Berobbant az idei medvehagymaszezon, következzen tehát a szokásos, éves nyitó és záró rituálé. Az első fogás mindig ugyanaz: igazi, tejes-vajas krumplipüré, a medvehagyma ebbe keverve, mellé tükörtojás. Se több, se kevesebb. Amikor pedig már kifutóban van, akkor egy nagy adag medvehagymapesztó készítésével zárul a rövid, pár hetes szezon. A kettő között pedig jöhetnek az újítások és kísérletek. Az idei ajánlataim: sós palacsintába vagy blinibe keverve (füstölt lazaccal). Thai stílusú, kókusztejes csirkelevesben (éppen csak essen össze a leves hőjétől a medvehagyma). Sűrű görög joghurttal összeturmixolva (szép élénkzöld lesz), amivel aztán buggyantott tojást öntünk nyakon. Koreai kimchinek elkészítve (csilivel, szójaszósszal kell erjeszteni, savanyúságként parádés). Klasszikus töltött csirkében (petrezselyem helyett használjuk a zsemlés töltelékben). Vagy az idei kedvenc formájában, az alább ajánlott, indiai ihletésű, fűszeres, pirított burgonyában. Hivatalosan négy kis adag, de valójában inkább két főre elég. Mellé hűsítőnek pink, joghurtos céklát javaslok, amit ezúttal ropogós, kovászolt céklából készítettem (az Anyukám nevű, fermentált zöldségekre szakosodott, fiatalok által alapított start-up kistermelő terméke).
Fűszeres pirított burgonyák medvehagymával
Hozzávalók (4 kis adag)
50 dkg (4 közepes szem) burgonya
50 dkg (3 nagyobb) édesburgonya
5 evőkanál olaj
1 hagyma, vékonyra szeletelve
1 csokor újhagyma, felkarikázva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
4 cm friss gyömbér, lereszelve
1 teáskanál kurkuma
1 evőkanál currypor
1 mokkáskanál cayenne bors
1 teáskanál mustármag
só, bors
2 csokor medvehagyma, kb. 1 cm-es csíkokra
szeletelve
Tálaláshoz: friss koriander, reszelt cékla, joghurt
A krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. Egy lábasban vizet forralunk, alaposan megsózzuk, majd beletesszük a burgonyát, 10 percig főzzük. Közben meghámozzuk, felkockázzuk az édesburgonyát is, és a 10 perc elteltével azt is beletesszük a főzővízbe (azért később, mert hamarabb puhul, mint a sima krumpli), és további 15 percig főzzük, amíg mindkét krumpli megpuhul, de nem fő szét (a pontos főzési idő a burgonyák fajtájától is függ). Leszűrjük, és hagyjuk kissé megszáradni. Amíg puhulnak a krumplik, előkészítjük a hagymás, fűszeres alapot. Forróra hevített serpenyőben (vagy wokban), üvegesre dinszteljük a felszeletelt hagymát, újhagymát, kissé karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát és gyömbért, néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket: kurkumát, curryt, cayenne borsot (vagy más csilit) és a mustármagot, néhány percig ezzel is pirítjuk. Belekeverjük a lecsepegtetett burgonyákat, és néhány percig erős lángon pirítjuk úgy, hogy kicsit piruljon is meg a burgonya. Sózzuk, borsozzuk. Amikor majdnem kész, beledobjuk a két csokor felszeletelt medvehagymát, ezzel már csak addig főzzük, amíg a medvehagyma összeesik. Joghurttal kevert reszelt céklával, friss korianderrel (esetleg lepénykenyérrel) tálaljuk.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu