chili&vanília

Körte, zeller, gesztenye

  • chili&vanília
  • 2016. december 3.

Gasztro

Szinte kizárólag mellékszereplőként, leves­zöldségnek használjuk a zellert, eszünkbe sem jut, hogy főszerepet osszunk rá. Pedig ha megfelelő hozzávalókkal párosítjuk – amelyek némileg elegánsabbá teszik durva, robusztus, földes ízét –, kifinomult, érdekes ételeket készíthetünk vele. Mint minden zöldség esetében, a zellernél is igaz, hogy minél jobb minőségű (kezeletlen, termelői), annál finomabbat lehet belőle főzni (a vasárnapi Pancs gasztroplaccon Reni zellerjét meleg szívvel ajánlom mindenkinek). Nálunk a gumós zeller a legelterjedtebb, bár egyre gyakoribb az angolszász területeken népszerű bokros, élénkzöld szárzeller is. A klasszikus Waldorf-saláta (almával, dióval) eredetileg csak az előbbit tartalmazza, de érdemes keverni, mert nagyszerű lesz a végeredmény. Másik alulbecsült kedvenc a francia zellerremulád, ami gyakorlatilag mindössze sózott, citromlével meglocsolt reszelt zellerből áll, amit magos mustárral készített tartármártással forgatunk össze. Amilyen egyszerű, olyan pompás, pl. grillcsirkéhez vagy halakhoz.

Az alábbi levesben a zeller, a burgonya és a körte alkot remek csapatot: mindegyiknek megvan a maga szerepe. A krumpli tompítja a zeller földességét, a körte pedig némi édeskés kerekséget és pikantériát csempész az egészhez. Csilivili feltétek nélkül gyors hétköznapi levesként is megállja a helyét; a receptben ajánlott feltétekkel: vajon átpirított gesztenyével és ropogós zsályalevéllel pedig a legelegánsabb ételsort is megfelelően nyitja.

 

Körtés zellerkrémleves pirított gesztenyével és zsályával

Hozzávalók (4 adag)

5 dkg vaj

1 hagyma, finomra aprítva

25 dkg zeller, finomra reszelve

2 közepes burgonya, lereszelve

1 nagy körte, meghámozva, felkockázva

1 liter leszűrt hús- vagy zöldségleves

1 dl tejszín

csipet frissen reszelt szerecsendió

A tetejére:

néhány szem előfőzött gesztenye, zsálya

 

Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, a hagymát üvegesre dinszteljük. Rádobjuk a lereszelt zellert és krumplit, átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kockázott körtét. Fedő alatt, közepes lángon kb. 20 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Botmixerrel vagy robotgépben pürésítjük. Beleöntjük a tejszínt, végül leheletnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Néhány szem előfőzött gesztenyét durvára darabolunk, és kevés vajon megpirítjuk. Akár ugyanebben a vajban piríthatjuk ropogósra a friss zsályaleveleket is. Ünnepek idején tehetünk a levesre egy szelet pirított libamájat is, vagy készíthetjük sűrűbbre, krémként a libamáj mellé.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.