chili&vanília

Marha nyárra

Gasztro

Beköszöntött a „koviubi” szezon, alig akad már erkély vagy kert, ahol a meleg időben ne érne a nagy ötliteres üvegben az új adag. A világ legegyszerűbb receptje: az uborkákat megmossuk, két végét levágjuk, hosszában bemetsszük. A tiszta üveg aljára kaprot, fokhagymát, koriandermagot teszünk, állítva ráhelyezzük az uborkákat, majd leöntjük előzőleg felforralt, szoba-hőmérsékletű sós vízzel. A tetejére újra kapor, egy szelet kenyér. A só 1 evőkanál/liter, a kenyér kovászolt legyen. Rá a kistányér, majd 3–4 nap múlva – voilà, kész a házi kovászos uborkánk. Ugyanígy kovászolhatunk egyéb zöldségeket is, pl. spárgát, zöldbabot vagy akár éretlen gyümölcsöket is. Amikor az első adag eufóriáján túl vagyunk, jöhetnek az újító felhasználási módok: az elmúlt évek alatt legendássá lett kovászosuborka-krémlevesként, alternatív tzatzikiben (nagyon jó!), hússal megtöltve vagy az alább ajánlott mártásban, ami szenzációs főtt vagy sült húsokkal. A leveshúsokból álló lakomák számos nemzet konyhájában előfordulnak: a bécsi Tafelspitz, a francia pot au feu, az olasz bollito misto vagy a spanyol cocido is a külön fogásként felszolgált főtt húsok és zöldségek koncepciójára épül. Talán hűvösebb napokon esik a legjobban, de hát húslevest úgyis mindig főzünk, télen-nyáron, a frissítő, savanykás uborkás mártással tálalt marhával hangoljuk ezennel az évszakra. A marhaszegy az egyik legcsodásabb húsrész, kérjük meg bizalmi hentesünket, hogy kanyarítson belőle egy szép nagy szeletet, a zsíros fedőréteget pedig eszünkbe ne jusson eltávolítani.

Főtt marhaszegy tárkonyos uborkamártással

Hozzávalók (4–6 adag)

Húsleves:

Kb. 1 kg marhaszegy

1 közepes hagyma

2 gerezd fokhagyma

10 szem egész bors

csipet sáfrány vagy sáfrányos szeklice

4 sárgarépa

2 petrezselyemgyökér

½ zeller

1 karalábé

 

Tárkonyos uborkamártás:

4 keménytojás

1 dl olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

3 kovászos uborka, apróra kockázva

3 ág tárkony, finomra aprítva

só, bors

 

A marhaszegyből hagyományos módon húslevest főzünk: a húst feltesszük hideg vízben főni, a főzővízbe tesszük az egész hagymát, a fokhagymagerezdeket, az egész borsot és a sáfrányt (vagy szeklicét), sózzuk. Felforraljuk, majd szűrőkanállal folyamatosan leszedjük a tetején keletkező habot. A húst 3–4 óra alatt takarékon, lassan, omlós puhára főzzük, az utolsó órában bezöldségezzük. (Kuktában is főzhetjük, úgy kb. 1,5 óra alatt fő meg.) A tárkonyos uborkamártást előre is elkészíthetjük, kimondottan jót tesz az ízeknek, ha áll egy kicsit. A keménytojásokat lereszeljük, vagy egészen apróra kockázzuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a finomra aprított (vagy reszelt) hagymát, az apróra kockázott kovászos uborkát, végül a finomra aprított tárkonyt (keverhetünk hozzá egyéb zöldfűszereket is, pl. kaprot). Sózzuk, borsozzuk. A húslevest hagyományosan fogyasztjuk (vagy alaplének használjuk), a főtt húst pedig felszeleteljük, és a főtt zöldségekkel együtt, esetleg pár szem héjában sült újkrumplival adjuk. A zöldségeket meglocsoljuk jófajta olívaolajjal, és a hús mellé kínáljuk a tárkonyos uborkamártást (a zöldségekkel és a sült krumplival is nagyon jó).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.