chili&vanília

Kisgömböc

Gasztro

Lassan elkezdődik a disznótorosok szezonja, ehhez pedig igazán van honnan ihletet meríteni a magyar konyhából, hiszen a hurka és a kolbász az összes falut összeköti. Az alább ajánlott leves régi kun kulináris hagyományokon alapul, de már kissé felfrissítve kerül a mai asztalra. Karcag környékén igen népszerű volt, itt úgy készült, hogy disznótorkor a sertésbél legvégébe, gömböc formájúra töltötték a hurkát. Ezután a kis gömböcöt a sertés szívével és nyelvével együtt megabálták. A főzőlébe hagymát, fokhagymát, babérlevelet tettek. Ahogy megfőtt a gömböc és a belsőség, a levet tejfölös habarással és ecettel ízesítették. Egy másik, szintén karcagi háznál a szívet, nyelvet és a véres hurkát is beletöltötték a sertésbélbe, az így elkészült gömböcöt megabálták, majd megfüstölték, és kiakasztották száradni. Böjt előtt, tavasszal vették csak elő, akkor főzték meg ugyanúgy, tejfölös, ecetes levessel. Kunhegyesen nem gömböclevesnek, hanem belsőséglevesnek vagy savanyú levesnek nevezik. Itt a belsőséget – a szívet, a tüdőt, a nyelvet feldarabolják, megabálják, majd ebben a babérleveles-tejfölös lében megfőzik. (Mindezt Szabó Ildikó kutatásaiból merítettem, köszönet értük.) A Jászságban a gömböcöt dedelkának hívják, és csepleszbe, azaz recehájba töltött májas hurkát jelent. Hacsak nem vagyunk bejáratosak házi disznótorokban, akkor ilyesmit pesti hentesnél nehéz szerezni, a recept ezért sima hurkára szól, amely megsütve, amolyan betétként kerül a pikáns, savanykás levesbe. Első hallásra talán inkább férfiszíveknek lesz kedves ez az étel, de kóstolja csak meg mindenki bátran, ugyanis pazar!

 

Kisgömböcleves – kunsági savanyú leves

hurkával

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1 sertésnyelv

1 kis darab (kb. 10 dkg) füstölt oldalas

20 dkg vöröshagyma, vékonyra szeletelve

20 dkg póréhagyma, vékonyra szeletelve

4 gerezd fokhagyma, egészben

4 szem szegfűbors

2 babérlevél

só, bors

2 evőkanál ecetes torma

1,5 dl tejföl

40 dkg jófajta májas vagy véres hurka

 

Tálaláshoz (opcionális):

friss torma, vízitorma, gyöngyhagyma

Egy nagy lábasba tesszük a sertésnyelvet és a füstölt oldalast kb. 2 liter vízzel. Felforraljuk, és leszedjük a keletkező habot. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát, póréhagymát, az egészben hagyott fokhagymát (nem szükséges meghámozni), valamint a fűszereket: a szegfűborsot, babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 50–60 percig főzzük, amíg a nyelv teljesen megpuhul, megabálódik. Készíthetjük kuktában is, akkor gyorsabban megfő. Amikor teljesen puha a nyelv, kiemeljük a kis darab oldalassal együtt, és félretesszük. A levesből eltávolítjuk a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet és a szegfűborsot. Botmixerrel vagy turmixgépben teljesen simára pürésítjük, közben hozzáadjuk a tormát, azzal is pürésítjük. A tejfölt csomómentesre keverjük, hozzáadunk egy keveset a forró levesből, majd visszakeverjük a levesbe, behabarjuk. Sűríteni nem szükséges, mivel a hagyma adja a krémességét. Megkóstoljuk a levest, és beízesítjük – kellemesen savanykásnak kell lennie, ezt a tejföl és a torma ecetje adja, de a torma fajtájától függően igényelheti még kevés ecet hozzáadását. Miközben fő a leves, megsütjük a hurkát (de ezt akár jóval korábban is megtehetjük): a sütőt 180 fokra kapcsoljuk, viszont kivételesen nem kell előmelegíteni, hideg sütőbe tesszük a hurkát, köré csak néhány evőkanálnyi vizet locsolunk. Ezzel a módszerrel biztosan nem durran ki a hurka sütés közben. Tálaláskor felcsíkozzuk a puha sertésnyelvet és a kis darab oldalast, mindenkinek a tányérjába teszünk ezekből, valamint a felszeletelt hurkából. Rámerjük a levest, végül vízitormát szórunk rá, és néhány szem apró gyöngyhagymát adunk hozzá.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."