chili&vanília

Nem kell kimagozni!

Gasztro

Cseresznyés clafoutis

Aix-en-Provence, kora nyári piac: sokféle árnyalatú és ízű cseresznye, sárgabarack minden mennyiségben, sárga, zöld, bordó, tarka zöldbab, bíbor-fehér új fokhagyma, mángold, spenót, cukkinik. A piac a romantikus városka történelmi központjában található, turistás elhelyezkedése ellenére számtalan kistermelő, remek sajtos és kolbászos stand, halárus és olívatermelő árulja a portékáját. A hatalmas, árnyékot adó platánfák és a krémszínű, fényes utcakő festői kulisszául szolgál a piachoz. Látványos belváros, pompás paloták, a teraszok és bisztrók zsonganak, itt egy kis cukrászda, ott egy pékség, de a frissen sülő madeleine-ért – Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című, gyönyörű szövegáradatának ikonikus, emlékidéző süteményéért – is kígyóznak a sorok. A kis bisztrók szinte kizárólag a szezon gyümölcseiből és zöldségeiből nyernek ihletet, az étlapokon francia bisztróklasszikusok, minden második vendéglőben cseresznyés clafoutis.

A clafoutis (ejtsd: klafuti) hagyományos francia édesség, amelyet nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. Franciaország középső részén található Limousin tartomány az eredeti otthona, és az autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a gyümölcs, mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye rózsaszín leve. Remek hír tehát, hogy a cseresznyét nem kell kimagozni! A receptje elég trükkös – amilyen egyszerű, olyan nehéz eltalálni a tökéletes állagot. Ha túl sok a liszt, nyúlós lesz, ha kevés a cseresznye, unalmas. Az alábbi arányokkal telitalálat. A végeredmény egyfajta könnyű tejpite. Az egyik legjobb hétköznapi nyári desszert, és gyakorlatilag bármilyen szezonális gyümölccsel készíthető, a klasszikus cseresznyétől a körtéig. A mostani piaci gyümölcseink közül például sárgabarackkal és egressel is remek. Vagy akár keverve, az egres például kiváló málnával is. Mi több, sós-zöldséges változatokkal is lehet kísérletezni – cukkinivel, paradicsommal, parmezános masszával, de az már egy másik történet. A cseresznyéshez tényleg nem kell magozni, a provence-i bisztrókban sem teszik.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mesterségvizsga

Egyesek szerint az olyan magasröptű dolgokhoz, mint az alkotás – legyen az dalszerzés, írás, vagy jelen esetben: színészet –, kell valami velünk született, romantikus adottság, amelyet jobb híján tehetségnek nevezünk.

Elmondom hát mindenkinek

  • - ts -

Podhradská Lea filmje magánközlemény. Valamikor régen elveszett a testvére. Huszonhét évvel az eltűnése után Podhradská Lea fogta a kameráját és felkerekedett, hogy majd ő megkeresi.

Nem oda, Verona!

  • - turcsányi -

Valahol a 19. század közepén, közelebbről 1854-ben járunk – évtizedekre tehát az államalapítástól –, Washington területén.

Nagyon fáj

  • Molnár T. Eszter

Amióta először eltáncolta egy kőkori vadász, ahogy a társát agyontaposta a sebzett mamut, a fájdalom a táncművészet egyik legfontosabb toposza.

Mindenki a helyére

Mit gondol Orbán Viktor és a Fidesz a nőkről? Hogyan kezeli őket? És mit gondol ugyanerről a magyar társadalom, és mit a nők maguk? Tényleg a nők pártja a Fidesz? Ezeket a kérdéseket próbálja megválaszolni a kötet többféle aspektuson keresztül. Felemás sikerrel.

Megint dubajozás

Alacsony belépési küszöb, mesés hozamok, könnyű meg­gazdagodás, örök élet: ezek közül az első kettőt biztosan ígérik a mesés dubaji ingatlanbefektetési ajánlatok. Pedig az előrejelzések szerint akár egy éven belül kipukkadhat az ingatlanlufi.

A beismerés semmis

Az ügyész kizárását kezdeményezte a védelem, a különböző tit­kos­­szolgálati szervek más-más leiratot készítettek ugyan­arról a hangfelvételről – bonyolódik a helyzet abban a büntetőperben, amelynek tárgya a Nyugat-Európába irányuló illegális kutyaexport.