Tartalom

(2017-07-20)

Egotrip

Egotrip

Techet Péter: Svarcgelb

A marsall végnapjai

Képzeljük el Demszky Gábor és Tarlós István szerelemgyermekét, aki néha antifasiszta nyugdíjasnak maszkírozza magát, néha a szuperklerikális szuperreakció állig begombolt reprezentánsának, néha meg újgazdag ká-európainak, és idén hatodik ciklusát kezdheti meg egy délkelet-európai ország fővárosának élén. Ezúttal a szélsőjobboldal támogatásával!

Egotrip

Mélyi József: Pálya a magasban

A női Bárány

Kisebb-nagyobb kihagyásokkal tulajdonképpen mióta világ a világ, Magyarország olimpiát szeretne rendezni. A sporttörténészek az eszme gyökereinél megemlítik Berzsenyi Dániel „pannon olimpia” ötletét, amelyről Széchenyi Istvánnak írt levelet, vagy Kemény Ferenc törekvéseit a millennium idején.

Publicisztika

Gegesy Ferenc

Publicisztika

Kitaposott út a semmibe

Mit üzen a 2014-es ellenzéki „összefogás”?

A 2014-es választások előtti ellenzéki politizálás kudarcának kétrészes eseménytörténeti leírása, a taktikai lépések részletes ismertetése után (lásd: Össze, borulás!, és Roncsderbi, Magyar Narancs, 2017. június 22. és 29.) egy kérdés megválaszolatlanul maradt.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A rumot ön fizeti

A magunk részéről elég régen jártunk már a 8888. számú Italboltban (későbbi nevén: Mennyiségi borozó), de a nyakunkat tesszük rá, hogy ezt a történetet először H. Kovács Géza mesélte el a mondott műintézetben körülötte lábatlankodóknak.

A szerk.

A szerk.

A pillanatnyi szükség

Az a pár szó, amit Orbán a Benjamin Netanjahuval közös keddi fellépésén (sajtótájékoztatónak azért ne nevezzük) mondott a magyar állam felelősségéről a holokausztban, ha nem is volt túl sok, tartalmát tekintve többé-kevésbé rendben van. „…Magyarország kormánya egy korábbi időszakban hibát, sőt bűnt követett el, amikor nem védte meg Magyarország zsidó származású polgárait.

Külpol

Elítélték Borisz Nyemcov gyilkosait

Külpol

Vizes lepedő helyett fátyol

A július 13-án a moszkvai körzeti katonai bíróságon kihirdetett ítélet öt csecsen férfit talált bűnösnek az orosz ellenzéki politikus meggyilkolásában, és 11-től 20 évig terjedő börtönbüntetéseket szabott ki rájuk. „Az ügy megoldatlan maradt” – kommentálta az ítéletet keserűen az áldozat lánya, Zsanna Nyemcova.

Belpol

Interjú

Belpol

„Itt más játékszabályok vannak”

Bárd Petra és Bayer Judit a médiaszabadságról és -pluralizmusról

A kormány állami támogatások és személyes kapcsolatok révén uralja a magyar médiapiacot. Az elmúlt egy évben a helyzet sokat romlott, az Európai Unió pedig inkább elengedi a kezünket, mintsem beleártaná magát a kérdésbe. A médiapluralizmust vizsgáló tanulmány szerzői szerint ők a tényeket közölték, nem mondtak értékítéletet, a kormányközeli média és néhány fideszes képviselő mégis offenzívát indított ellenük.

Feloldásra váró ellentmondások

Belpol

Hogyan halt meg Váradi András, az igazmondó juhász?

A hiányos és ellentmondásokkal teli, ám hamar lezárt nyomozás után az áldozat családja pótmagánvádas eljárásban derítene fényt Váradi András halálának pontos körülményeire. Ám az ügy a Fejér megyei bíróságokon alig halad előre: mintha senki sem szeretné, hogy a baleset helyszínén próbálják rekonstruálni azt a végzetes októberi estét.

Zene

Lemez

Zene

Íme, a legenda

Atlas: Just Playin’ Rhythm & Blues

Ha sorra vesszük a hatvanas évek azon magyar zenekarait, amelyeket megőrzött az emlékezet, meglepve tapasztaljuk, hogy mindegyik mellé odabiggyesztik azt, hogy „legendás”.

Lemez

Zene

Kár lenne kihagyni

Beach House: B-Sides and Rarities

A B oldalakból és nehezen hozzáférhető, esetleg obskúrus dalokból összerakott válogatások örök kockázata, hogy leginkább azt bizonyítják: ezek a számok nem alaptalanul maradtak le az albumokról.

Koncert

Zene

Lélektani határ

Guns N’ Roses

Az ember megszab egy lélektani határt, hogy mekkora összeget áldoz koncertjegyre, főleg ha az eseményt a határainkon túl rendezik.

Interjú

Zene

„Szerintem dögösebb lett a hangom”

Baráth Emőke operaénekesnő

Fellépéseiből ítélve világhírű, de ő azt mondja, ez nem ilyen egyszerű. Most épp Glyndebourne-ban, az angol high society méltán híres magánoperaházában énekelt főszerepet William Christie vezényletével, s ez hasonlóan magas szintű felkérések sorába illeszkedik.

Könyv

Könyv

Könyv

Hol élünk?

Hegymenet – Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon

Az ország állapotának leírására vállalkozó kötet címe jól hangzó tévedés. Mai helyzetünket a „hegymenet” metaforával érzékeltetni ugyanis semmiképp sem indokolt, hisz a nehéz hegyi út mégiscsak valamely csúcs felé visz, amiről esetünkben aligha beszélhetünk. A könyv egyetlen szerzője sem jelez ilyen perspektívát – a lejtőn való lecsúszásról annál többen tudósítanak.

Film

Film

„Ahogy az filmesek közt szokás” - Luc Besson filmrendező

Ha azt mondják az új sci-fijére, hogy minden idők legdrágább francia filmje, kijavítja az újságírót: a Valerian és az ezer bolygó városa a valaha készült legdrágább európai produkció. Tehát a legeslegdrágább európai film készítőjével Párizsban beszélgettünk, a saját stú­dió­jában.

Színház
Interaktív

Tévé

Interaktív

Semmit a szemnek!

Anikó Show

Van egy kislány, Anikó, rózsás tünemény, aki most újabb nagy lehetőséget kapott az RTL-től: keresztnevesített show-műsorával Sebestyén Balázs és Erdélyi Mónika nyomdokába, valamint örökébe léphet a délutáni műsorsávban.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Szocialista realitás

Különutak – Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

A cím kissé megtévesztő, elsőre azt gondolnánk, hogy a nálunk alig ismert német művész magyar kortársakra gyakorolt hatása kerül terítékre. De elég beleolvasni akár a Kassák Múzeumban, akár a Kiscelli Múzeum templomterében rendezett kiállítás életrajzi ismertetőjébe, hogy megbizonyosodjunk arról, ez teljes képtelenség. Karl-Heinz Adler nevű képzőművész ugyanis nem létezett hivatalosan a vizsgált korszak, a szocializmus éveiben.

Gasztro

Hogyan ügyeskednek a fagylaltvisszaélők?

Gasztro

Nyaljuk a levegőt

Olcsó húsnak híg a leve, az olcsó fagyiban pedig alig van fagylalt. Van helyette levegő, mesterséges aroma és színezék dögivel. Miről ismerszik meg a buherafagylalt és kiknek szólnak a minőségi nemfagylaltok? Szakemberek segítségével jártuk be a hazai fagylaltok al- és felvilágát.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Elképesztően sokat foglalkozunk a múlttal”

Csibra Gergely pszichológus

Egészen apró korunkban kezdjük tanulni a világot és tapasztalatainkból felépíteni a saját univerzumunkat. A megismerés, a tanulás, a memória és a tudás titkainak eredt a nyomába a babakutatásai révén is nemzetközi hírű kognitív pszichológus, akivel a tudomány mellett a CEU-ról is beszélgettünk.

Tévétorrent