chili&vanília

Nem kell kimagozni!

Gasztro

Cseresznyés clafoutis

Aix-en-Provence, kora nyári piac: sokféle árnyalatú és ízű cseresznye, sárgabarack minden mennyiségben, sárga, zöld, bordó, tarka zöldbab, bíbor-fehér új fokhagyma, mángold, spenót, cukkinik. A piac a romantikus városka történelmi központjában található, turistás elhelyezkedése ellenére számtalan kistermelő, remek sajtos és kolbászos stand, halárus és olívatermelő árulja a portékáját. A hatalmas, árnyékot adó platánfák és a krémszínű, fényes utcakő festői kulisszául szolgál a piachoz. Látványos belváros, pompás paloták, a teraszok és bisztrók zsonganak, itt egy kis cukrászda, ott egy pékség, de a frissen sülő madeleine-ért – Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című, gyönyörű szövegáradatának ikonikus, emlékidéző süteményéért – is kígyóznak a sorok. A kis bisztrók szinte kizárólag a szezon gyümölcseiből és zöldségeiből nyernek ihletet, az étlapokon francia bisztróklasszikusok, minden második vendéglőben cseresznyés clafoutis.

A clafoutis (ejtsd: klafuti) hagyományos francia édesség, amelyet nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. Franciaország középső részén található Limousin tartomány az eredeti otthona, és az autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a gyümölcs, mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye rózsaszín leve. Remek hír tehát, hogy a cseresznyét nem kell kimagozni! A receptje elég trükkös – amilyen egyszerű, olyan nehéz eltalálni a tökéletes állagot. Ha túl sok a liszt, nyúlós lesz, ha kevés a cseresznye, unalmas. Az alábbi arányokkal telitalálat. A végeredmény egyfajta könnyű tejpite. Az egyik legjobb hétköznapi nyári desszert, és gyakorlatilag bármilyen szezonális gyümölccsel készíthető, a klasszikus cseresznyétől a körtéig. A mostani piaci gyümölcseink közül például sárgabarackkal és egressel is remek. Vagy akár keverve, az egres például kiváló málnával is. Mi több, sós-zöldséges változatokkal is lehet kísérletezni – cukkinivel, paradicsommal, parmezános masszával, de az már egy másik történet. A cseresznyéshez tényleg nem kell magozni, a provence-i bisztrókban sem teszik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).