chili&vanília

Libanyak, újratöltve

Gasztro

Először is árulja el nekem valaki azonnal, hogy a sok hízottliba-máj és liba hazájában mi történik a libák nyakával! Pontosabban fogalmazva, a nyakbőrükkel. Merthogy az hiánycikk, az már bizonyos.

Piacon úgy kell érte könyörögni pult alól, a néhány hipermarketben kapható vákuumcsomagolt pedig ritka, mint a fehér holló. Vehet ugyan az ember libanyakat, és lenyúzhatja róla a bőrt, ezt azonban csak edzett idegzetűeknek ajánlom. Pedig a töltött libanyak zseniális! Mindig arról álmodtam, hogy egyszer kiszakítom a megszokott környezetéből (úgymint sólet például), és, mondjuk, egy nagy adag salátára helyezem. Ezermillió változata ismert, töltik burgonyával, zsemlével, darált hússal, pirospaprikás-zsíros grízzel, ahány ház, annyi szokás. Számos tölteléket kipróbáltam, és arra a következtetésre jutottam, hogy a darált hússal, karamellizált hagymával és gombával töltött a legfinomabb. Maga a libanyak bőre végső soron úgysem más, mint egy ürügy a töltelékre, hiszen mindössze egy vékony, ropogós tartályként funkcionál. Nem kell tőle megijedni, nyersen kissé bizarrul néz ki, de a végére minden összeáll. Kérjük vissza a libanyakakat!

 


Fotó: Nagy Balázs

Töltött libanyak

Hozzávalók (4 adag)

1 tölteni való libanyak (bőr)

3 evőkanál kacsazsír

2 hagyma, finomra aprítva

20 dkg csiperkegomba, feldarabolva

2 zsemle, megpirítva, felkockázva

3 dl langyos tej (vagy húsleves)

15 dkg darált pulykahús

1 tojás, felverve

só, bors

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

zsír, víz

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat). A libanyakat megmossuk, kívül-belül alaposan leitatjuk. Szűkebb végét konyhai kötöző madzaggal nagyon szorosan lekötjük. Elkészítjük a tölteléket: egy evőkanál kacsazsíron megdinszteljük a hagymát, majd addig pirítjuk, amíg enyhén karamellizálódik. Rádobjuk az apróbb darabokra vágott gombát, majd átforgatjuk, hogy megpuhuljon. A szikkadt, megpirított, felkockázott zsemlét meglocsoljuk a langyos tejjel, majd alaposan kinyomkodjuk. (Ha csak friss zsemlénk van, kockázzuk fel, és a 200 fokos sütőben süssük 10 percig). A kinyomkodott zsemléhez adjuk a hagymás gombát, a darált húst, a tojást, valamint a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Evőkanál segítségével megtöltjük a libanyakat: a szélesebb végén adagoljuk a tölteléket, és egészen a lezárt végéig nyomkodjuk. Nem kell aggódni, a bőr tágul, gyakorlatilag bármennyi töltelék belefér. Amikor megtöltöttük, szorosan lekötjük a széles végét is, majd elegyengetjük a tölteléket, hogy egyenletesen oszoljon el a nyakbőrben. Hurkapálcával vagy hústűvel megszurkáljuk (hogy belülről ki tudjon folyni a keletkező folyadék vagy zsír. Egy közepes tepsibe teszünk két evőkanál kacsazsírt, majd rátesszük a töltött libanyakat. 200 fokon kb. 45 percig sütjük. Ahhoz, hogy ropogós pirosra süljön, a végén kissé rá kell grillezni. Néhány órát állni hagyjuk, hogy könnyebben szeletelhető legyen.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).

Nyomasztó naplemente

  • Kiss Annamária

Az izraeli Hanoch Levin 1975-ben bemutatott méltán híres tragikomédiájának új interpretációjából pont az nem jön át, amitől izgalmas lenne a darabot épp most elővenni: az élni akarás ereje.

 

A múlt titkai

Nem sokon múlt, hogy Brückner Jánosból (1984) festőművész lett; az egyébként kémia–biológia tagozaton eltöltött középiskolai évek alatt fordult a rajzolás felé, majd a kétezres évek elején, amikor az ELTE BTK magyar irodalom és filozófia szakán tanult, kezdett el hobbi szinten festegetni.

Focipálya, lovarda, Dubaj - Rákosrendezőn

Lázár János szerint a volt teherpályaudvar helyére építendő városközpont születése egyenesen Orbán Viktor kívánsága volt, aki a minisztert nemcsak azzal bízta meg, hogy találjon helyet az új szenzációnak, de azt is kikötötte, hogy a területen középszerű projekt nem valósulhat meg.

Kartávolság

Amikor időről időre kísérletet tesznek arra okos, mérsékelten okos és kifejezetten hülye ún. elemzők („megfigyelők”), hogy meghatározzák a 2010 utáni magyarországi berendezkedés mibenlétét, a hülyék általában arra jutnak, hogy minden problémája ellenére ez még mindig demokrácia.

A 2023-as kormányprogram

Sok ronda disznóság megtörtént már Magyarország parlamentjében a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben, de ennél a múlt csütörtöki esetnél szégyenteljesebb aligha.

Mítosz és világrend

A diplomácia zsenije, vagy háborús bűnös? Eredeti gondolkodó, vagy közhelyes frázisok ismételgetője? A világpolitika sztárja, vagy a kapcsolati tőke legprofesszionálisabb kiaknázója? A százéves korában elhunyt Henry Kissinger ellentmondásos örökségét még évtizedekig fogják elemezni – pályája mindenesetre összefonódott az amerikai külpolitikai dominancia évtizedeivel.

Magánbankok viszik a prímet

Az Orbán-rezsim térfoglalása egyedülálló helyzetet hozott létre a magyar bankszektorban. Míg másutt a politikai vezetés elsősorban állami pénzintézeteket használ föl céljai megvalósítására, addig nálunk magántulajdonú bankok bekebelezésével erősíti és tartósítja a hatalmát.

Szájzárrendelet és székbírság

Jogkorlátozó, a szólásszabadságot szűkítő intézkedésnek tartják az ellenzékiek, míg a fideszesek a testületi munka hatékonyságát biztosító rendelkezésnek azt az új szankciós lehetőséget, amelyet a polgármester kezdeményezésére a testület kormánypárti többsége szabhat ki a renitens képviselőre.