chili&vanília

Paradicsomi állapotok

Gasztro

A nyár kétségtelenül a paradicsom évszaka, augusztusra pedig megérkezik a valódi, napon érett, legzamatosabb, szabadföldi paradicsomok szezonja. Egy tökéletes paradicsommal az égvilágon semmit nem kell csinálni, pici sóval és jó olívaolajjal maga a mennyország. Néhány éve szerencsére itthoni piacokon is hozzájutni ízes, régi fajtájú, különleges paradicsomokhoz (ezeket a nemzetközi gasztronómia heirloom vagy heritage tomatónak nevezi): szabálytalan alakúak, színesek, lédúsak, telt ízűek, és sokkal-sokkal finomabbak az átlagos paradicsomoknál. Sárga, fekete, zöld, csíkos, cirmos – teljes színkavalkádban pompáznak a kertekben és a piaci standokon. Ezekből a paradicsomokból leginkább nyers ételeket érdemes készíteni, felesleges hőkezeléssel elrontani az élvezetet. Mozzarellával, sőt burratával a legjobb nyári vacsora. Utóbbi pugliai specialitás, olyan, mintha egy mozzarellaburokba töltöttek volna sűrű, de még folyós, krémes sajtot vagy tejfölt. Létezik belőle hazai is, csemegeüzletekben lehet néha találkozni vele. Remekül passzol a paradicsomhoz a sós, krémes feta és rengeteg kapor is. Bátran párosítsuk a paradicsomot gyümölcsökkel is, különleges és izgalmas salátákat alkothatunk például nektarinnal vagy görögdinnyével, ilyenkor egy csipet csili sem árt. Az alábbi grúz diós paradicsomsaláta is pompás, ha valaki nem szereti a koriandert, azt egyszerűen hagyja el belőle.

 

Grúz paradicsomsaláta fokhagymás-korianderes dióval

Hozzávalók (4 adag)

 

50 dkg színes paradicsom felkarikázva

2 fürtös uborka felkarikázva

2 evőkanál fehérborecet

½ kávéskanál mustár

0,5 dl olívaolaj

1 evőkanál finomra aprított hagyma

vagy újhagyma

só, bors

8 dkg dió

1 csokor petrezselyem

1 csokor kapor

1 csokor koriander

1 gerezd fokhagyma

0,5 dl olívaolaj

 

A paradicsomokat és az uborkát felkarikázzuk, és elrendezzük egy nagy tálon. Vinaigrette öntetet készítünk ecetből, mustárból, olívaolajból, belekeverjük az egészen finomra aprított hagymát is. Vékonyan meglocsoljuk vele a paradicsomot. A diót, petrezselymet, kaprot, koriandert és fokhagymát aprítógépben durvára aprítjuk, olajjal és kevés vízzel a pesztónál valamelyest sűrűbb állagúra pépesítjük, a dió maradjon enyhén darabos. Sóval, borssal ízesítjük. A paradicsom és uborka tetejére kanalazzuk. Megszórhatjuk még egy adag zöldfűszerrel, de szokták keménytojással vagy fetaszerű sajtokkal is tálalni.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.

„Bős–Nagymaros Panama csatorna” - így tiltakoztak a vízlépcső és a rendszer ellen 1988-ban

A Mű a rendszer jelképe lett. Aki az építkezés ellen tiltakozott, a rendszer ellen lépett fel – aki azt támogatta, a fennálló rendszert védte. Akkor a Fidesz is a környezetpusztító nagymarosi építkezés leállítását követelte. És most? Szerzőnk aktivistaként vett részt a bős–nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás­sorozatban. Írásában saját élményei alapján idézi fel az akkor történteket.