Tartalom

(2016-09-15)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Szellemraktárak – Milliárdos uniós támogatások a semmire

Csaknem 3 milliárd forint uniós támogatást nyert el egy cégcsoport, amit a pénzek felhasználásával papíron elszámolt, azonban a szükséges határidőig több helyen nem vagy csak alig teljesített valamit abból, amire a pénz egy részét kapta. Az ellenőrzésért felelős minisztérium kezdetben nemigen akarta ezt észrevenni, pedig többen is jelezték neki, hogy valami nincs rendben.

Publicisztika

Sarlós Gábor

Publicisztika

Hinkley Point üzenete

A brit atomerőmű a Brexit hullámverésében

Súlyát és szimbolikáját is tekintve fontos döntés előtt áll Nagy-Britannia. Ezúttal nem a népszavazás értelmezéséről és a döntés megvalósításáról van szó, hanem az ország legjelentősebb atomenergiai beruházásának, a délnyugat-angliai Hinkley Pointnak a jövőjéről. Komoly esély van arra, hogy a kiemelt beruházás ügye a Brexit-tárgyalás alkufolyamatának egyik serpenyőjébe kerül, s így újból bebizonyosodik, hogy ha atomenergiáról van szó, mindig a politikai szempontok győzedelmeskednek az egyéb szempontok felett.

Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

A méret a lényeg

A nyárutón pár hétig boldog-boldogtalan azzal szórakozott, hogy elosztotta Magyarország lakosságszámát (kifinomult gazdasági lapok egyenesen a GDP-t) olimpiai érmeink számával. A művelet végén pedig leggyakoribb, legalább hetven éve ismételgetett politikai közhelyünk bukkant fel rendre: lám, kis ország vagyunk – és mégis! Lehagytuk az egész világot!

Egotrip

Techet Péter: Svarcgelb

Isztria, a sziget

Hétfőn hajnali négyig még úgy festett, hogy az új zágrábi parlamentben négyen is képviselhetik majd az isztriaiakat; végül csak hárman maradtak a hivatalos eredmények szerint.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Minden testhelyzetben

Ilyen nincs, ezek még az ágyban is lopnak, már amelyik nem lopja el magát az ágyat is. Mikola István külügyi államtitkárt (a Fidesz egykori csodafegyverét) sajtóhírek szerint azért jelentette fel (lopásért) exfelesége, mert elmulasztott visszaszolgáltatni pár értékes bútordarabot.

A szerk.

A szerk.

A megmentő

A 90-es évek közepén, az első MSZP–SZDSZ-kormány idején röppent föl Csurka István környékéről a hír, hogy Solymárra 200 ezer zsidót telepítenek be. Csurkának amúgy nagyon beakadt ez a sztori, az ezredfordulón végeérhetetlen sorozatot indított a „nem szokványos” izraeli „tőkeáramlásról”, amelynek a célja – el nem hinnék! – Magyarország elzsidajítása lett volna, a nemzeti pártok kiszorítása örök időkre, végső soron pedig a magyarság és kultúrájának a megsemmisítése.

Belpol

Új bíróságokra helyezné kényes ügyeit a kormány

Belpol

Kinézték maguknak

A közigazgatási bíráskodás „megújítása” a kormány befolyását növelné a politikailag fontos ügyekben. Az elképzelés kritikusai furcsa helyzetbe kerültek: a jelenlegi, szintén a Fidesz által kialakított bírósági rendszert kell védelmezniük.

Interjú

Belpol

„A Fidesznek érdemi szerepe volt a zavargások előkészítésében”

Gyurcsány Ferenc 2006 őszéről

Létezik olyan, államtitokká minősített dokumentum, amely tényszerűen ír arról, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni káosz előállításában a Fidesz legfelső vezetése is érintett – Gyurcsány Ferenc többek között erről is beszél egy a 10 éves évfordulóra készített interjúkötetben. Az alábbiakban ebből közlünk részleteket.

Képzőművészet
Zene

Zene

Ragyogás

A Klezmatics a Zsidó Kulturális Fesztiválon

1986-ban, amikor a New York-i Hotzeplotz trióból megalakult a Klezmatics, a klezmer már túl volt revivalének első hullámán. Az úttörőknek – így a Klezmorimnak, a Kapelyének, az Andy Statman Klezmer Orchestrának és a Klezmer Conservatory Bandnek – köszönhetően már nem az volt a tét, hogy feltámadhat-e a kelet-európai jiddis zenei hagyomány, hanem hogy a következő évezred felé milyen úton halad tovább.

Film

Film

Film

Férfimunka

Clint Eastwood: Sully – Csoda a Hudson folyón

Sikeres kört futott a neten az a kis vicc, mely attól óv bennünket, örök turistaosztály-használókat, hogy valaha is Tom Hanksszel utazzunk.

Interaktív
Könyv

Könyv

Könyv

Szigorú szükségszerűség

Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér

Krasznahorkait mindig is csak a jelen érdekelte, amikor regényt írt, de soha nem a konkrét jelen. Helyszínei, szituációi absztraktak voltak. Új regényében nincs semmi a szituáció helyszínéből és szereplőiből, ami ne lenne azonosítható; Gyulától a gój motorosokig.

Interjú

Könyv

„Nem vagyunk fölkészülve a valóságra”

Krasznahorkai László író

A világhírű szerző a fejben futkosó mondatokról és a szórakoztatásról, a különböző gyávaságokról és a megváltó szakállról, de még Mészáros Lőrincről és Donald Trumpról is beszélt nekünk új regénye, a Báró Wenckheim hazatér megjelenése alkalmából.

Színház

ZSINÓRPADLÁS MELLÉKLET - Pályázatok pályakezdőknek

Színház

Szebb, mint a semmi

A fiatal színházi és táncos alkotók hamar szembesülnek a szétzilált és forráshiányos rendszerrel. A nehéz helyzetben sokan és sokfélét tesznek tehetséggondozás címen, az eredmény pedig általában magáért beszél.

Színház

„A prolikat ez nem érdekli”

A forradalmat ugyan nem színházi előadások robbantották ki, de az október 23-át megelőző hetekben és hónapokban a budapesti színházi életen is jócskán megérződött a közhangulat forrósodása.

ZSINÓRPADLÁS MELLÉKLET - Interjú

Színház

„Minden oldal megkapja a magáét”

Urbán András rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója

Különös, egyszerre költői és sokkoló színházi nyelvet alakított ki a saját társulatával az elmúlt húsz évben, amelynek köszönhetően ma Közép-Európa számos színházába hívják rendezni Belgrádtól Fiuméig. Legutóbb a temesvári Csiky Gergely Színházban mutatták be Magyar című rendezését, amelynek magyarországi ősbemutatója Zsámbékon volt. Ott mondta el, hogyan lett a szabadkai színház a politikai ki­egyezés áldozata.

ZSINÓRPADLÁS MELLÉKLET - Tompa Andrea

Színház

Ki nyert ma?

Az Újszínház pályázata után

A rendszerváltás előtt a színházakat „adták”, ma már pályáztatva, látszatokra építve adják, csak sokkal rosszabb döntések születnek. Most például nem jöhetne létre olyan színház, mint a Katona, amelyik 1983-ban, Aczél György idején született fiatal rendezőkkel, Zsámbéki Gábor és Székely Gábor vezetésével. Az akkori művészek pártfogója Major Tamás volt; ma legfeljebb morális értéket jelent, ha Törőcsik Mari támogat egy pályázót, ahogy most az Újszínházért folyó látszatversengésben Mátyássy Bencééket. Bodó Viktor, az idei Európa-díjas pedig elindulhat egy igazgatói pályázaton, de legfeljebb szellemi dicsőséget arathat tervével, megvalósítani most biztosan nem tudja.

Gasztro
Lélek

Lélek

„Úgy hívjuk, stricitanszék” - Julie Bindel aktivista

Egy olyan nemzetközi bűnöző után nyomozott a Szeged melletti Balástyán, akiről hosszú éveken át minden vád lepergett. Mr. Teflon – ahogy a hatóságok nevezték Daviest – májusban ugyan rács mögé került nagy összegű csalás miatt, de Bindel szerint a történet ezzel nem ért véget. Aktuális küldetése mellett jogvédő tevékenységéről és egy leszbikus átnevelőterápia tapasztalatairól is kérdeztük.

Lokál

Állomásról állomásra LV.

Lokál

Szépen kong

Székesfehérvár

Állítólag az év végére befejezik a felújítását, s azt ígérik, hogy mindez forradalmi változásokat hoz a balatoni forgalomban. De mi lesz a gigantikus állomásépülettel?

Tudomány