Az alább bemutatott, kelt tésztás, zsemlés, az ún. houskový knedlík kerül például az egyik leghíresebb cseh étel, a svíčková mellé, ez a mi vadas mártásunkhoz áll közel. Az egyik legkedveltebb összeállítást, a knedlovepřozelót (knédli, köményes sertéssült, párolt savanyú káposzta) is ezzel adják.
A második leggyakoribb fajta a főtt krumplival készült knédli (bramborové), legtöbbször párolt spenót és sertéssült, vagy füstölt hús és lila káposzta társaságában találkozni vele. A sor végeláthatatlan, a chlupaté knedlíky, vagyis a „szőrös knédli” savanyú káposztával és füstöltsonka-kockákkal gyúrt gombóc, a karlovarský sok zsemlével és tojásfehérjehabbal készül, a krkonošské sonkával, és akkor még szóba se kerültek a világbajnok édes, gyümölcsös változatok.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!