chili&vanília

Medve ’19

Gasztro

Berobbant az idei medvehagymaszezon, következzen tehát a szokásos, éves nyitó és záró rituálé. Az első fogás mindig ugyanaz: igazi, tejes-vajas krumplipüré, a medvehagyma ebbe keverve, mellé tükörtojás. Se több, se kevesebb. Amikor pedig már kifutóban van, akkor egy nagy adag medvehagymapesztó készítésével zárul a rövid, pár hetes szezon. A kettő között pedig jöhetnek az újítások és kísérletek. Az idei ajánlataim: sós palacsintába vagy blinibe keverve (füstölt lazaccal). Thai stílusú, kókusztejes csirkelevesben (éppen csak essen össze a leves hőjétől a medvehagyma). Sűrű görög joghurttal összeturmixolva (szép élénkzöld lesz), amivel aztán buggyantott tojást öntünk nyakon. Koreai kimchinek elkészítve (csilivel, szójaszósszal kell erjeszteni, savanyúságként parádés). Klasszikus töltött csirkében (petrezselyem helyett használjuk a zsemlés töltelékben). Vagy az idei kedvenc formájában, az alább ajánlott, indiai ihletésű, fűszeres, pirított burgonyában. Hivatalosan négy kis adag, de valójában inkább két főre elég. Mellé hűsítőnek pink, joghurtos céklát javaslok, amit ezúttal ropogós, kovászolt céklából készítettem (az Anyukám nevű, fermentált zöldségekre szakosodott, fiatalok által alapított start-up kistermelő terméke).

Fűszeres pirított burgonyák medvehagymával

Hozzávalók (4 kis adag)

 

50 dkg (4 közepes szem) burgonya

50 dkg (3 nagyobb) édesburgonya

5 evőkanál olaj

1 hagyma, vékonyra szeletelve

1 csokor újhagyma, felkarikázva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

4 cm friss gyömbér, lereszelve

1 teáskanál kurkuma

1 evőkanál currypor

1 mokkáskanál cayenne bors

1 teáskanál mustármag

só, bors

2 csokor medvehagyma, kb. 1 cm-es csíkokra

szeletelve

Tálaláshoz: friss koriander, reszelt cékla, joghurt

A krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. Egy lábasban vizet forralunk, alaposan megsózzuk, majd beletesszük a burgonyát, 10 percig főzzük. Közben meghámozzuk, felkockázzuk az édesburgonyát is, és a 10 perc elteltével azt is beletesszük a főzővízbe (azért később, mert hamarabb puhul, mint a sima krumpli), és további 15 percig főzzük, amíg mindkét krumpli megpuhul, de nem fő szét (a pontos főzési idő a burgonyák fajtájától is függ). Leszűrjük, és hagyjuk kissé megszáradni. Amíg puhulnak a krumplik, előkészítjük a hagymás, fűszeres alapot. Forróra hevített serpenyőben (vagy wokban), üvegesre dinszteljük a felszeletelt hagymát, újhagymát, kissé karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát és gyömbért, néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket: kurkumát, curryt, cayenne borsot (vagy más csilit) és a mustármagot, néhány percig ezzel is pirítjuk. Belekeverjük a lecsepegtetett burgonyákat, és néhány percig erős lángon pirítjuk úgy, hogy kicsit piruljon is meg a burgonya. Sózzuk, borsozzuk. Amikor majdnem kész, beledobjuk a két csokor felszeletelt medvehagymát, ezzel már csak addig főzzük, amíg a medvehagyma összeesik. Joghurttal kevert reszelt céklával, friss korianderrel (esetleg lepénykenyérrel) tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.