étel, hordó

Pasta Bella

  • ételhordó
  • 2019. december 28.

Gasztro

Az 1970-es évek végéig a különféle sütödék testesítették meg a homogén és specializált hazai vendéglátást, de „a halas”, „a kolbászos”, „a lángosos” stb. abban is hasonlított, hogy szerény, szabadtéri talponállókban vitték az üzletet. Újdonságot a pizzériák megjelenése hozott az 1980-as években, és a következő harminc évben is voltak ugyan mindenféle próbálkozások – gondoljunk csak a híres-neves fondübárra! –, robbanásszerű változásról csak a 2010-es évek közepétől, az ún. kézműves termékek megjelenésétől beszélhetünk. Ekkortól burgerezők lepték el a belvárost, nyomukban levesezők, szusizók, fánkozók, sőt joghurtozók nyíltak, pizzában pedig a szeletbárok taroltak. De minden csoda három napig (vagy három évig) tart, ma már egyre kínosabb a kézműves hamburger, a „specialisták” többsége lehúzta a redőnyt.

Ehhez mérten valóságos sikertörténet a Dohány utca legelején működő Pasta Bella, amelyet ugyan „olasz étteremként” jegyeznek, de nevéhez híven szinte kizárólag tésztákat kínál. Úgy öt éve nyitottak, a helyiség nem nagyobb egy házmesterlakásnál, berendezésből is csak a legszükségesebbek vannak: asztalok, székek meg egy nagy tévé. Az étlapon húszféle tészta, a többi inkább kísérő, némi saláta, leves, édesség. Gyömbéres zöldborsókrémlevest (750 Ft) nem láttunk még olasz étlapon, de annyi baj legyen. Rikító zöldjétől a húsmentes táplálkozás rajongóinak dobbanhat a szíve, „halmazállapota” a tejszíntől szilárdul, de a végén nem nehezít el. Kellemes ízét jól kiegészíti a gyömbér. A fusilli „quattro formaggio” szószban, cukkinivel (1890 Ft) ugyancsak a tejszíntől sűrű, a tészta tökéletes, a cukkini jót tesz neki, de a négy sajt együtt jellegtelen, sós öntetté áll össze. Nem derül ki, hogy miért az „Emiliana” jelző a lasagne után (1890 Ft) – talán a belekevert besamelmártás miatt? –, de nem is érdekes.
A tésztából ismét a maximumot hozták ki, de most a rá- és belevalókkal is tökéletesen elégedettek lehetünk, és külön dicséret illeti a szinte krémes bolo­gnai ragut. A „házilag készített” panna cotta (750 Ft) a borsóleveshez hasonlóan légies, az íze is jól eltalált, bár karamell talán jobban illett volna a tetejére, mint a kissé fanyar gyümölcsszósz.

 

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.