chili&vanília

Magyar ceviche

Gasztro

Habár már magunk mögött tudhatjuk a legnagyobb hőségriadókat, mégis olyan ételt szeretnék ajánlani, amely a nyár egyik slágerének bizonyult. Nem létezik a mennyiség, amely ne fogyna el belőle. A perui ceviche (szevicse) iránti szenvedélyes rajongásomnak már e hasábokon is hangot adtam.

A Dél-Amerika más vidékein is rendkívüli népszerűségnek örvendő fogáshoz a nyers halat citromlében pácolják, aminek következtében az "megmarja" a halhúst, vagyis tulajdonképpen elkezdi megfőzni, a hal elveszíti nyerseségét. Minden összetevőt elő lehet készíteni: a halat és a zöldségeket felvágni, a hagymát vízbe áztatni (ez elveszi a durva csípősségét), a citromlevet kifacsarni. Egyetlen titka, hogy közvetlenül fogyasztás előtt ajánlatos összekeverni, maximum öt-tíz percet álljon, különben megváltozik a hal állaga, megkeményedik, és már sokkal kevésbé lesz élvezetes.


Fotó: chili&vanilia

 

Egészen biztos vagyok benne, hogy az eredeti változattal, amely a létező legfrissebb tengeri halból készül, semmilyen más alternatíva nem tudja felvenni a versenyt. Ugyanakkor arról is meg vagyok győződve, hogy ez az étel még az itthoni halkínálatból is zseniális tud lenni. A nyár folyamán meglepő tapasztalatra tettem szert: a ceviche még azoknál is tetszést aratott, akik egyébként idegenkednek a haltól, pláne a nyers haltól. Legutóbb, miközben kanalaztam a csípős-savanyú, elképesztően üdítő (és ráadásul kvázi nullkalóriás) cevichét, arra az ötletre jutottam, hogy miért ne kreálhatnánk egy magyaros változatot, amelyben a legjobb nyári alapanyagaink találkoznak a Lima-Budapest-útvonal közepén. A végeredmény szerintem teljességgel meggyőző, bátorítani szeretnék mindenkit, hogy nyugodtan próbálja ki.

Citrusos marinált harcsa kovászos uborkával és kaporral

Hozzávalók (4-6 adag)

30 dkg harcsafilé

2 lila hagyma

4 közepes kovászos uborka, apróra kockázva

2 zöldpaprika, apróra kockázva

1 kápia paprika, apróra kockázva

20 dkg koktélparadicsom, negyedcikkekre szeletelve

6 citrom leve

1 gerezd fokhagyma, reszelve

1 csilipaprika, kimagozva, finomra aprítva (vagy 1 kávéskanál csípős paprikakrém)

só, bors

1 csokor kapor, finomra aprítva

Előkészítjük az összes hozzávalót: a harcsafilét kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, félretesszük. A felszeletelt lila hagymát hideg vízbe áztatjuk. Fél cm-es kockákra vágjuk a kétféle paprikát (a fehér húsú zöldpaprikát és a piros kápiát), felszeleteljük a koktélparadicsomot. Kifacsarjuk a citromot. Közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a hozzávalókat, ráöntjük a citromot, és öt-tíz percig állni hagyjuk. Mély tálkákban tálaljuk, a levével együtt. A hagyományos, perui változatot főtt édesburgonyával és csemegekukoricával tálalják, utóbbi a magyar verzióhoz is jól passzol, mert édessége lekerekíti a csípősségét. De kiváló előétel vagy koktélkísérő például tortillachipsszel tálalva.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

Szerbia kontra Szerbia: az ország, amely saját magával vív harcot

  • Végel László
Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő. A Vučić-rezsim azonban nem hátrál.