chili&vanília

Marha nyárra

Gasztro

Beköszöntött a „koviubi” szezon, alig akad már erkély vagy kert, ahol a meleg időben ne érne a nagy ötliteres üvegben az új adag. A világ legegyszerűbb receptje: az uborkákat megmossuk, két végét levágjuk, hosszában bemetsszük. A tiszta üveg aljára kaprot, fokhagymát, koriandermagot teszünk, állítva ráhelyezzük az uborkákat, majd leöntjük előzőleg felforralt, szoba-hőmérsékletű sós vízzel. A tetejére újra kapor, egy szelet kenyér. A só 1 evőkanál/liter, a kenyér kovászolt legyen. Rá a kistányér, majd 3–4 nap múlva – voilà, kész a házi kovászos uborkánk. Ugyanígy kovászolhatunk egyéb zöldségeket is, pl. spárgát, zöldbabot vagy akár éretlen gyümölcsöket is. Amikor az első adag eufóriáján túl vagyunk, jöhetnek az újító felhasználási módok: az elmúlt évek alatt legendássá lett kovászosuborka-krémlevesként, alternatív tzatzikiben (nagyon jó!), hússal megtöltve vagy az alább ajánlott mártásban, ami szenzációs főtt vagy sült húsokkal. A leveshúsokból álló lakomák számos nemzet konyhájában előfordulnak: a bécsi Tafelspitz, a francia pot au feu, az olasz bollito misto vagy a spanyol cocido is a külön fogásként felszolgált főtt húsok és zöldségek koncepciójára épül. Talán hűvösebb napokon esik a legjobban, de hát húslevest úgyis mindig főzünk, télen-nyáron, a frissítő, savanykás uborkás mártással tálalt marhával hangoljuk ezennel az évszakra. A marhaszegy az egyik legcsodásabb húsrész, kérjük meg bizalmi hentesünket, hogy kanyarítson belőle egy szép nagy szeletet, a zsíros fedőréteget pedig eszünkbe ne jusson eltávolítani.

Főtt marhaszegy tárkonyos uborkamártással

Hozzávalók (4–6 adag)

Húsleves:

Kb. 1 kg marhaszegy

1 közepes hagyma

2 gerezd fokhagyma

10 szem egész bors

csipet sáfrány vagy sáfrányos szeklice

4 sárgarépa

2 petrezselyemgyökér

½ zeller

1 karalábé

 

Tárkonyos uborkamártás:

4 keménytojás

1 dl olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

3 kovászos uborka, apróra kockázva

3 ág tárkony, finomra aprítva

só, bors

 

A marhaszegyből hagyományos módon húslevest főzünk: a húst feltesszük hideg vízben főni, a főzővízbe tesszük az egész hagymát, a fokhagymagerezdeket, az egész borsot és a sáfrányt (vagy szeklicét), sózzuk. Felforraljuk, majd szűrőkanállal folyamatosan leszedjük a tetején keletkező habot. A húst 3–4 óra alatt takarékon, lassan, omlós puhára főzzük, az utolsó órában bezöldségezzük. (Kuktában is főzhetjük, úgy kb. 1,5 óra alatt fő meg.) A tárkonyos uborkamártást előre is elkészíthetjük, kimondottan jót tesz az ízeknek, ha áll egy kicsit. A keménytojásokat lereszeljük, vagy egészen apróra kockázzuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a finomra aprított (vagy reszelt) hagymát, az apróra kockázott kovászos uborkát, végül a finomra aprított tárkonyt (keverhetünk hozzá egyéb zöldfűszereket is, pl. kaprot). Sózzuk, borsozzuk. A húslevest hagyományosan fogyasztjuk (vagy alaplének használjuk), a főtt húst pedig felszeleteljük, és a főtt zöldségekkel együtt, esetleg pár szem héjában sült újkrumplival adjuk. A zöldségeket meglocsoljuk jófajta olívaolajjal, és a hús mellé kínáljuk a tárkonyos uborkamártást (a zöldségekkel és a sült krumplival is nagyon jó).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Huszein imám mártíromsága

Az Izrael és Irán között lezajlott tizenkét napos háború újra rádöbbentette a régió népeit: új közel-keleti hatalmi rend van kialakulóban. Az egyre élesebben körvonalazódó kép azonban egyre többeket tölt el félelemmel.

„A lehetőségek léteznek”

Úgy tűnik, hogy az emberi történelem és politika soha nem fog megváltozni. Kőbalta, máglyán égő „eretnekek”, százéves háborúk, gulágok… Vagy­is mi sohasem fogunk megváltozni. Reménytelen.

Taxival Auschwitzba

Idén áprilistól a francia közszolgálati televízió közel kilenc­órányi dokumentumfilm-folyamban mutatta be azt a három történelmi pert, amelyek során 1987 és 1998 között a náci kollaboráns Vichy-rezsim egykori kiszolgálóinak kellett számot adniuk bűneikről. A három film mindegyike más-más oldalról mutatja be a megszállás időszakát. A YouTube-on is hozzáférhető harmadiknak van talán a leginkább megszívlelendő tanulsága.

Lábujjhegyen

A hízelgéseknek, a geopolitikai realitásoknak és a szerencsének köszönhetően jól zárult a hágai NATO-csúcs. Azonban az, hogy a tagállamok vezetői jól tudják kezelni az Egyesült Államok elnökének egóját, nem a transzatlanti kapcsolatok legszilárdabb alapja.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.