chili&vanília

Libanyak, újratöltve

Gasztro

Először is árulja el nekem valaki azonnal, hogy a sok hízottliba-máj és liba hazájában mi történik a libák nyakával! Pontosabban fogalmazva, a nyakbőrükkel. Merthogy az hiánycikk, az már bizonyos.

Piacon úgy kell érte könyörögni pult alól, a néhány hipermarketben kapható vákuumcsomagolt pedig ritka, mint a fehér holló. Vehet ugyan az ember libanyakat, és lenyúzhatja róla a bőrt, ezt azonban csak edzett idegzetűeknek ajánlom. Pedig a töltött libanyak zseniális! Mindig arról álmodtam, hogy egyszer kiszakítom a megszokott környezetéből (úgymint sólet például), és, mondjuk, egy nagy adag salátára helyezem. Ezermillió változata ismert, töltik burgonyával, zsemlével, darált hússal, pirospaprikás-zsíros grízzel, ahány ház, annyi szokás. Számos tölteléket kipróbáltam, és arra a következtetésre jutottam, hogy a darált hússal, karamellizált hagymával és gombával töltött a legfinomabb. Maga a libanyak bőre végső soron úgysem más, mint egy ürügy a töltelékre, hiszen mindössze egy vékony, ropogós tartályként funkcionál. Nem kell tőle megijedni, nyersen kissé bizarrul néz ki, de a végére minden összeáll. Kérjük vissza a libanyakakat!

 


Fotó: Nagy Balázs

Töltött libanyak

Hozzávalók (4 adag)

1 tölteni való libanyak (bőr)

3 evőkanál kacsazsír

2 hagyma, finomra aprítva

20 dkg csiperkegomba, feldarabolva

2 zsemle, megpirítva, felkockázva

3 dl langyos tej (vagy húsleves)

15 dkg darált pulykahús

1 tojás, felverve

só, bors

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

zsír, víz

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat). A libanyakat megmossuk, kívül-belül alaposan leitatjuk. Szűkebb végét konyhai kötöző madzaggal nagyon szorosan lekötjük. Elkészítjük a tölteléket: egy evőkanál kacsazsíron megdinszteljük a hagymát, majd addig pirítjuk, amíg enyhén karamellizálódik. Rádobjuk az apróbb darabokra vágott gombát, majd átforgatjuk, hogy megpuhuljon. A szikkadt, megpirított, felkockázott zsemlét meglocsoljuk a langyos tejjel, majd alaposan kinyomkodjuk. (Ha csak friss zsemlénk van, kockázzuk fel, és a 200 fokos sütőben süssük 10 percig). A kinyomkodott zsemléhez adjuk a hagymás gombát, a darált húst, a tojást, valamint a finomra aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Evőkanál segítségével megtöltjük a libanyakat: a szélesebb végén adagoljuk a tölteléket, és egészen a lezárt végéig nyomkodjuk. Nem kell aggódni, a bőr tágul, gyakorlatilag bármennyi töltelék belefér. Amikor megtöltöttük, szorosan lekötjük a széles végét is, majd elegyengetjük a tölteléket, hogy egyenletesen oszoljon el a nyakbőrben. Hurkapálcával vagy hústűvel megszurkáljuk (hogy belülről ki tudjon folyni a keletkező folyadék vagy zsír. Egy közepes tepsibe teszünk két evőkanál kacsazsírt, majd rátesszük a töltött libanyakat. 200 fokon kb. 45 percig sütjük. Ahhoz, hogy ropogós pirosra süljön, a végén kissé rá kell grillezni. Néhány órát állni hagyjuk, hogy könnyebben szeletelhető legyen.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."