Az elmúlt években szinte nincs pékség, amely az ünnepekre ne kínálna babkát. A kötelező kalácsok, bejgli mellett minden szezonban megjelenik, ki hagyományosabb, ki szokatlanabb töltelékekkel készíti. Az otthoni konyhákat is bevette, süti mindenki lelkesen.
A lengyel zsidó konyhából érkező, finom és látványosan font sütemény még világszerte is viszonylag új keletű siker tárgya. New Yorkban 2017-ben tört ki a babka boom, nem meglepő módon egy ügyes píáros munkáját dicsérte az, hogy az egyik legfelkapottabb sütemény lett. A zsidó eredetű, csokoládéval csavart, kultikus kalácsot eredetileg maradék barhesztésztából nyújtották a háziasszonyok – lekvárt, magokat töltöttek bele, úgy sütötték. A csokoládét csak később adták hozzá a New Yorkba érkező, zsidó bevándorlók. Hogy a káosz még nagyobb legyen, Izraelben babka néven egyáltalán nem is ismerik, ott krantz cake a becsületes neve. Néhány éve mindenesetre meghódította New York és az egész világ szívét, kultikus státusznak örvend, és minden, magára valamit is adó pékség süti – itthon is.
A recept hosszú, elkészítése munkaigényes, igazi kalóriabomba, tehát minden ellene szól. Mégis megéri minden egyes perce, még akkor is, ha három szempillantás alatt úgy tűnik el az asztalról, mint a kámfor. Kellemes ünnepeket, jó sütés-főzést!
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!