A kucsmagombának óriási kultusza van számos gourmet országban, például Belgiumban és Franciaországban is, szezonjában, azaz most, különleges ínyencségként kezelik. Több fajtája létezik, közülük itthon leginkább a cseh, az ízletes, a hegyes és a pusztai az elterjedt. Ezek közül az ún. cseh kucsmagombából akad a legtöbb, pedig valójában ez a legkevésbé értékes. A többivel szemben az a legnagyobb különbség, hogy ennek külön szára és kalapja van, szemben az „igazi” kucsmagombákkal, amelyeknek egy nagy belső ürege van, amit nagyszerűen lehet megtölteni. Aki olyan szerencsés, hogy a természetben tud gombászni, az kucsmagombát is könnyen talál, aki nem, annak megbízható forrásból érdemes beszereznie, pl. a piacokon található gombaszakárusoknál. A kucsmagomba kiválóan harmonizál azokkal az alapanyagokkal, amelyeknek azonos időpontban van a szezonja, így pl. a turbolyával, a spárgával vagy a medvehagymával. Az egyes gombák íze között akad eltérés, az ízletes még intenzívebb, húsosabb, szinte sonkaízű. Nemigen kell túlgondolni a kucsmagomba elkészítését, elég, ha csak vajon, esetleg kevés hagymával átforgatjuk, kevés tejszín is még jobban kihozza az ízeit.
Az egyik kedvenc elkészítési módom: egy vastag falú serpenyőt szárazon füstölésig felhevítünk, hozzáadunk pár csepp olajat, rádobjuk a kucsmagombát, pár másodpercig pirítjuk. Ekkor jöhet rá egy kis tejszín, beforraljuk, majd a végén beledobunk finomra vágott medvehagymát vagy petrezselymet. Pirítósra halmozzuk (a képen). További javaslatok: spagetti kucsmagombával és turbolyával, ugyanúgy, a fenti módszerrel készítve. Polenta medvehagymával és kucsmagombával (a medvehagymát csak megfonnyasztjuk, mint a spenótot). Petrezselyem-, vagy turbolyakrémleves kucsmagombával, az alábbiak szerint:
Petrezselyem-krémleves kucsmagombával
Hozzávalók (4 adag)
2 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma, felkarikázva
50 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva
10 dkg friss petrezselyem (bruttó súly,
szárával együtt)
1 liter szárnyasalaplé vagy leszűrt húsleves
5 dkg hideg vaj, felkockázva
só, fehérbors
20 dkg kucsmagomba
Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát. A burgonyát egyenletesen apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk. Felöntjük az alaplével. Fedő alatt, kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul. A petrezselymet forrásban lévő vízben, néhány másodpercig blansírozzuk. Kivesszük, jeges vízbe tesszük. Hozzáadjuk a leveshez, majd turmixgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. A végén hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat. A kucsmagombát serpenyőben vajon megpirítjuk, a levesben tálaljuk.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu