chili&vanília

Körte, zeller, gesztenye

Gasztro

Szinte kizárólag mellékszereplőként, leves­zöldségnek használjuk a zellert, eszünkbe sem jut, hogy főszerepet osszunk rá. Pedig ha megfelelő hozzávalókkal párosítjuk – amelyek némileg elegánsabbá teszik durva, robusztus, földes ízét –, kifinomult, érdekes ételeket készíthetünk vele. Mint minden zöldség esetében, a zellernél is igaz, hogy minél jobb minőségű (kezeletlen, termelői), annál finomabbat lehet belőle főzni (a vasárnapi Pancs gasztroplaccon Reni zellerjét meleg szívvel ajánlom mindenkinek). Nálunk a gumós zeller a legelterjedtebb, bár egyre gyakoribb az angolszász területeken népszerű bokros, élénkzöld szárzeller is. A klasszikus Waldorf-saláta (almával, dióval) eredetileg csak az előbbit tartalmazza, de érdemes keverni, mert nagyszerű lesz a végeredmény. Másik alulbecsült kedvenc a francia zellerremulád, ami gyakorlatilag mindössze sózott, citromlével meglocsolt reszelt zellerből áll, amit magos mustárral készített tartármártással forgatunk össze. Amilyen egyszerű, olyan pompás, pl. grillcsirkéhez vagy halakhoz.

Az alábbi levesben a zeller, a burgonya és a körte alkot remek csapatot: mindegyiknek megvan a maga szerepe. A krumpli tompítja a zeller földességét, a körte pedig némi édeskés kerekséget és pikantériát csempész az egészhez. Csilivili feltétek nélkül gyors hétköznapi levesként is megállja a helyét; a receptben ajánlott feltétekkel: vajon átpirított gesztenyével és ropogós zsályalevéllel pedig a legelegánsabb ételsort is megfelelően nyitja.

 

Körtés zellerkrémleves pirított gesztenyével és zsályával

Hozzávalók (4 adag)

5 dkg vaj

1 hagyma, finomra aprítva

25 dkg zeller, finomra reszelve

2 közepes burgonya, lereszelve

1 nagy körte, meghámozva, felkockázva

1 liter leszűrt hús- vagy zöldségleves

1 dl tejszín

csipet frissen reszelt szerecsendió

A tetejére:

néhány szem előfőzött gesztenye, zsálya

 

Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, a hagymát üvegesre dinszteljük. Rádobjuk a lereszelt zellert és krumplit, átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kockázott körtét. Fedő alatt, közepes lángon kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Botmixerrel vagy robotgépben pürésítjük. Beleöntjük a tejszínt, végül leheletnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Néhány szem előfőzött gesztenyét durvára darabolunk, és kevés vajon megpirítjuk. Akár ugyanebben a vajban piríthatjuk ropogósra a friss zsályaleveleket is. Ünnepek idején tehetünk a levesre egy szelet pirított libamájat is, vagy készíthetjük sűrűbbre, krémként a libamáj mellé.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.