Tartalom

(2012-05-03)

Publicisztika

Ádám Zoltán

Publicisztika

Oda csap, ahova köll

Miért lenne szükség mégis erősebb köztársasági elnökre?

2000. július 31-én Izrael Állam parlamentje, a knesszet 63 szavazattal 57 ellenében a Likud-párti Mose Kacavot választotta a munkapárti Simon Peresz helyett az ország államelnökévé. A döntés meglepő volt, mivel Izraelt ekkoriban munkapárti kormány irányította Ehud Barak vezetésével, és Peresz volt a kormánykoalíció jelöltje.

Egotrip

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Föld

Ismét forrósodik a földkérdés: látványos kormányzati összetűzés, oligarcházás, újra elővett zsebszerződésügyek, közelgő moratóriumvég, s mindezzel együtt az örökké aktuális világnézeti szembenállások. A parázs mindig is izzott, évszázadok óta izzik, és olykor látványosan föllobban.

Ara-Kovács Attila: Orient expressz

Egotrip

Vissza Ázsiába

"Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Súlyos sérülés a bemelegítéskor

Hogy ott lesz-e Angela Merkel, és ha nem, vele együtt melyik európai vezető nem lesz még ott a június 8-án kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai helyszínein (a német válogatott a csoportmeccseit Lvivben és Harkivben játssza), hát, közepesen érdekes kérdés. Csak annyiban az, hogy a távolmaradás belengetése elégséges fenyegetés-e ahhoz, hogy ne verjék a börtönben Ukrajna volt kormányfőjét.

A szerk.

A szerk.

Mint a kámfor

Ez a cikk Gyurcsány Ferencről szól. S az ő szakdolgozatügyéről, annak is inkább a kezeléséről. Mely kezelés, ha olyan lett volna, amilyen végül nem lett, ha olyan lett volna, amilyet elvárunk, ha másért nem, azért az egy szem szavazatunkért cserébe, nos, akkor lehet, hogy ez a cikk a sütőporcsempészőkről szólna.

Belpol

Wachsler Tamás programvezető a Kossuth tér átépítéséről

Belpol

"Az én szempontomból ez technikai probléma"

2014 tavaszára átalakul a Kossuth tér. Wachsler Tamást, a tér teljes körű felújítását célzó Steindl Imre Program vezetőjét a kivágott Kossuth téri fákról, a rekordsebességgel meghozott törvénymódosításokról, a közbeszerzés nélküli lebonyolításról és a szoborháborúról kérdeztük.

Dagad az állami földbérletek körüli botrány

Belpol

Beavatkozó egyenirányítás

"Nagyon ijesztő volt. A főnököt előző nap telefonon rendelték fel Pestre földügyi egyeztetésre, másnap kérte az összes terület pályázati anyagát helyrajzi szám szerint, aztán egy órán át pakolgatta az íróasztalán. Behívott kettőnket, és azt mondta, ezeket újra kell értékelni, az új nyertesek pedig ezek meg ezek lesznek."

Reformok és "reformok"

Belpol

Alapozó szakasz

A jelenlegi kabinet - legújabb önjellemzése szerint - reformkormány, amely ebbéli igyekezetében sért érdekeket. Nem csoda, hogy emiatt tevékenységét bel- és külföldön is kritizálják. De vajon milyen reformokra gondolnak Orbánék?

Újabb ítélet az UD-ügyben

Belpol

Előhang

Múlt szerdán az elsőfokú bíróság nem egyszerűen fölmentette minden vád alól Szilvásy Györgyöt, Tóth Károlyt, Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt: azzal, hogy a bíróság az ejárás során az UD-ügyet a fejéről a talpára állította, kimondatlanul is koncepciós eljárással vádolta meg az ügyészséget.

Tények és vélemények a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiáról

Belpol

Nem velük, nélkülük

Az elfogadott jogszabályokból és intézkedésekből kirajzolódó "cigánypolitika" jól láthatóan nem esik egybe sem a kormányzat deklarált szándékaival, sem a magyar uniós elnökség idején elfogadott EU-s keretstratégiával.

Külpol

Interjú

Külpol

"Miért nem védtetek meg minket?"

Srdjan Bogosavljevic politikai elemző a szerbiai választásokról

A mérsékelt lelkesedéssel, de mégiscsak Európa felé igyekvő Szerbiában a hétvégén elnök-, parlamenti és önkormányzati választásokat tartanak. Két nagy tömb, sok mókás kis párt, pangó gazdaság és sok lezáratlan vita a szomszédokkal - mi sülhet ki ebből, kérdeztük az Ipsos - Strategic Marketing belgrádi közvélemény-kutató intézet igazgatóját.

Sarkozy vs. Hollande

Külpol

Fix kettes merkozés

A két állva maradt elnökjelölt tévévitáját lapzártánk után rendezik, de úgy tűnik, Sarkozyn nem segíthet már semmi. Francois Hollande győzelmébe lassan az unió vezető politikusai is belenyugszanak. Felforgatja-e Európát a szocialista párti francia elnök?

Film

Film

A két mesterlövész

Rövid időn belül másodszor kerül szkeccsfilm elénk; míg azonban Tarr Béla Ocean's elevenje hazánk jelenlegi helyzetén hivatott elmélkedni, e francia vígjáték pusztán a hűtlenségen témázik - két friss Oscar-díjassal felszerelve.

Interjú

Film

A borász napi fohásza

Pierre Richard színész

A magas szőke, a Balekok balekja Alzheimer-kóros öreg ínyencet ad az Együtt élhetnénk című filmkomédiában. Mi másról is beszélgethettünk volna vele, mint moziról, burleszkről és melankóliáról.

Színház

Tánc

Színház

Az Emanuel Gat Dance Brilliant Corner

Az Emanuel Gat Dance Brilliant Corner című előadásának azok örültek igazán, akik már hiányolták a mankók nélküli, tiszta táncot. Itt nincs történet, nincs mese, sem túlzott jelentőségű jelmezek.

Színház

Nemzeti látvány

Jókai Színház, Experidance: Monte Cristo grófja

Szem-száj és az ő ingere, az van a RaM Colosseumban, amely az újlipótvárosiak közösségi terének indult, aztán az Experidance színháza lett, mire fölépült.

Zene

Koncert

Zene

Lajkó Félix + Sivan Perwer

A Budapest Folk Fest legnagyobb durranásának rögtön a nyitókoncert ígérkezett - és ez még úgy is jogosnak tűnik, hogy Lajkó Félix és szabadkai zenésztársai a kétértelmű plakát ellenére egy percet sem zenéltek együtt a szünet után színpadra lépő Sivan Perwerrel és zenekarával.

Zene

Mint Rossini a moziban

A Metropolitan Opera HD-közvetítései

A New York-i Met lassanként minden rekordot megdönt világszerte sugárzott operaközvetítéseivel. S hozzá megdönt egy rakás közhelyet is, hisz bizonyítottan képes új tömegeket csábítani az opera műfajához, a trendiség dicsfényével vonja be az operafogyasztás tevékenységét, és nem utolsósorban: a legnagyobb válság közepette is kifizetődő üzletnek mutatja a magaskultúrát.

Zene

"Az én vallásom a zene"

Zubin Mehta karmester

A világ egyik legünnepeltebb karmestere, a párszi indiai származású művész a héten lesz 76 éves, és idén három nagy zenekarral ünnepli az ötven éve tartó együttműködést. Olyan médiasikereket jegyez, mint az első "három tenor" koncert, a Tosca eredeti helyszíneken forgatott élő közvetítése vagy a bécsi újévi koncertek. Vezényelt Jeruzsálemben a hatnapos háború után, a buchenwaldi koncentrációs táborban, a szarajevói könyvtár romjainál vagy épp a pekingi tiltott városban.

Zene

"Nem a közönség kedvéért"

James Blood Ulmer a Mediawave-en

A komáromi Monostori Erődben rendezték az idei Mediawave-et, nem az egész területén persze, ahová egy gigafesztivál is elférne, hanem a Duna felőli, magas falakkal körbevett udvarán és az onnan nyíló helyiségekben. A kezdeti, enyhén klausztrofób érzést hamar legyűrte a barátságos, mondhatni meghitt együttléthangulat, kint, a part mentén árusok és sátorozók, bent filmvetítések, beszélgetések, kiállítások, workshopok, esténként pedig koncertek.

Koncert

Zene

Medeski Martin & Wood

Egy héten belül két nagyszerű, kifinomult és erőteljes amerikai ritmusszekció - nem éppen rossz arány a kortárs dzsessz nemzetközi kiválóságai által ritkán kényeztetett honi végeken.

Interaktív
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Kutyáktól a nyugágyig

Európai utasok – kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után

Aki azzal az előfeltevéssel indulna a Műcsarnokba, hogy az erdélyi kortárs művészek álló nap székelykapuk barkácsolásával vagy csodaszarvasokat és hátrafelé nyilazó harcosokat ábrázoló kisplasztikák készítésével foglalkoznak (mint azt a tavaly Kínába exportált kiállítási anyag is mutatta), továbbá, hogy kolozsvári magyar művészek kiállítását fogja látni, az inkább heverésszen otthon.

Kiállítás

Képzőművészet

Ráthonyi Kinga: Installáció a Fugában

Bár a kerámiaművészet hallatán sokan apró nippekre asszociálnak, Amerikában komoly kortárs képzőművészeti galériák kizárólagos profiljába tartozik. Nálunk - attól eltekintve, hogy egy-egy szobrász vagy festő átrándul erre a területre - kiállításon ritkán jelennek meg porcelánszobrok, talán mert erős az a beidegződés, hogy alkalmazott művészetről van szó.

Könyv

Könyv

Szocreál és panel között

Branczik Márta-Keller Márkus: Korszerű lakás – 1960. Az óbudai kísérlet

Furcsa szerzet az építész - ezt olvashatjuk ki a szakma 1945–1960 közötti helyzetéről, mozgásteréről szóló alfejezetből, amelyből az derül ki, hogy az érintettek többsége utólag is lát némi pozitívumot a letűnt szocreálban.

Könyv

Könyv

César Aira: Kísértetek

Akik márpedig nincsenek, szorítja össze a fogát az egyszeri gyermek, és elindul a nyikorgó lépcsőn a pincébe, befőttért. A történet innentől kezdve kétesélyes: vagy tényleg nincsenek, és akkor visszatér, vagy még-is vannak, és akkor csörömpölés és szörnyű halál.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Zöld pont

Bárki bármit mond, az 1970-es évek közepén nagy ívű ügyletnek látszott a frissen átadott újpalotai lakótelep. A propagandisták mindent elkövettek, hogy a panelrengeteget afféle tejjel-mézzel folyó smaragdvárosként adják el - több mint tizenötezer lakás épült 1969-1977 között az egykori mezőgazdasági területen, s a kiválasztottak java valóban azt gondolta, hogy megfogta az isten lábát.

chili&vanília

Gasztro

Neonsárga, édes, keserű

Apró, törékeny termete megtévesztő lehet. Tanja Grandits ugyanis filigrán külseje ellenére a nemzetközi gasztronómia egyik nehézsúlyú, meghatározó személyisége. Michelin-csillagos bázeli éttermébe rengeteg ínyenc zarándokol, hogy megkóstolhassa a séfnő vonzó ételeit.

Tudomány

Százéves a kontinensvándorlás-elmélet

Tudomány

Sodródó világok

Száz éve publikálta először teóriáját a különleges sorsú tudós, Alfred Wegener, ami a modern lemeztektonikai elmélet alapjait jelentette.

Lélek

Couchsurfing

Lélek

Aludj nálam!

"Jöhetsz hozzám, mert van hely" - ilyen egyszerű az utóbbi évtized egyik legintelligensebb nemzetközi civil kezdeményezése, a couchsurfing (CS). A kissé ügyetlenül megválasztott elnevezés (couch = kanapé, surfing = szörfölés) nagyon praktikus gyakorlat: összekapcsolja a szálláskeresőket és a szállásadókat.

Lokál

Rémtörténet Törökszentmiklóson III.

Lokál

A népköztársaság nevében

Jancsó Ladányi Piroska elsőfokú tárgyalására 1954. szeptember 29-én, Szolnokon került sor, zárt ajtók mögött, mondván, hogy "a nyomozati adatok szerint olyan erkölcsi és a nemi élet kérdését érintő problémák kerülnek megvitatásra, melynek nyilvánosságra való hozatala a közérdeket sértené".