chili&vanília

Marha nyárra

Gasztro

Beköszöntött a „koviubi” szezon, alig akad már erkély vagy kert, ahol a meleg időben ne érne a nagy ötliteres üvegben az új adag. A világ legegyszerűbb receptje: az uborkákat megmossuk, két végét levágjuk, hosszában bemetsszük. A tiszta üveg aljára kaprot, fokhagymát, koriandermagot teszünk, állítva ráhelyezzük az uborkákat, majd leöntjük előzőleg felforralt, szoba-hőmérsékletű sós vízzel. A tetejére újra kapor, egy szelet kenyér. A só 1 evőkanál/liter, a kenyér kovászolt legyen. Rá a kistányér, majd 3–4 nap múlva – voilà, kész a házi kovászos uborkánk. Ugyanígy kovászolhatunk egyéb zöldségeket is, pl. spárgát, zöldbabot vagy akár éretlen gyümölcsöket is. Amikor az első adag eufóriáján túl vagyunk, jöhetnek az újító felhasználási módok: az elmúlt évek alatt legendássá lett kovászosuborka-krémlevesként, alternatív tzatzikiben (nagyon jó!), hússal megtöltve vagy az alább ajánlott mártásban, ami szenzációs főtt vagy sült húsokkal. A leveshúsokból álló lakomák számos nemzet konyhájában előfordulnak: a bécsi Tafelspitz, a francia pot au feu, az olasz bollito misto vagy a spanyol cocido is a külön fogásként felszolgált főtt húsok és zöldségek koncepciójára épül. Talán hűvösebb napokon esik a legjobban, de hát húslevest úgyis mindig főzünk, télen-nyáron, a frissítő, savanykás uborkás mártással tálalt marhával hangoljuk ezennel az évszakra. A marhaszegy az egyik legcsodásabb húsrész, kérjük meg bizalmi hentesünket, hogy kanyarítson belőle egy szép nagy szeletet, a zsíros fedőréteget pedig eszünkbe ne jusson eltávolítani.

Főtt marhaszegy tárkonyos uborkamártással

Hozzávalók (4–6 adag)

Húsleves:

Kb. 1 kg marhaszegy

1 közepes hagyma

2 gerezd fokhagyma

10 szem egész bors

csipet sáfrány vagy sáfrányos szeklice

4 sárgarépa

2 petrezselyemgyökér

½ zeller

1 karalábé

 

Tárkonyos uborkamártás:

4 keménytojás

1 dl olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

3 kovászos uborka, apróra kockázva

3 ág tárkony, finomra aprítva

só, bors

 

A marhaszegyből hagyományos módon húslevest főzünk: a húst feltesszük hideg vízben főni, a főzővízbe tesszük az egész hagymát, a fokhagymagerezdeket, az egész borsot és a sáfrányt (vagy szeklicét), sózzuk. Felforraljuk, majd szűrőkanállal folyamatosan leszedjük a tetején keletkező habot. A húst 3–4 óra alatt takarékon, lassan, omlós puhára főzzük, az utolsó órában bezöldségezzük. (Kuktában is főzhetjük, úgy kb. 1,5 óra alatt fő meg.) A tárkonyos uborkamártást előre is elkészíthetjük, kimondottan jót tesz az ízeknek, ha áll egy kicsit. A keménytojásokat lereszeljük, vagy egészen apróra kockázzuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a finomra aprított (vagy reszelt) hagymát, az apróra kockázott kovászos uborkát, végül a finomra aprított tárkonyt (keverhetünk hozzá egyéb zöldfűszereket is, pl. kaprot). Sózzuk, borsozzuk. A húslevest hagyományosan fogyasztjuk (vagy alaplének használjuk), a főtt húst pedig felszeleteljük, és a főtt zöldségekkel együtt, esetleg pár szem héjában sült újkrumplival adjuk. A zöldségeket meglocsoljuk jófajta olívaolajjal, és a hús mellé kínáljuk a tárkonyos uborkamártást (a zöldségekkel és a sült krumplival is nagyon jó).

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.

Visszaszámlálás

A Ne csak nézd! című pályázatot a Free­szfe, az Örkény Színház, a Trafó és a Jurányi közösen hirdették meg abból a célból, hogy független alkotóknak adjanak lehetőséget új előadások létrehozására, a Freeszfére járó hallgatóknak pedig a megmutatkozásra. Tematikus megkötés nem volt, csak annyiban, hogy a társulatoknak társadalmilag fontos témákat kellett feldolgozniuk. A nyertesek közül a KV Társulat pályamunkáját az Örkény Színház fogadta be.

Mészáros Lőrinc egy történet

A Mészáros Lőrinc című történetnek az lenne a funkciója, hogy bizonyítsa, létezik frissen, ön­erejéből felemelkedett nemzeti tőkésosztály vagy legalább réteg, de ha még az sem, pár markáns nemzeti nagytőkés. Valamint bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik pénzügyekkel.

„Mint a pókháló”

Diplomáját – az SZFE szétverése miatt – az Emergency Exit program keretein belül Ludwigsburgban kapta meg. Legutóbbi rendezése, a Katona József Színházban nemrég bemutatott 2031 a kultúra helyzetével és a hatalmi visszaélések természetével foglalkozik. Ehhez kapcsolódva toxikus maszkulinitásról, a #metoo hatásairól és az empátiadeficites helyzetekről beszélgettünk vele.