chili&vanília

Nem kell kimagozni!

Gasztro

Cseresznyés clafoutis

Aix-en-Provence, kora nyári piac: sokféle árnyalatú és ízű cseresznye, sárgabarack minden mennyiségben, sárga, zöld, bordó, tarka zöldbab, bíbor-fehér új fokhagyma, mángold, spenót, cukkinik. A piac a romantikus városka történelmi központjában található, turistás elhelyezkedése ellenére számtalan kistermelő, remek sajtos és kolbászos stand, halárus és olívatermelő árulja a portékáját. A hatalmas, árnyékot adó platánfák és a krémszínű, fényes utcakő festői kulisszául szolgál a piachoz. Látványos belváros, pompás paloták, a teraszok és bisztrók zsonganak, itt egy kis cukrászda, ott egy pékség, de a frissen sülő madeleine-ért – Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című, gyönyörű szövegáradatának ikonikus, emlékidéző süteményéért – is kígyóznak a sorok. A kis bisztrók szinte kizárólag a szezon gyümölcseiből és zöldségeiből nyernek ihletet, az étlapokon francia bisztróklasszikusok, minden második vendéglőben cseresznyés clafoutis.

A clafoutis (ejtsd: klafuti) hagyományos francia édesség, amelyet nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. Franciaország középső részén található Limousin tartomány az eredeti otthona, és az autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a gyümölcs, mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye rózsaszín leve. Remek hír tehát, hogy a cseresznyét nem kell kimagozni! A receptje elég trükkös – amilyen egyszerű, olyan nehéz eltalálni a tökéletes állagot. Ha túl sok a liszt, nyúlós lesz, ha kevés a cseresznye, unalmas. Az alábbi arányokkal telitalálat. A végeredmény egyfajta könnyű tejpite. Az egyik legjobb hétköznapi nyári desszert, és gyakorlatilag bármilyen szezonális gyümölccsel készíthető, a klasszikus cseresznyétől a körtéig. A mostani piaci gyümölcseink közül például sárgabarackkal és egressel is remek. Vagy akár keverve, az egres például kiváló málnával is. Mi több, sós-zöldséges változatokkal is lehet kísérletezni – cukkinivel, paradicsommal, parmezános masszával, de az már egy másik történet. A cseresznyéshez tényleg nem kell magozni, a provence-i bisztrókban sem teszik.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).

Új válaszok

A művészet nem verseny, de mégiscsak biennálék, pályázatok, díjak és elismerések rendezik a sorokat. Minden országnak van egy-egy rangos, referenciaként szolgáló díja.

Mintha a földön állva…

Összegyűjtött és új verseket tartalmazó kötete, a 2018-ban megjelent A Vak Remény a költő teljes életművét átfogó könyv volt, ám az új versek jelenlétét is kiemelő alcím a lírai opus folyamatosan „történő” állapotára mutat, arra, hogy még korántsem egy megállapodott vagy kevésbé dinamikus költői nyelvről van szó.

Vegetál, bezárt, költözik

Az elmúlt másfél évtizedben szétfeslett a magyar múzeumi rendszer szövete. Bizonyára vannak olyan intézmények, amelyek érintetlenek maradtak a 2010 óta zajló átalakulásoktól: vidéken egy-egy helytörténeti gyűjtemény, vagy Budapesten a Bélyegmúzeum – de a rendszer a politikai, s ezzel összefüggő gazdasági szándékokból, érdekekből kifolyólag jelentősen átrajzolódott.