kertész lesek

Nokedli – Nagymaros

  • kertész lesek
  • 2020. szeptember 6.

Gasztro

„Öröm rágondolni, milyen fejlődés előtt áll községünk. A távlati rendezési tervben 800 személyes új mozi, modern strandfürdő, emeletes szálloda, több turistaház és vendéglő létesítése szerepel. Az utóbbira minél előbb szükség lenne, mert a meglévő két vendéglő és egyetlen cukrászda bizony nem képes zavartalanul lebonyolítani tavasztól késő őszig a kirándulók ellátását” – nyilatkozta Pál Sándor nagymarosi tanácselnök 1966-ban, a Magyar Nemzet riporterének. Ha ezen távlati terveket nézzük, csak a „vendéglők létesítése” programpontot tekinthetjük kipipáltnak az elmúlt 54 évben, s legfeljebb az vigasztalhat, hogy közben nagyon akartak ide egy vízlépcsőt is, és abból sem lett semmi.

Persze az éttermek kínálata az ilyen-olyan büfékkel és étkezdékkel együtt mondható többnek a semminél, de például a Nokedli nevű helyet a 12-es út mentén, a Király utca 2. alatt még így is nehezen tudnánk besorolni. Honlapjuk nyomán sima kisvendéglőnek mondanánk, kívülről is olyan, de odabent az 1966-os önkiszolgáló éttermi hangulat keveredik a kilencvenes évek nehezen szerethető lakberendezési mesterfogásaival, miközben tombol a légkondi. Szerencsére a fagyos légkör a kommunikációra nem vonatkozik, a személyzet kedves, segítőkész. A falon függő étlapról lehet választani, és úgy tűnik, hogy minden kapható, pedig az üvegpult mögötti ételrekeszek üresen konganak. A gyümölcslevesben (880 Ft) a meggy és az eper, vagy­is az érett és a befőtt gyümölcs is jelentős szerepet kap, de a lényeg az, hogy jéghideg és nincs agyoncukrozva. A sztrapacska (1480 Ft) olyan puhára van főve, hogy műfogsor nélkül is fogyasztható, ráadásul nem a juhtúró, nem a pörc, de még csak nem is tejföl adja domináns ízét, hanem a fokhagyma. A vadas zsemlegombóccal (1980 Ft) mindent tud, amitől háziasnak szokás nevezni egy ételt. A gombóc kemény, a hús puha, az öntet épp annyira édes, hogy kellemes legyen, simán eladhatnák két házzal arrébb vasárnapi ebédnek is. De a legnagyobb meglepetést a rántott sajt (1880 Ft) okozza. Ilyen nagy darab, valódi sajtból készült háromszögeket csak Csehországban és Szlovákiában adnak, és mivel nálunk e néven a panírozott gumi járja, jó tudni, hogy vannak szabályt erősítő kivételek. A túrógombóc (780 Ft) annyiban hasonlít a sztrapacskára, hogy szintén vajpuha, és ennél is egy szokatlan alkotórész – a fahéj – a legemlékezetesebb hozzávaló.

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.