chili&vanília

Kukorica, palacsinta, szilva

Gasztro

A szilva kevesek gyümölcstoplistáján szerepel dobogós helyen, még ilyenkor nyár végén, a szezonjában sem fogadjuk kitörő lelkesedéssel. Pedig édes és sós fogásokban is remekül bevethető, és némi fűszerrel, izgalmas környezetben egészen szerethető is.

Az izgalmas környezetet ebben az esetben a kukoricapalacsinta jelenti, a szilva pedig mézesen, fűszeresen, karamellizálva a legjobb formáját hozza. Az alább ajánlott palacsintának a megszokottaknál karakteresebb az állaga, a kukoricadara izgalmas textúrát ad neki. Viszonylag semleges, így nemcsak kompótokkal, sült vagy karamellizált gyümölcsökkel nagyszerű (mint például az itt bemutatott szilvával), hanem sósan is. Például fokhagymával fonnyasztott spenótlevelekkel és buggyantot tojással, sült paradicsommal és késő nyári kukoricával vagy grillezett szőlővel és feta sajttal. A lehetőségek tárháza végtelen.

 

Kukoricapalacsinta mézes, karamellizált szilvával

Hozzávalók (6 palacsintához)

 

13 dkg kukoricadara

6 dkg kukoricaliszt

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

csipet só

2,5 dl tej

1 evőkanál agavészirup

(vagy méz, vagy juharszirup)

1 citrom reszelt héja

2 tojás

a sütéshez kókusz- vagy napraforgóolaj

 

Karamellizált szilva:

1 evőkanál vaj

2 evőkanál méz

25 dkg szilva, kimagozva, negyedekre szeletelve

2 cm friss gyömbér, lereszelve

2 szegfűszeg

1 rúd fahéj

frissen őrölt bors

 

A palacsinta masszáját előző este kell előkészíteni, hogy a kukoricadara meg tudjon dagadni. Egy tálba tesszük a kukoricadarát, a kukoricalisztet (vagy keményítőt), a sütőport, szódabikarbónát, sót. Egy kis tálkában villával felverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tej felét, azaz 1,25 dl-t, az agavészirupot vagy mézet, reszelt citromhéjat. A száraz anyagokhoz adjuk, és alaposan elkeverjük. Frissen tartó fóliával lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a sütés előtt belekeverjük a tej másik felét. Serpenyőben felhevítjük a használt zsiradékot, pl. kókuszolajat, majd elkezdjük kisütni a palacsintákat. Készíthetünk nagyobb – 16 cm átmérőjű – vagy kisebb – 10 cm átmérőjű – palacsintákat. Egy-egy merőkanálnyit teszünk a forró olajba, majd közepes hőfokon, kb. 4-5 perc alatt mindkét oldalán aranyszínűre sütjük. Akkor lehet megfordítani, amikor a felülete már lyukacsos, és nem folyós. A sütési folyamatot fel tudjuk gyorsítani, ha fedőt teszünk a serpenyőre. Konyhai papírtörlővel leitatjuk, és a szilvával tálaljuk – langyosan. A szilvához egy kisebb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a mézet. Amikor felhabzik, hozzáadjuk a negyedelt szilvákat, a fűszereket, majd erős hőfokon átforgatjuk. Hozzáadunk egy kevés vizet (esetleg vörösbort, netán rumot), és néhány percig főzzük, amíg a szósz sziruposan bevonja a gyümölcsöket. Nem kell túl sokáig főzni, nehogy túlfőzzük. A langyos kukoricapalacsinta mellé adjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.