefoglalva. Másrészt, amikor elhatároztam, hogy ebben a kategóriában indulok, akkor kicsit megkutattam előtte, és átnéztem vagy negyvenoldalnyi Google-találatot a török kávéra vonatkozóan. Csupa egymásnak ellentmondó, zavaros leírást találtam, ezért arra gondoltam, hogy összeszedek egy útmutatót, ami inkább a helyes arányokról vagy megközelítésről szól, mintsem egy normatív készítési módról. Olyan alapvető dolgokról, hogy nagyon figyelj, milyen vizet használsz, mikor őrlöd meg a kávét, ami súlyosan hangzik, de egyes versenytársaknak is hasznos lehetett volna – a harmadik helyezett például egy zacskós őrölt kávéval érkezett, amivel baristakategóriában köznevetség tárgya lenne.


Fotó: Németh Dániel

narancs.hu: A dzsezvánál miért lehet elnézőbb a zsűri?

KZ: Mert itt a tradíciókat nyomják előtérbe. A szabályzat szerint két éve még show-t kellett csinálni, amíg te kávét készítettél, addig a segítőd hastáncolt, vízipipázott, szórakoztatta a zsűrit. Tulajdonképpen a kávét kicsit háttérbe akarják szorítani, ami az én hozzáállásommal nem konform.

narancs.hu: Milyen gépparkot használtál?

KZ: Elég hardcore felszerelést vittem, volt például egy háromezer eurós őrlő, amit kölcsönbe kaptam. A homokmelegítő is kritikus pont, ha a vastag homokban forrósítod a dzsezvákat, akkor nem alulról szúrja a láng az edény alját, hanem egyenletesen veszi fel a hőt.

narancs.hu: A versenyszám leírásában követelményként szerepel saját stíluselemek beépítése. Ez a technikára vagy általában az ízvilágra vonatkozik?

KZ: Valószínűleg az ízekre. Van egy ilyen elvárás, hogy a magyar fiú pálinkát vigyen, a görög srác helyi növényeket használjon, tehát alapvetően a nemzeti karaktert próbálják kikényszeríteni.

narancs.hu: Nálad mi volt ez a „kulturális kód”?

KZ: Tavaly mákot daráltam le, és azzal forraltam a vizet meg a cukrot, idén pirított dióval kísérleteztem, illetve málnapálinkával. A lényeg az, hogy a két összetevő, a kávé és a pluszelem olyan ízharmóniába lépjen, ami új minőséget hoz létre.

narancs.hu: Mennyi időd volt elkészíteni az italokat? Az ízesítésmentes kávén túl még le kell gyártanod két signature drinket is, egy meleg és egy hideg italt.

KZ: 12 perc.

narancs.hu: Az sok vagy kevés?

KZ: Nagyon kevés, és úgy látom, hogy az időkorlát a verseny kárára megy. Erőltetik, hogy látványos dolgokat csinálj a színpadon, miközben a lényeges elemek elsikkadnak. Én úgy lettem pöccre kész, hogy egy csomó mindent hátul csináltam meg, pedig ha a zsűrit nem is, a közönséget szívem szerint fázisról fázisra vezetném, hiszen itt a szemed a legkevésbé fontos érzékszerved. Persze ha vállalod, hogy diszkvalifikálnak, akkor akár másfél órás show-t is csinálhatsz.

narancs.hu: Miben részesül egy kávévilágbajnok?

KZ: Egy gyönyörű trófeában, és abban a megtiszteltetésben, hogy kiírják a nevedet a honlapra 24-es betűvel, jó eséllyel helyesen.

narancs.hu: Hol iszol szívesen Budapesten török kávét?

KZ: Nem akarok senkit megbántani, de én nem tudok minőségi török kávézásról Pesten. A Hősök teréhez közel van egy török kávés lelőhely zacskós őrleményekkel, félrosszul elkészítve. Esetleg még pár török zugban az Orczy tér környékén.

narancs.hu: Mennyire kell gépfetisisztának lenni egy jó kávé elkészítéséhez?

KZ: Van az az idézőjeles forradalom ma a fiatalok körében, hogy nem kell ahhoz több százezres gépparkot működtetni, hogy finom kávét csinálj. Ehelyett hibátlan alapanyag kell, egy filteres eszköz vagy egy aeropress, és a budapesti kávékínálat nagy részét kenterbe vered. Létezik ugyanez az irány eszpresszóban, amelyik behozza a jó alapanyagot, viszont megtartja a gépparkot, és továbbfinomít az eszközökön úgy, hogy alátol a csészének egy apró, tizedgrammos mérleget, és akkor fejezi be a csapolást, amikor már tudja, hogy az adott gramm kávé extrakciója hogy viszonyul az adott idő elteltéhez. Ezt nevezhetjük technokratizmusnak, igen, de mindez az íz szolgálatában áll.

narancs.hu: Neked milyen gépeid vannak?

KZ: Nagyon szeretem a régi dugattyús gépeket, amikor nem szivattyú nyomja át a vizet a kávén, hanem te préseled ki, kézzel. Ezekből főleg olasz gyártmányaim vannak, de most rá vagyok állva a magyar 60-as, 70-es, 80-as évek kisgépeire, háztartási vagy irodai használatra szánt esetlen, bumfordi lényekre, amik sokszor technikailag sem szerencsés megoldások, mégis nagyon bájosak. És igen szép meglepetéseket tudnak okozni, ha a megfelelő anyaggal eteted meg őket.

Figyelmébe ajánljuk

Eldobott aggyal

  • - ts -

A kortárs nagypolitika, adott esetben a kormányzás sűrű kulisszái mögött játszódó filmek, tévésorozatok döntő többsége olyan, mint a sci-fi, dolgozzék bármennyi és bármilyen hiteles forrásból.

Nemes vadak

Jason Momoa és Thomas Pa‘a Sibbett szerelemprojektje a négy hawaii királyság (O‘ahu, Maui, Kaua‘i és Hawai‘i) egyesítését énekli meg a 18. században.

Kezdjetek el élni

A művészetben az aktív eutanázia (asszisztált öngyilkosság) témaköre esetében ritkán sikerül túljutni egyfajta ájtatosságon és a szokványos „megteszem – ne tedd meg” dramaturgián.

A tudat paradoxona

  • Domsa Zsófia

Egy újabb dózis a sorozat eddigi függőinek. Ráadásul bőven lesz még utánpótlás, mivel egyelőre nem úgy tűnik, mintha a tucatnyi egymással érintőlegesen találkozó, egymást kiegészítő vagy egymásnak éppen ellentmondó történetből álló regényfolyam a végéhez közelítene: Norvégiában idén ősszel az eredetileg ötrészesre tervezett sorozat hatodik kötete jelenik meg.

„Ha kém vagyok, miért engedtek oda?”

Mint ukrán kémet kitiltották Magyarország területéről a kárpát­aljai magyar politikust. A kormánypropaganda olyan fotókat közöl leleplezésként, amelyeket korábban Tseber Roland osztott meg a nyilvánossággal. Ő azt mondja, csak az ukrán–magyar viszony javításán dolgozik.

Törvény, tisztesség nélkül

Hazánk bölcsei nemrég elfogadták az internetes agresszió visszaszorításáról szóló 2024. évi LXXVIII. törvényt, amely 2025. január 1. óta hatályos. Nem a digitális gyűlöletbeszédet kriminalizálja a törvény, csak az erőszakos cselekményekre felszólító kommentek ellen lép fel.

Nem így tervezte

Szakszerűtlen kéményellenőrzés miatt tavaly januárban szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy 77 éves nő Gyulán. Az ügyben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt ítélték el és tiltották el foglalko­zásától az érintettet.

Nem vénnek való vidék

A gyógyító kezelésekre már nem reagált az idős szegedi beteg szervezete, így hazaadták, ám minden másnap a sürgősségire kellett vinni. Olykor kilenc órát feküdt a váróban emberek között, hasán a csövekkel és a papucsával. Palliatív ellátás sok helyen működik Magyar­országon – a szegedi egyetem intézményeiben még nem.