chili&vanília

Kucsmagomba

Gasztro

A kucsmagombának óriási kultusza van számos gourmet országban, például Belgiumban és Franciaországban is, szezonjában, azaz most, különleges ínyencségként kezelik. Több fajtája létezik, közülük itthon leginkább a cseh, az ízletes, a hegyes és a pusztai az elterjedt. Ezek közül az ún. cseh kucsmagombából akad a legtöbb, pedig valójában ez a legkevésbé értékes. A többivel szemben az a legnagyobb különbség, hogy ennek külön szára és kalapja van, szemben az „igazi” kucsmagombákkal, amelyeknek egy nagy belső ürege van, amit nagyszerűen lehet megtölteni. Aki olyan szerencsés, hogy a természetben tud gombászni, az kucsmagombát is könnyen talál, aki nem, annak megbízható forrásból érdemes beszereznie, pl. a piacokon található gombaszakárusoknál. A kucsmagomba kiválóan harmonizál azokkal az alapanyagokkal, amelyeknek azonos időpontban van a szezonja, így pl. a turbolyával, a spárgával vagy a medvehagymával. Az egyes gombák íze között akad eltérés, az ízletes még intenzívebb, húsosabb, szinte sonkaízű. Nemigen kell túlgondolni a kucsmagomba elkészítését, elég, ha csak vajon, esetleg kevés hagymával átforgatjuk, kevés tejszín is még jobban kihozza az ízeit.

Az egyik kedvenc elkészítési módom: egy vastag falú serpenyőt szárazon füstölésig felhevítünk, hozzáadunk pár csepp olajat, rádobjuk a kucsmagombát, pár másodpercig pirítjuk. Ekkor jöhet rá egy kis tejszín, beforraljuk, majd a végén beledobunk finomra vágott medvehagymát vagy petrezselymet. Pirítósra halmozzuk (a képen). További javaslatok: spagetti kucsmagombával és turbolyával, ugyanúgy, a fenti módszerrel készítve. Polenta medvehagymával és kucsmagombával (a medvehagymát csak megfonnyasztjuk, mint a spenótot). Petrezselyem-, vagy turbolyakrémleves kucsmagombával, az alábbiak szerint:

 

Petrezselyem-krémleves kucsmagombával

Hozzávalók (4 adag)

 

2 evőkanál olívaolaj

1 csokor újhagyma, felkarikázva

50 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva

10 dkg friss petrezselyem (bruttó súly,

szárával együtt)

1 liter szárnyasalaplé vagy leszűrt húsleves

5 dkg hideg vaj, felkockázva

só, fehérbors

20 dkg kucsmagomba

 

Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát. A burgonyát egyenletesen apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk. Felöntjük az alaplével. Fedő alatt, kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul. A petrezselymet forrásban lévő vízben, néhány másodpercig blansírozzuk. Kivesszük, jeges vízbe tesszük. Hozzáadjuk a leveshez, majd turmixgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. A végén hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat. A kucsmagombát serpenyőben vajon megpirítjuk, a levesben tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.