chili&vanília

Kucsmagomba

Gasztro

A kucsmagombának óriási kultusza van számos gourmet országban, például Belgiumban és Franciaországban is, szezonjában, azaz most, különleges ínyencségként kezelik. Több fajtája létezik, közülük itthon leginkább a cseh, az ízletes, a hegyes és a pusztai az elterjedt. Ezek közül az ún. cseh kucsmagombából akad a legtöbb, pedig valójában ez a legkevésbé értékes. A többivel szemben az a legnagyobb különbség, hogy ennek külön szára és kalapja van, szemben az „igazi” kucsmagombákkal, amelyeknek egy nagy belső ürege van, amit nagyszerűen lehet megtölteni. Aki olyan szerencsés, hogy a természetben tud gombászni, az kucsmagombát is könnyen talál, aki nem, annak megbízható forrásból érdemes beszereznie, pl. a piacokon található gombaszakárusoknál. A kucsmagomba kiválóan harmonizál azokkal az alapanyagokkal, amelyeknek azonos időpontban van a szezonja, így pl. a turbolyával, a spárgával vagy a medvehagymával. Az egyes gombák íze között akad eltérés, az ízletes még intenzívebb, húsosabb, szinte sonkaízű. Nemigen kell túlgondolni a kucsmagomba elkészítését, elég, ha csak vajon, esetleg kevés hagymával átforgatjuk, kevés tejszín is még jobban kihozza az ízeit.

Az egyik kedvenc elkészítési módom: egy vastag falú serpenyőt szárazon füstölésig felhevítünk, hozzáadunk pár csepp olajat, rádobjuk a kucsmagombát, pár másodpercig pirítjuk. Ekkor jöhet rá egy kis tejszín, beforraljuk, majd a végén beledobunk finomra vágott medvehagymát vagy petrezselymet. Pirítósra halmozzuk (a képen). További javaslatok: spagetti kucsmagombával és turbolyával, ugyanúgy, a fenti módszerrel készítve. Polenta medvehagymával és kucsmagombával (a medvehagymát csak megfonnyasztjuk, mint a spenótot). Petrezselyem-, vagy turbolyakrémleves kucsmagombával, az alábbiak szerint:

 

Petrezselyem-krémleves kucsmagombával

Hozzávalók (4 adag)

 

2 evőkanál olívaolaj

1 csokor újhagyma, felkarikázva

50 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva

10 dkg friss petrezselyem (bruttó súly,

szárával együtt)

1 liter szárnyasalaplé vagy leszűrt húsleves

5 dkg hideg vaj, felkockázva

só, fehérbors

20 dkg kucsmagomba

 

Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát. A burgonyát egyenletesen apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk. Felöntjük az alaplével. Fedő alatt, kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul. A petrezselymet forrásban lévő vízben, néhány másodpercig blansírozzuk. Kivesszük, jeges vízbe tesszük. Hozzáadjuk a leveshez, majd turmixgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. A végén hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat. A kucsmagombát serpenyőben vajon megpirítjuk, a levesben tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.