chili&vanília

Lokanta Maya

Gasztro

Úgy tűnik, az isztambuli éttermekbe is betört az új hullám. A hagyományos vendéglőkön, családi kifőzdéken, kebabházakon és egyszerű büféken túl néhány év alatt az őrült fejlődésben lévő városban a gasztronómiai paletta is virágzásnak indult.

Felnőtt egy új séfgeneráció, amelynek képviselői világhírű szakácsiskolákban sajátították el a konyhaművészet tudományát, és neves külföldi éttermekben szereztek tapasztalatot, hogy aztán saját városukban tegyék le az alapjait egy modern, kreatív - de szigorúan a regionális török (sőt ottomán) konyha gyökereihez visszanyúló - kulináris irányzatnak. Egyik jeles képviselője Didem Senol - a 33 éves hölgy 2010-ben számos rangot zsebelt be, többek között az év séfje címet. A dzsentrifikálódó karaköyi kikötőnegyed egyik csendes utcájában található a Lokanta Maya névre keresztelt vendéglője, amely modern, mégis meghitt beltérrel, érdekes dizájnelemekkel (tonnányi dió a falban) és kitűnő, modernizált, elegáns és vagány fogásokkal nyűgözi le közönségét. Az étlap naponta változik, mindig az évszaknak és a hangulatnak megfelelő. Látogatásunkkor az előételekben tobzódunk: ropogósra sütött szardella (szezonja van) citromos aiolival, cukkinitócsni (mücver) kapros joghurttal, pikáns gránátalma-saláta, fantasztikus, krémes lóbabpüré marinált füstölt makrélával, házi tarama (majonézszerű halikrakrém), grillezett kecskesajt datolyaszilvával. Utóbbinak most van itt az ideje, nálunk is kapható szinte minden zöldségesnél. Ez az a gyümölcs, amely külsőre egy méretesebb paradicsomra hasonlít, a héja fényes, élénk narancssárga. Lédús, mézes, édes, vaníliás, illatos, sárgabarackos, az egyik kedvenc gyümölcsöm. Az egyetlen titka az érettségi foka, olyat kell választani, amely puha, de feszes, kb. mintha egy érett ringlót választanánk. Ha mégis csak kőkeményet kapunk, akkor néhány nap alatt szobahőmérsékleten utóérik, amit felgyorsíthatunk úgy, hogy papírzacskóba tesszük egy banánnal. A Lokanta Mayában a lélegzetelállítóan jó desszertek között is felbukkan - a sült birsalma, a rózsafagylalt és a krémes, kámforos-édesgyökeres ízeket idéző masztikás puding mellett. A tejfagylalt, a fűszeres keksz és a dzsemszerűre főzött datolyaszilva tökéletes triót alkot. Alább előételnek vagy gyors, elegáns vacsorának ajánlom, átlangyosított kecskesajttal és néhány szem ropogós mandulával.

 


Fotó: A szerző felvétele

 

Grillezett kecskesajt datolyaszilvával és mandulával

Hozzávalók (2 adag)

1 datolyaszilva, felkockázva

1 teáskanál méz

2 szelet natúr kecskesajt

3 dkg mandula

A felkockázott datolyaszilvára pici mézet csorgatunk, majd a sütő grillfokozatán kb. 4-5 perc alatt dzsemszerű állagúra sütjük. A sütési idő utolsó percében hőálló tálkában betesszük a vastagabb szeletekre vágott kecskesajtot/fetát is, épp csak átlangyosítjuk, a széle picit megpirulhat. A kecskesajtot a grillezett gyümölccsel, néhány szem pirított mandulával és pirítóssal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.