Minden háziasszony álma: egyetlen tepsire ráhelyezünk mindent, betesszük a sütőbe, megsütjük, tálaljuk. Se stressz, se mosogatás. Természetesen nem mindegy, hogy mi és mikor kerül arra a bizonyos tepsire, az időzítés és a sorrend a kulcsa mindennek. Az alább ajánlott egytálétel lehet gyors hétköznapi vacsora (másnapra még dobozolható ebéd is marad!), de akár hétvégi családi ebéd is. A legjobb benne, hogy a piacon vett tavaszi zöldségkollekciót felvonultathatjuk benne, például spárgát és retket. Jöhet mellé azonban zsenge sárgarépa vagy karalábé is. Így ráadásul csökken a burgonya aránya is, egészségesebb és változatosabb is lesz. A karalábé és a retek teljesen új identitást kap, ha a sütőben sül. A hasonló egytepsis fogásoknál egyedül az ütemezésre kell figyelni: a különböző hozzávalók olyan sorrendben kerülnek bele, hogy mindnek megfelelő legyen az állaga. Na meg persze a csirke formája sem mindegy, a „kiterített” alakzat a legmegfelelőbb a célra (de a csirkecomb is jó alternatíva). Attól ugyanis, hogy kivágjuk a gerincoszlopot, és egy laza mozdulattal kiterítjük a csirkét (vagy megkérjük erre a műveletre kedves hentesünket), sokkal gyorsabban és egyenletesebben átsül, és nagyobb lesz a szabad felület, amely ropogóssá tud sülni.
Három fázisban kerülnek a tepsire a hozzávalók: először a csirke, utána a burgonya, végül a retek és a spárga. Tálalásnál élénkzöld petrezselymes joghurtot adhatunk mellé frissítőnek.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!