chili&vanília

Kucsmagomba

Gasztro

A kucsmagombának óriási kultusza van számos gourmet országban, például Belgiumban és Franciaországban is, szezonjában, azaz most, különleges ínyencségként kezelik. Több fajtája létezik, közülük itthon leginkább a cseh, az ízletes, a hegyes és a pusztai az elterjedt. Ezek közül az ún. cseh kucsmagombából akad a legtöbb, pedig valójában ez a legkevésbé értékes. A többivel szemben az a legnagyobb különbség, hogy ennek külön szára és kalapja van, szemben az „igazi” kucsmagombákkal, amelyeknek egy nagy belső ürege van, amit nagyszerűen lehet megtölteni. Aki olyan szerencsés, hogy a természetben tud gombászni, az kucsmagombát is könnyen talál, aki nem, annak megbízható forrásból érdemes beszereznie, pl. a piacokon található gombaszakárusoknál. A kucsmagomba kiválóan harmonizál azokkal az alapanyagokkal, amelyeknek azonos időpontban van a szezonja, így pl. a turbolyával, a spárgával vagy a medvehagymával. Az egyes gombák íze között akad eltérés, az ízletes még intenzívebb, húsosabb, szinte sonkaízű. Nemigen kell túlgondolni a kucsmagomba elkészítését, elég, ha csak vajon, esetleg kevés hagymával átforgatjuk, kevés tejszín is még jobban kihozza az ízeit.

Az egyik kedvenc elkészítési módom: egy vastag falú serpenyőt szárazon füstölésig felhevítünk, hozzáadunk pár csepp olajat, rádobjuk a kucsmagombát, pár másodpercig pirítjuk. Ekkor jöhet rá egy kis tejszín, beforraljuk, majd a végén beledobunk finomra vágott medvehagymát vagy petrezselymet. Pirítósra halmozzuk (a képen). További javaslatok: spagetti kucsmagombával és turbolyával, ugyanúgy, a fenti módszerrel készítve. Polenta medvehagymával és kucsmagombával (a medvehagymát csak megfonnyasztjuk, mint a spenótot). Petrezselyem-, vagy turbolyakrémleves kucsmagombával, az alábbiak szerint:

 

Petrezselyem-krémleves kucsmagombával

Hozzávalók (4 adag)

 

2 evőkanál olívaolaj

1 csokor újhagyma, felkarikázva

50 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva

10 dkg friss petrezselyem (bruttó súly,

szárával együtt)

1 liter szárnyasalaplé vagy leszűrt húsleves

5 dkg hideg vaj, felkockázva

só, fehérbors

20 dkg kucsmagomba

 

Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát. A burgonyát egyenletesen apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk. Felöntjük az alaplével. Fedő alatt, kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul. A petrezselymet forrásban lévő vízben, néhány másodpercig blansírozzuk. Kivesszük, jeges vízbe tesszük. Hozzáadjuk a leveshez, majd turmixgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. A végén hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat. A kucsmagombát serpenyőben vajon megpirítjuk, a levesben tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.

„Legalább két generáció kell”

2023. október 7-i elrablása, majd másfél évvel későbbi kiszabadulása után Eli Sarabi Túsz című könyvében írta le az átélt megpróbáltatásokat. Most bátyja kíséretében a világot járja, hogy elmondja, mi segítette át a fogság napjain, milyen tapasztalatokat szerzett a fogva tartóiról, és hogyan hozott döntést arról, hogy nem szenvedéstörténet lesz mindez, hanem mentális küzdelem az életért.

A 11 cigánytörvény: így konzerválja a romák kirekesztését a jogrend

A szabad iskolaválasztás, a befagyasztott családi pótlék, a közmunka, a csok, a tankötelezettség csökkentése – papíron mind általános szabály, a gyakorlatban azonban osztályt és rasszt különít el. Ezek a rendelkezések nem a szó klasszikus értelmében „cigánytörvények”, hatásukban, működésükben, következményeikben mégis azok – írja Horváth Aladár.

„Hadd legyen már véleményem!”

Háromgyermekes anya, legidősebb lánya középsúlyos értelmi fogyatékos. Rendőr férjét, aki másodállásban is dolgozik, alig látja. Az állam magára hagyta őket – ahogyan a sorstársait is. Felszólalt Magyar Péter országjárása során, s a pártelnök segítséget ígért.