chili&vanília

Körte, zeller, gesztenye

Gasztro

Szinte kizárólag mellékszereplőként, leves­zöldségnek használjuk a zellert, eszünkbe sem jut, hogy főszerepet osszunk rá. Pedig ha megfelelő hozzávalókkal párosítjuk – amelyek némileg elegánsabbá teszik durva, robusztus, földes ízét –, kifinomult, érdekes ételeket készíthetünk vele. Mint minden zöldség esetében, a zellernél is igaz, hogy minél jobb minőségű (kezeletlen, termelői), annál finomabbat lehet belőle főzni (a vasárnapi Pancs gasztroplaccon Reni zellerjét meleg szívvel ajánlom mindenkinek). Nálunk a gumós zeller a legelterjedtebb, bár egyre gyakoribb az angolszász területeken népszerű bokros, élénkzöld szárzeller is. A klasszikus Waldorf-saláta (almával, dióval) eredetileg csak az előbbit tartalmazza, de érdemes keverni, mert nagyszerű lesz a végeredmény. Másik alulbecsült kedvenc a francia zellerremulád, ami gyakorlatilag mindössze sózott, citromlével meglocsolt reszelt zellerből áll, amit magos mustárral készített tartármártással forgatunk össze. Amilyen egyszerű, olyan pompás, pl. grillcsirkéhez vagy halakhoz.

Az alábbi levesben a zeller, a burgonya és a körte alkot remek csapatot: mindegyiknek megvan a maga szerepe. A krumpli tompítja a zeller földességét, a körte pedig némi édeskés kerekséget és pikantériát csempész az egészhez. Csilivili feltétek nélkül gyors hétköznapi levesként is megállja a helyét; a receptben ajánlott feltétekkel: vajon átpirított gesztenyével és ropogós zsályalevéllel pedig a legelegánsabb ételsort is megfelelően nyitja.

 

Körtés zellerkrémleves pirított gesztenyével és zsályával

Hozzávalók (4 adag)

5 dkg vaj

1 hagyma, finomra aprítva

25 dkg zeller, finomra reszelve

2 közepes burgonya, lereszelve

1 nagy körte, meghámozva, felkockázva

1 liter leszűrt hús- vagy zöldségleves

1 dl tejszín

csipet frissen reszelt szerecsendió

A tetejére:

néhány szem előfőzött gesztenye, zsálya

 

Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, a hagymát üvegesre dinszteljük. Rádobjuk a lereszelt zellert és krumplit, átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kockázott körtét. Fedő alatt, közepes lángon kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Botmixerrel vagy robotgépben pürésítjük. Beleöntjük a tejszínt, végül leheletnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Néhány szem előfőzött gesztenyét durvára darabolunk, és kevés vajon megpirítjuk. Akár ugyanebben a vajban piríthatjuk ropogósra a friss zsályaleveleket is. Ünnepek idején tehetünk a levesre egy szelet pirított libamájat is, vagy készíthetjük sűrűbbre, krémként a libamáj mellé.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk