Mit csináljak azzal a végtelen mennyiségű cukkinivel, amit termeltem/kaptam/rám sóztak – mindenki válassza ki a megfelelőt –, az örök augusztusi kérdés természetesen idén is visszatér, ilyenkor a felhasználási ötleteknél és recepteknél előtérbe kerülnek a mennyiségi mutatók is, amibe csak egy-két cukkini kell, azzal sokra nem megyünk, az az étel a nyerő, amelyik minél több zöldséget vesz fel. Az alább ajánlott óriás tócsni elsőre csak egy kilót, de bátran lehet rögtön duplázni, mert hamar fogy, és másnap, hidegen is jó. Ihletője a török konyha egyik ikonikus, házias fogása, amely egy háziasszonynak sem hiányozhat a repertoárjából: a mütfer kisebb méretű, olajon ropogósra sült, feta sajttal ízesített cukkinitócsni, a gyerekek megunhatatlan kedvence Isztambultól Budapestig. Ha nagy adag cukkinihoz jutunk, ne essünk kétségbe, felhasználása hihetetlenül változatossá tehető, lereszelve készülhetnek belőle tócsnik, palacsinták, lassan, rengeteg fokhagymával párolva pizza- és tésztafeltétek, nyersen cukkinitzatziki vagy tejfölös „uborkasaláta”, sőt, a répatorta mintájára puha, szaftos sütemény. Az alábbi egy tepsis tócsni, mellé saláta vagy fokhagymás joghurt passzol.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!