kertész lesek

Larus

  • kertész lesek
  • 2018. május 19.

Gasztro

A Magyar Optikai Művek 1951-ben épült kultúrháza masszív szocreál épületként magasodott évtizedeken át, de amikor a gyárat – valamikor a múlt század végén – elsodorta a vállalkozó szellem, a környék teljesen megváltozott. Tulajdonképpen csak ez a művház maradt meg építészeti emlékként, de arra a legmerészebb álmukban sem gondolhattak az egykori építtetők, pláne a közönség, hogy hatvanvalahány évvel később puccos rendezvényközpontot ragasztanak alá. Ráadásul a Larus névre hallgató ún. helyszín nem kispálya. Több mint 580 négyzetméteres, de beharangozójukban azt is írják, hogy „magas színvonalú vendéglátás szolgáltatást (sic!) biztosít, modern, kreatív gasztronómiai elemekkel”. Azt már mi tesszük hozzá, hogy van egy hatalmas, a Gesztenyéskertre néző terasza is.

A kínálat valóban ínycsiklandó, de az árfekvés az ötcsillagos szállodák szintjén: a levesek 1950, a főételek 4400 forinttól indulnak, a desszerteket egységesen 1850-ért adják. A menüztetést minden bizonnyal azért vállalták be, hogy napközben is legyen vendégük.

Természetesen itt sem kifőzdei árakkal dolgoznak. 3400 forintért lehet két első fogás (leves vagy előétel), három főétel közül választani, és jár még egy desszert. A kedvezményes közétkeztetésre 12–15 óra között van lehetőség, az étlap hetente változik. A házi szarvassonka körtével, bébispenóttal és parmezán sajttal kiváló indítás, de nem ártott volna valamivel több folyékony hozzávaló (olívaolaj, balzsamecet, bármi), illetve, mondjuk, pékáru, a sonka és a parmezán oly szerfelett sós ízeinek kiegyenlítésére. A mentás cukorborsó-krémleves marinált retekkel minden vizsgán átmenne, de egy fokkal édesebb a kelleténél és túlságosan „főzelékes”. Elképesztően jó a fish & chips bundája, de a benne lévő tőkehal tök ízetlen. A sült krumpli kellemes, viszont a beígért wasabis majonézből hiányzik a japán adalék, ráadásul csak pár csepp jut belőle a tálra. Ellenben semmiféle kifogásunk nem lehet a roston sült vaddisznószűz ellen, amit erdei gombás gnocchival és gyömbéres szósszal tálalnak. Talán még A bűvös vadász varacskos remetéje is megnyalná utána mind a tíz ujját… És ugyanezt mondhatjuk a desszertről, a vaníliás panna cottáról is, amely a maga valójában ismét csak azt a mostanában elterjedt véleményt erősíti, hogy édességügyben kerüljük a cukrászdákat, inkább az éttermekben nézzünk körül.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.