chili&vanília

Neonsárga, édes, keserű

Gasztro

Apró, törékeny termete megtévesztő lehet. Tanja Grandits ugyanis filigrán külseje ellenére a nemzetközi gasztronómia egyik nehézsúlyú, meghatározó személyisége. Michelin-csillagos bázeli éttermébe rengeteg ínyenc zarándokol, hogy megkóstolhassa a séfnő vonzó ételeit.

Saját meghatározása szerint az "Aroma kitchen" a védjegye, ami elsősorban az illatokkal, fűszerekkel, kiegészítőkkel, szószokkal, öntetekkel való magabiztos és újszerű bánásmódot takarja. Ellentétes ízeket, kontrasztos állagokat, egzotikus fűszereket varázsol harmonikus egységgé, a végeredmény pedig színes, nőies és lenyűgöző konyha. A salzburgi reptéri hangárban berendezett extravagáns étterem tavaszi vendégséfjeként mutatkozott be a nemzetközi közönségnek. Sokfogásos menüje az egyik legizgalmasabb, legjátékosabb ételsor volt, amelyet valaha kóstoltam, telis-tele apró meglepetésekkel. Fogásaiban a karfiolpüré jázminnal, török joghurttal és mandulával, a sárgarépaleves kardamommal és sárgabarackkal, a fésűkagyló retekkel és kávéval találkozott. Csupa izgalom és csupa meglepetés. Tucatnyi apró titkos kiegészítő között bukkant fel az alábbi pikáns citromkrém is. Senki nem számított rá, kókusztejes currymártás alatt bújt meg egy pötty belőle, és úgy felébresztette az ízlelőbimbóinkat, hogy azonnal kikönyörögtük a receptjét. Itthon aztán némileg igazítani kellett a háztartási körülményekhez, a végeredmény azonban lenyűgöző. Édes és keserű egyben, és bár desszerteket is extravagánssá varázsol (mák- vagy répatortát, panna cottát vagy créme brulée-t, mascarponekrémet vagy linzerkarikát), mégis sós ételek kiegészítőjeként a legemlékezetesebb. Például csirke- vagy libamájpástétom alatt, tonhal és sült paprika mellett (pl. pirítóson, vékonyan), sárgarépakrémlevesben lapulva (egy kávéskanálnyi) vagy spárga mellé mártogatónak, kevés majonézzel keverve.

 


Fotó: A szerző felvétele

 

Neonsárga édes-keserű citromdzsem

Hozzávalók (két 3 dl-es üveghez)

40 dkg (4 darab) kezeletlen citrom

fél kávéskanál őrölt kurkuma

6 szem egész kardamom

1 narancs kifacsart leve

40 dkg befőzőcukor

A házi citromdzsemhez nagyobb kockákra vágjuk az egész (kezeletlen!) citromokat (héjastul), a magokat eltávolítjuk. Egy lábasban annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Felforraljuk, és 20 percig főzzük erős lángon. Ekkor leöntjük róla a vizet, és frisset öntünk rá (így a citrom elveszíti agresszív keserűségét). Hozzáadjuk a kurkumát és a kardamomot. Újra felforraljuk, és addig főzzük, kb. 15-20 percig, amíg a citrom teljesen megpuhul. A kardamomot eltávolítjuk. Ekkor robotgépben simára pürésítjük. Visszaöntjük a lábasba a citrompürét, hozzáadjuk a narancslevet és a befőzőcukrot. További tíz percig főzzük, végül sterilizált üvegekbe töltjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A magyarok az internetre menekülnek a valóság elől”

  • Artner Sisso
Szokolai Róbert korábban ifjúsági szakszervezeti vezető volt, jelenleg az Eötvös10 Művelődési Ház kommunikációs vezetője. Arról kérdeztük, milyen lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon, kire és mire számíthatnak, valamint hogyan használják az internetet, a közösségi médiát, és mire mennek vele.

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.