chili&vanília

Paradicsomi állapotok

Gasztro

A nyár kétségtelenül a paradicsom évszaka, augusztusra pedig megérkezik a valódi, napon érett, legzamatosabb, szabadföldi paradicsomok szezonja. Egy tökéletes paradicsommal az égvilágon semmit nem kell csinálni, pici sóval és jó olívaolajjal maga a mennyország. Néhány éve szerencsére itthoni piacokon is hozzájutni ízes, régi fajtájú, különleges paradicsomokhoz (ezeket a nemzetközi gasztronómia heirloom vagy heritage tomatónak nevezi): szabálytalan alakúak, színesek, lédúsak, telt ízűek, és sokkal-sokkal finomabbak az átlagos paradicsomoknál. Sárga, fekete, zöld, csíkos, cirmos – teljes színkavalkádban pompáznak a kertekben és a piaci standokon. Ezekből a paradicsomokból leginkább nyers ételeket érdemes készíteni, felesleges hőkezeléssel elrontani az élvezetet. Mozzarellával, sőt burratával a legjobb nyári vacsora. Utóbbi pugliai specialitás, olyan, mintha egy mozzarellaburokba töltöttek volna sűrű, de még folyós, krémes sajtot vagy tejfölt. Létezik belőle hazai is, csemegeüzletekben lehet néha találkozni vele. Remekül passzol a paradicsomhoz a sós, krémes feta és rengeteg kapor is. Bátran párosítsuk a paradicsomot gyümölcsökkel is, különleges és izgalmas salátákat alkothatunk például nektarinnal vagy görögdinnyével, ilyenkor egy csipet csili sem árt. Az alábbi grúz diós paradicsomsaláta is pompás, ha valaki nem szereti a koriandert, azt egyszerűen hagyja el belőle.

 

Grúz paradicsomsaláta fokhagymás-korianderes dióval

Hozzávalók (4 adag)

 

50 dkg színes paradicsom felkarikázva

2 fürtös uborka felkarikázva

2 evőkanál fehérborecet

½ kávéskanál mustár

0,5 dl olívaolaj

1 evőkanál finomra aprított hagyma

vagy újhagyma

só, bors

8 dkg dió

1 csokor petrezselyem

1 csokor kapor

1 csokor koriander

1 gerezd fokhagyma

0,5 dl olívaolaj

 

A paradicsomokat és az uborkát felkarikázzuk, és elrendezzük egy nagy tálon. Vinaigrette öntetet készítünk ecetből, mustárból, olívaolajból, belekeverjük az egészen finomra aprított hagymát is. Vékonyan meglocsoljuk vele a paradicsomot. A diót, petrezselymet, kaprot, koriandert és fokhagymát aprítógépben durvára aprítjuk, olajjal és kevés vízzel a pesztónál valamelyest sűrűbb állagúra pépesítjük, a dió maradjon enyhén darabos. Sóval, borssal ízesítjük. A paradicsom és uborka tetejére kanalazzuk. Megszórhatjuk még egy adag zöldfűszerrel, de szokták keménytojással vagy fetaszerű sajtokkal is tálalni.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Így néz ki most a Matolcsy-körhöz került, elhanyagolt, majd visszavett Marczibányi sportcentrum - FOTÓK

226 millió forintot követel a II. kerület attól a Matolcsy-körhöz került cégtől, ami egy vita következtében nem fejlesztette a kerület egykori ékességét, a Marczibányi téri sporttelepet. Itt régen pezsgő élet zajlott, mára leromlott, az önkormányzat most kezdi el a renoválást, miközben pert indított. Játszótér, kutyasétáltató, sétány, park és egy uszoda építése maradt el. 

A fejünkre nőttek

Két csodabogár elrabol egy cégvezért, mert meggyőződésük, hogy földönkívüli. Jórgosz Lánthimosz egy 2003-as koreai filmet remake-elt, az ő hősei azonban különc bolondok helyett tőrőlmetszett incelek, akiket azért megérteni is megpróbál.

Visszatér

  • - turcsányi -

Johnny Cashnek van egy ilyen című száma, az 1994-es American Recordings című albumán. Nem is az övé, egy Nick Lowe nevű zenészé, aki egy ideig Cash rokona volt – az ő eredeti változatát használta például a pilot vége főcíméhez a Maffiózók (The Sopranos).

Tökéletes egyenlőség

Egy viking törzsfőnökről szóló animált tanmesével indul a film, aki népe minden tagjának (beleértve önmagát is) levágatta a bal kezét (szolidaritásból, mivel a fia bal keze odalett az ellenségtől menekülve), így akarván megőrizni az egységet.

A rossz dolog

Kínálta magát a trauma jelenkori uralmáról szóló kritikai panaszáradat Eva Victor debütfilmje kapcsán. A film több elemzője kiemelte, hogy a Bocs, kicsim erőssége éppen abban rejlik, hogy ellenáll e narratív toposznak.

Perkusszív vérvonal

A cimbalom története valódi sikersztori: az 1870-es években a cseh származású, Budapesten letelepedett hangszergyáros, Schunda Vencel József megalkotta kora népszerű kocsmai hangszerének tökéletesített változatát, a pedálcimbalmot, 1906-ban pedig már a tízezredik (!) példányt szállították ki a Magyar utcai manufaktúrából.

Suttogó szó-képek

  • Dékei Krisztina

A 2016-tól Berlinben élő, de idén hazaköltöző művész viszonylag korán, 2012-ben megtalálta egyéni kézjegyének alapelemét, a pixelt (talán a legismertebb ilyen műve a 2014-es Akadémiai pénisz), majd az ezen alapuló színezést: interaktív alkotásai csak akkor váltak láthatóvá, ha a közönség kiszínezte a tényleges pixeleket.