chili&vanília

My blueberry nights

Gasztro

A bogyós gyümölcsöknek nem túl hosszú a szezonja, annál nagyobb viszont a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk, igazi szuperélelmiszerek. Az ember nem győz ilyenkor betelni a szederrel, áfonyával, málnával, ribizlikkel, egressel teli rekeszek látványával. Nagy részük aztán nyersen elcsipegetve el is fogy, sokszor már mire hazaérünk. A nyári desszertpályára is különösen ösztönzően hatnak, csak úgy torlódnak az ötletek, hogy mi mindent készítsünk belőlük. Kívül roppanós, belül krémes Pavlovát, aminek a tetejére vaníliás, habos mascarpone kerül, ezen roskadoznak majd a színes bogyósok? Hűtőben összeérő, kekszes sajttortát (icebox cake)? A brit konyha klasszikus édességeit: drámai hatású kenyérpudingot, amiben a kenyér- vagy kalácsszeleteket átitatja a bogyósok bíbor leve (summer pudding)? Piskótával, angolkrémmel és tejszínhabbal rétegezett pohárdesszertet (trifle)? Gyümölcspürével és ropogós habcsókokkal összeforgatott tejszínhabot (Eton mess), netán az egyik leg­egyszerűbb csemegét, a possetot (ehhez az átpasszírozott málna- vagy áfonyapürét az ember csak összekeveri felfőzött tejszínnel és némi citromlével)? Az olaszoktól is jöhet egy adag inspiráció: málna- vagy feketeribizli-sziruppal átitatott piskótával és gyümölcsökkel rétegezett tiramisu, tejszín- és tojásfehérjehabbal lazított semifreddo, azaz parfé, esetleg panna cotta formájában. Ha pedig már az összes desszertet elkészítettük, akkor jöhet a multifunkcionálisan felhasználható, vajas-tojásos selymes citromkrém, amelyben a citromlé egy részét ezúttal valamelyik savanykásabb gyümölcsből kinyert lé váltja ki. Látványos, nagyon finom, és parádés pl. linzerkosárkákba töltve, pirított kalácson, vagy bármelyik fent sorolt desszertbe beépítve.

Házi ribizlikrém

Hozzávalók (két 2 dl-es üveghez)

10 dkg cukor
1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
3 dl fekete vagy piros ribizliből kinyert lé
4 tojássárgája
2 egész tojás
12 dkg vaj

Lábasban összekeverjük a gyümölcs levét, a citrom levét és a cukrot. (A ribizli – a képen fekete ribizli – levét vagy gyümölcsprésből nyerjük ki, vagy botmixerrel kissé pürésítjük, majd passzírozzuk.) Hozzáadjuk a tojássárgájákat és az egész tojásokat, habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg elkezd rotyogni. Ekkor kis darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg besűrűsödik (kb. egy sűrű vanília­krém állagának feleljen meg). Üvegekbe töltjük, és lehűtjük. Hűtőben egy hétig áll el.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.

„Ez a háború köde”

Egyre többen beszélnek Izrael gázai hadműveleteiről népirtásként, de a szó köznapi használata elfedi a nemzetközi jogi fogalom definíció szerinti tartalmát. A szakértő ráadásul úgy véli, ha csak erről folyik vita, szem elől tévesztjük azokat a háborús bűnöket és jogsértéseket, amelyek éppúgy a palesztin emberek szenvedéseit okozzák.

A szabadság levéltára

Harminc éve költözött Budapestre a Szabad Európa Rádió archívuma, s lett annak a hatalmas gyűjteménynek, a Blinken OSA Archivumnak az alapzata, amely leginkább a 20. század második felére, a hidegháborúra, a szocialista korszakra és annak utóéletére fókuszál.