Tartalom

MaNcs 30. évf. 22. sz. (2018-05-31)

Publicisztika
Egotrip

Sajó László

Egotrip

Öt és feles

Senkise próféta

Senkise próféta meghívást kapott tágabb pátriájába, Miskolcra (a szűkebb Tolcsva), a megyei könyvárba, egy felolvasásos beszélgetésre. Nocsak! Mégis próféta leszek saját pátriámban?, gondolta Senkise a Keletiben, a 4. vágány előtt kortyolva az Unicumot.

László Géza

Egotrip

Visszajátszás

Az új tröszt én vagyok

Megint Rejtőt hallgatok a kocsiban: a Három testőr Afrikában után most épp a Piszkos Fred közbelép megy. A nagy röhögésből magamhoz térve azon merengek, miért tetszik nekünk ez a szöveg még ma is. Lehet, hogy a poénokon és a nosztalgián túl van valami aktuális Fülig Jimmy, Csülök és a többiek történeteiben? Tulajdonképpen miről szólnak Rejtő Jenő rongyosra olvasott könyvei?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Illatok

Nagy ünnepség színhelye volt a hétvégén a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium! A magyar állam egy igazi, tőrőlmetszett Bogányi-zongorát adományozott – tartós használatra – az intézménynek!

A szerk.

A szerk.

Stop

Sajnos nem tudunk beszámolni arról, hogy végül mi lesz a Stop Soros nevű törvénymódosítás-csomag tartalma, mert bár kedd délután a javaslatot beterjesztették, az elfogadásától messze vagyunk.

Külpol

Külpol

„A börtönben voltam a legszabadabb” - Gyorgyi Lazarevszki, a macedón titkosszolgálat volt munkatársa

Három macedón titkosszolgálati dolgozó az elmúlt évtizedben több százezer illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetés anyagát szerezte meg. Az anyag végül 2015-ben került nyilvánosságra, s nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tíz év után megbukjon a jobboldali Nikola Gruevszki autoriter és korrupt kormánya. Az egyik résztvevővel idézzük fel a történteket.

Peter Thiel, a Trump-párti techbefektető pályaképe

Külpol

A bosszúálló

A Szilícium-völgy legvitatottabb befektetője, A Gyűrűk Ura-rajongó milliárdos – aki Hulk Hogan bőkezű támogatójaként csődbe vitte a Gawker médiabirodalmat – június 2-án Budapesten tart előadást. De örüljünk-e annak, hogy erre jár?

Belpol

Orbán Viktor megálmodja, Mészáros Lőrinc megvalósítja

Belpol

„Ha eszel, őt növeszted”

Orbán Viktor embere lassan bekebelezi az országot, mára nincs olyan megye, ahol Mészáros Lőrincnek vagy a családjának ne lenne valamilyen érdekeltsége. Az országban közel száz helyen vannak jelen valamilyen formában a felcsúti milliárdos cégei, és külföldön is terjeszkedik. Térképen ábrázoljuk a magyar gazdasági csodát.

Budapest és a kormány: korbács helyett mézesmadzag

Belpol

Kiegyezési ajánlat

Orbán Viktor új emberekkel és új eszközökkel hódítaná meg Budapestet. Épületben, hídban, parkban, közlekedési fejlesztésben fizetne a jövő évi voksokért. De azért az önkormányzati rendszer átszabásáról sem tett le.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Példaképek

Kamaszok a Kossuthon

Ha jól számolunk, már majdnem hat év eltelt azóta, hogy legutóbb a Kossuth rádió gyermeknevelős műsoráról írtunk (lásd: Honnan jött a darus kocsi?, Magyar Narancs, 2012. november 8.), pontosabban annak pénteki kamaszkiadásáról. Hat év még egy felnőtt életé­ben is jelentős időnek számít, nemhogy egy tinédzserében – az övében maga az örökkévalóság. A 2012-es kamaszok már túl vannak az érettségin, esetleg az egyetemen, és azon sem lepődnénk meg, ha néhányan már az országhatáron is. Érthető, ha a műsor készítői visszahívják őket egy-egy beszélgetésre.

Zene

Interjú

Zene

„Ennek soha nincs vége”

Christina Pluhar, a L’Arpeggiata együttes vezetője

Az idei, igazi csillagokkal tűzdelt koncertszezonból is kiemelkedett Monteverdi Orfeója, a L’Arpeggiata együttes előadásában. Vezetőjükkel, a grazi születésű, de évtizedek óta Párizsban élő teorbás Christina Pluharral az előadói szabadságról, improvizációról, Orfeo mágikus személyiségéről és zenéjéről beszélgettünk.

Koncert

Zene

Ébresztő és altató

Bonobo

Ha van előadó, aki egyszerre képes álmodozós-relaxálós vasárnap délutáni és visszafogottan pörgős péntek esti hangulatot teremteni akár egy zeneszámon belül is, az Bonobo.

Interjú

Zene

„Mindenki nagyon örült”

Czitrom Ádám, Darvas Benedek zenészek

Quimby, Csókolom, Balaton, Hiperkarma, Specko Jedno… Ismert underground zenekarok kitalált dalai szerepelnek azon a lemezen, amelyet a számos zenekarból, illetve színházi és filmes produkcióból is ismert muzsikusok készítettek.

Képzőművészet

Földényi F. László

Képzőművészet

Az agónia kultúrája

Julian Rosefeldt: Manifesto

„Azért írtam kiáltványt, mert nincs mit mondanom”, mondja John Cage szellemében Julian Rosefeldt a Manifesztum legelején, helyesebben mondja Cate Blanchett, még helyesebben mondja az a névtelen narrátor, aki az ő száján át szól hozzánk, és aki nemcsak névtelen, hanem arctalan is.

Színház

Színház

Színház

Akolmeleg

Závada Pál: Egy piaci nap

Lécekből, husángokból, láncokból álló függöny zárja körbe a színpadot. Mindegyik szálat megkülönbözteti valami – hosszúság, vastagság, szín, göcsört –, minden darab egyedi, mégis az egyformaság és az áthatolhatatlanság az uralkodó.

Film

Interjú

Film

„Elmagyaráztam az engem gúnyoló nagyokosoknak”

RJ Mitte a Totál szívásból

Az agykárosodás okozta maradandó fogyatékossággal született RJ Mitte tévétörténelmet írt, amikor eljátszotta a hozzá hasonlóan cerebrális parézissel élő ifjabb Walter White karakterét a kultikus Breaking Bad (Totál szívás) című tévésorozatban. A jelentős társadalmi aktivitást is kifejtő színésszel Pécsett beszélgettünk.

COURAGE–Parevo Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál

Film

„Minden rendszerben van lehetőség”

A COURAGE elnevezésű nemzetközi projekt két éve kutatja a kommunizmus időszakának ellenzéki kultúrá­ját. Most épp filmfesztivált rendeznek Budapesten, annak jártunk utána.

Lokál

Lokál

Óvatos feljavítás

Corvin Áruház

Néhány nap alatt lebontották a Corvin Áruház homlokzatának alumíniumborítását. Sajnálni senki nem sajnálja, bár megszokott csúfságához tapad némi nosztalgia. Csupán szépészeti beavatkozásról van-e szó, vagy az egész épületet kipofozzák végre? Netán a Blaha Lujza tér tavaly nyáron beígért rehabilitá­ciójának nyitánya lenne a bontás?

Gasztro
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Nem szükséges egy életre memorizálni”

Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke

A nemrégen 189. közgyűlését tartó MTA négy éve hivatalban lévő elnöke sokkal nagyobb hangsúlyt fektetne a tudomány eredményeinek kommunikálására, az áltudományokkal szembeni küzdelemre, és jóval többet beszélne a tudósok felelősségéről, a tudományos felfedezések távlati hatásairól. A magyar közoktatásról is megvan a véleménye.

Tévétorrent