Tartalom

(2016-11-03)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

A hatalom pesti srácai

„Nagy Imre szépen halt meg, de nem ő az igazi hős. Az igazi hős az, aki fegyvert fogott a szabadságért. A szabadságharcot azon hétköznapi emberek áldozatvállalása teszi nagyszerűvé, akik nem hősnek készültek, de az adott pillanatban megcselekedték, amit megkövetelt a haza. Ez nagyon erős, egyértelmű üzenet” – nyilatkozta a múlt héten Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója megünneplésének kormánybiztosa.

A szerk.

A szerk.

Amerika visszainteget

Donald Trump elnökségének a lehetőségével most nem sokat fogunk foglalkozni, részben mert e cikkünk írásakor, napra pontosan egy héttel a szavazás előtt megnyugtatóan távolinak tűnik, részben meg hiányzik hozzá a fantáziánk.

Publicisztika

Ujlaky András

Publicisztika

Kelletlenül

A kormány és az unió vitája a szegregált oktatás miatt

A kormánynak komoly fejfájást okoz a Brüsszelben a roma gyerekek iskolai szegregációja ügyében májusban indult kötelezettségszegési eljárás. A roma emancipációs mozgalom számára viszont ez a legfontosabb és egyben legígéretesebb esemény az utóbbi években.

Külpol

Szuez és az ’56-os forradalom

Külpol

Csatornát váltottak

Sokak szerint az 1956-os magyar forradalom sikerre vezethetett volna, ha a vele szinte egy időben zajló szue­zi válság nem vonja el a nagyhatalmak figyelmét, s nem veszi el a kedvüket a magyarországi beavatkozástól. A tények nemigen támasztják alá e hiedelmet.

Belpol

Belpol

„Buta, rövidlátó megközelítés”

Scharle Ágota az alacsony bérekről, a munkaerőhiányról és az elrontott szakképzésről

Bár a kormány ünnepli a foglalkoztatottsági adatokat, a Budapest Intézet ügyvezetője szerint volna hova fejlődni. A bérek adóterhének csökkentését jó ötletnek tartja, a minimálbér-emelést ellenzi. A szakképzés átalakításával zsákutcába viszi a fiatalokat a kormány és az iparkamara.

Belpol

Akinek a pénzét három tenger mossa - Ghaith Pharaon esete a magyar pártokkal és a horvát partokkal

Orbán Viktor elismerte, hogy személyesen is találkozott a „professzorral”, az amerikai nagykövetség nyilvánosságra hozta az ellene kiadott Interpol-körözést, a Demokratikus Koalíció pedig az FBI-t is értesíti arról, hogy „a miniszterelnök családja Ghaith Pharaonnal üzletel”. Előző cikkünk megjelenése óta felpörögtek az események, de a történetnek nincs vége.

Interaktív
Zene

Lemez

Zene

Visító, harsogó

Scott Walker: The Childhood Of A Leader

Scott Walkerről szokás elmondani, hogy karriertörténete meglehetősen rendhagyó, és hát valóban, ennél rendhagyóbb aligha lehetne, és még csak nem is azért, mert született amerikai létére Angliában futott be.

Koncert

Zene

Hajam kóc

The Cure az Arénában

Voltak előzetes fenntartásaim a Cure negyedik magyarországi fellépésével kapcsolatban, mert sem a 2002-es szigetes, sem a három évvel későbbi szegedi koncert nem hagyott mély nyomokat bennem, ráadásul a zenekar 2011-ben előállt egy botrányosan gyenge koncertlemezzel.

Opera

Zene

Finn–magyar

Rautavaara: A bánya; Varga Judit: Szerelem

Kínos Desmond Child-klip, dal­író verseny és az emlékbizottság által támogatott komplett 56-os melléklet a Best magazinban, hogy az október 23-i utcai megemlékezésekről már ne is beszéljünk: minden jel szerint az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját is sikerült amúgy magyarosan megünnepelnünk.

Film

VERZIÓ

Film

Egy német sors

A ma 105 éves Brunhilda Pomsel gyors-és gépíró titkárnőként dolgozott Joseph Goebbels náci propagandaminiszter alatt, a vele készült dokumentumfilm is látható a Verzión.

VERZIÓ - Interjú

Film

„Hallatni szerette volna a hangját”

Rokhsareh Ghaemmaghami filmrendező

Az iráni alkotó együtt járja filmjével és hősnőjével a világot, remélvén, hogy az Iránban élő afganisztáni menekült lány története segíthet egyes embereknek életük megváltoztatásában. Szeretnének Afganisztánba is eljutni, de arra nincs esély, hogy elkészültének színhelyén, Iránban is bemutathassák munkájukat – mert ott a nők nem énekelhetnek.

VERZIÓ

Film

Nanuk és az unokái

A jég hátán – klímaváltozás idején

"Sarki válogatás" címen Grönlandról, az Arktiszról, geopolitikáról és még sok másról is szólnak a Verzió dokumentumfilmjei.

Képzőművészet

Képzőművészet

Mellbedobás - A Łódź Kaliska csoport

A lengyel csoport tevékenysége nem ismeretlen Magyarországon. Háromszor szerepeltek a Liget Galériában: 1989-ben (Ne bassz, tízéves a Łódź Kaliska), 1999-ben (Lófasz a falon) és 2004-ben (New Pop); 2010-ben Székesfehérváron láthattuk őket, most pedig az Új Budapest Galériában. De mégis, kik ők, és miért érdekesek?

Képzőművészet

„Másszanak fára!” - interjú Keleti Évával

Az idén 85 éves fényképész képeit azok is ismerik, akik sosem hallották a nevét. Végigfotózta a 20. század második felét, a színházi fotózás megújítójaként tekintenek rá, de a digitális technika megjelenése előtt letette a fényképezőgépet. Archívumát nemrégiben adományozta a Nemzeti Múzeumnak, ahol most a hetvenes-nyolcvanas években készült művészportréit állították ki.

Színház

Színház

Színház

„Feledjetek el!”

Eörsi és Csehov az Örkényben

Üdén, pirospozsgásan és fürgén penderül a nézők elé Znamenák István, s már az előtérben izgatottan mesélni kezdi történetét.

Interjú

Színház

„Amióta tudom, mi a téridő, megtáltosodtam”

Ladik Katalin (hang)költő, performer

A világ legmenőbb képzőművészeivel együtt kapta meg a Lennon–Ono-békedíjat, amit Yoko Ono adott át nemrég Reykjavíkban. Szerepel a New York-i MoMA gyűjteményében, de itthon mindkét oldalról gyanakodva nézik. Az izlandi égboltról, a QR-kódok költészetéről és a legnagyobb performer kifürkészhetetlen akaratáról beszélgettünk vele.

Könyv
Gasztro
Lokál

A CEU rekonstrukciója

Lokál

Nézz be hozzánk!

A nyitott társadalom eszméjéhez kifelé is nyitott terek dukálnak. A Közép-európai Egyetem épületeinek radikális átalakítása ezt néhol talán túlzásba is viszi, miközben számos szokatlan és izgalmas megoldást alkalmaz.

Riport

Módosítás előtt az erdőtörvény

Riport

Szaladnak a fák

Privatizációt és uniós pénzek csókosok általi lenyúlását sejteti a 2009-es erdőtörvény módosításának előkészítése, amely a magánerdő-tulajdonosoknak kedvezhet.