kertész lesek

Nokedli – Nagymaros

  • kertész lesek
  • 2020. szeptember 6.

Gasztro

„Öröm rágondolni, milyen fejlődés előtt áll községünk. A távlati rendezési tervben 800 személyes új mozi, modern strandfürdő, emeletes szálloda, több turistaház és vendéglő létesítése szerepel. Az utóbbira minél előbb szükség lenne, mert a meglévő két vendéglő és egyetlen cukrászda bizony nem képes zavartalanul lebonyolítani tavasztól késő őszig a kirándulók ellátását” – nyilatkozta Pál Sándor nagymarosi tanácselnök 1966-ban, a Magyar Nemzet riporterének. Ha ezen távlati terveket nézzük, csak a „vendéglők létesítése” programpontot tekinthetjük kipipáltnak az elmúlt 54 évben, s legfeljebb az vigasztalhat, hogy közben nagyon akartak ide egy vízlépcsőt is, és abból sem lett semmi.

Persze az éttermek kínálata az ilyen-olyan büfékkel és étkezdékkel együtt mondható többnek a semminél, de például a Nokedli nevű helyet a 12-es út mentén, a Király utca 2. alatt még így is nehezen tudnánk besorolni. Honlapjuk nyomán sima kisvendéglőnek mondanánk, kívülről is olyan, de odabent az 1966-os önkiszolgáló éttermi hangulat keveredik a kilencvenes évek nehezen szerethető lakberendezési mesterfogásaival, miközben tombol a légkondi. Szerencsére a fagyos légkör a kommunikációra nem vonatkozik, a személyzet kedves, segítőkész. A falon függő étlapról lehet választani, és úgy tűnik, hogy minden kapható, pedig az üvegpult mögötti ételrekeszek üresen konganak. A gyümölcslevesben (880 Ft) a meggy és az eper, vagy­is az érett és a befőtt gyümölcs is jelentős szerepet kap, de a lényeg az, hogy jéghideg és nincs agyoncukrozva. A sztrapacska (1480 Ft) olyan puhára van főve, hogy műfogsor nélkül is fogyasztható, ráadásul nem a juhtúró, nem a pörc, de még csak nem is tejföl adja domináns ízét, hanem a fokhagyma. A vadas zsemlegombóccal (1980 Ft) mindent tud, amitől háziasnak szokás nevezni egy ételt. A gombóc kemény, a hús puha, az öntet épp annyira édes, hogy kellemes legyen, simán eladhatnák két házzal arrébb vasárnapi ebédnek is. De a legnagyobb meglepetést a rántott sajt (1880 Ft) okozza. Ilyen nagy darab, valódi sajtból készült háromszögeket csak Csehországban és Szlovákiában adnak, és mivel nálunk e néven a panírozott gumi járja, jó tudni, hogy vannak szabályt erősítő kivételek. A túrógombóc (780 Ft) annyiban hasonlít a sztrapacskára, hogy szintén vajpuha, és ennél is egy szokatlan alkotórész – a fahéj – a legemlékezetesebb hozzávaló.

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.