chili&vanília

Knedlíček

Gasztro

A cseh konyha kultikus köretéből, a knédliből rengetegféle változat létezik, és mindnek megvan a maga „feltét” párja, azaz, hogy mihez jár.

Az alább bemutatott, kelt tésztás, zsemlés, az ún. houskový knedlík kerül például az egyik leghíresebb cseh étel, a svíčková mellé, ez a mi vadas mártásunkhoz áll közel. Az egyik legkedveltebb összeállítást, a knedlovepřozelót (knédli, köményes sertéssült, párolt savanyú káposzta) is ezzel adják.

A második leggyakoribb fajta a főtt krumplival készült knédli (bramborové), legtöbbször párolt spenót és sertéssült, vagy füstölt hús és lila káposzta társaságában találkozni vele. A sor végeláthatatlan, a chlupaté knedlíky, vagy­is a „szőrös knédli” savanyú káposztával és füstöltsonka-kockákkal gyúrt gombóc, a karlovarský sok zsemlével és tojásfehérjehabbal készül, a krkonošské sonkával, és akkor még szóba se kerültek a világbajnok édes, gyümölcsös változatok.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Ferenc pápa

  • Narancs.hu/MTI

Februárban került kórházba, azóta gyengélkedett. Vasárnap még áldást osztott a Szent Péter téren. 88 éves volt.