étel, hordó

Pasta Bella

  • ételhordó
  • 2019. december 28.

Gasztro

Az 1970-es évek végéig a különféle sütödék testesítették meg a homogén és specializált hazai vendéglátást, de „a halas”, „a kolbászos”, „a lángosos” stb. abban is hasonlított, hogy szerény, szabadtéri talponállókban vitték az üzletet. Újdonságot a pizzériák megjelenése hozott az 1980-as években, és a következő harminc évben is voltak ugyan mindenféle próbálkozások – gondoljunk csak a híres-neves fondübárra! –, robbanásszerű változásról csak a 2010-es évek közepétől, az ún. kézműves termékek megjelenésétől beszélhetünk. Ekkortól burgerezők lepték el a belvárost, nyomukban levesezők, szusizók, fánkozók, sőt joghurtozók nyíltak, pizzában pedig a szeletbárok taroltak. De minden csoda három napig (vagy három évig) tart, ma már egyre kínosabb a kézműves hamburger, a „specialisták” többsége lehúzta a redőnyt.

Ehhez mérten valóságos sikertörténet a Dohány utca legelején működő Pasta Bella, amelyet ugyan „olasz étteremként” jegyeznek, de nevéhez híven szinte kizárólag tésztákat kínál. Úgy öt éve nyitottak, a helyiség nem nagyobb egy házmesterlakásnál, berendezésből is csak a legszükségesebbek vannak: asztalok, székek meg egy nagy tévé. Az étlapon húszféle tészta, a többi inkább kísérő, némi saláta, leves, édesség. Gyömbéres zöldborsókrémlevest (750 Ft) nem láttunk még olasz étlapon, de annyi baj legyen. Rikító zöldjétől a húsmentes táplálkozás rajongóinak dobbanhat a szíve, „halmazállapota” a tejszíntől szilárdul, de a végén nem nehezít el. Kellemes ízét jól kiegészíti a gyömbér. A fusilli „quattro formaggio” szószban, cukkinivel (1890 Ft) ugyancsak a tejszíntől sűrű, a tészta tökéletes, a cukkini jót tesz neki, de a négy sajt együtt jellegtelen, sós öntetté áll össze. Nem derül ki, hogy miért az „Emiliana” jelző a lasagne után (1890 Ft) – talán a belekevert besamelmártás miatt? –, de nem is érdekes.
A tésztából ismét a maximumot hozták ki, de most a rá- és belevalókkal is tökéletesen elégedettek lehetünk, és külön dicséret illeti a szinte krémes bolo­gnai ragut. A „házilag készített” panna cotta (750 Ft) a borsóleveshez hasonlóan légies, az íze is jól eltalált, bár karamell talán jobban illett volna a tetejére, mint a kissé fanyar gyümölcsszósz.

 

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."