chili&vanília

Spárgalakoma

Gasztro

Fehér és zöld spárga hamis romesco szósszal

Ahogy megyünk bele a spárgaszezonba, jöhetnek még majd az éves újítások és ötletelések. Az első spárgákkal azonban még általában nem történnek nagy, kreatív kísérletek, hiszen ilyenkor akkora az öröm az egyéves szünet után, hogy a maga nemes egyszerűségében kell még kiélvezni. Manapság már ráadásul kiváló termelői spárgákhoz is hozzájutni, igaz, némi utánajárással. Ha fehér, akkor a csengelei Vetter Farmé, ha pedig zöld, akkor a Bódi Andi-féle a csúcs. Bódi Andi a legbájosabb spárgatermelő, aki a Velencei-tó melletti kötött talajra hozta át a családi tudást (édesanyja Békésben spárgázik), és aki szerint az emberek spárgafogyasztási kedvét és szokásait leginkább az változtatja meg örökre, amikor először kóstolnak egy frissen szedett, minőségi spárgát, jól elkészítve. A csengelei spárgaföldről gyakorlatilag azon nyomban Németországba exportálják a termést – különösen a ritka, 26 milliméter átmérőjűt, aminek ott hatalmas kultusza van. A pazar hazai spárgákra igazán bevezethetnénk egy szezon­nyitó, közösségi spárgalakomát – olyat, mint a katalán La Calçotada. A calçot édes, zsenge újhagyma, faszénen grillezve kell fogyasztani, és Barcelonában számos eseményen lehet koccintani az érkezésére. Az újhagyma mellé hagyományosan ún. romesco szósz jár.

A mártás a katalán Tarragona településről származik, és sült paradicsomból, paprikából, magokból (mandula, mogyoró), fokhagymából és olívaolajból készül. Ahány család, annyiféle receptje létezik. A nemzetközi gasztronómiában spárga mellé is gyakori, így ezzel ajánlom megnyitni az idei szezont. Az alábbi romesco amolyan hamis változat, alapja ugyanis egy kiváló kamrakincs, egy üveg zakuszka! Akinek van kedve, bátran próbálja ki az eredetijét is, mind a csengelei fehér, mind a velencei zöld mellé pazar lesz.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Maradjanak velünk!


Ez a Narancs-cikk most véget ért – de még oly sok mindent ajánlunk Önnek! Oknyomozást, riportot, interjúkat, elemzést, okosságot – bizonyosságot arról, hogy nem, a valóság nem veszett el, még ha komplett hivatalok és testületek meg súlyos tízmilliárdok dolgoznak is az eltüntetésén.

Tesszük a dolgunkat. Újságot írunk, hogy kiderítsük a tényeket. Legyen ebben a társunk, segítse a munkánkat, hogy mi is segíthessünk Önnek. Fizessen elő a Narancs digitális változatára!

Jó emberek írják jó embereknek!

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.