chili&vanília

Paradicsomi állapotok

Gasztro

A nyár kétségtelenül a paradicsom évszaka, augusztusra pedig megérkezik a valódi, napon érett, legzamatosabb, szabadföldi paradicsomok szezonja. Egy tökéletes paradicsommal az égvilágon semmit nem kell csinálni, pici sóval és jó olívaolajjal maga a mennyország. Néhány éve szerencsére itthoni piacokon is hozzájutni ízes, régi fajtájú, különleges paradicsomokhoz (ezeket a nemzetközi gasztronómia heirloom vagy heritage tomatónak nevezi): szabálytalan alakúak, színesek, lédúsak, telt ízűek, és sokkal-sokkal finomabbak az átlagos paradicsomoknál. Sárga, fekete, zöld, csíkos, cirmos – teljes színkavalkádban pompáznak a kertekben és a piaci standokon. Ezekből a paradicsomokból leginkább nyers ételeket érdemes készíteni, felesleges hőkezeléssel elrontani az élvezetet. Mozzarellával, sőt burratával a legjobb nyári vacsora. Utóbbi pugliai specialitás, olyan, mintha egy mozzarellaburokba töltöttek volna sűrű, de még folyós, krémes sajtot vagy tejfölt. Létezik belőle hazai is, csemegeüzletekben lehet néha találkozni vele. Remekül passzol a paradicsomhoz a sós, krémes feta és rengeteg kapor is. Bátran párosítsuk a paradicsomot gyümölcsökkel is, különleges és izgalmas salátákat alkothatunk például nektarinnal vagy görögdinnyével, ilyenkor egy csipet csili sem árt. Az alábbi grúz diós paradicsomsaláta is pompás, ha valaki nem szereti a koriandert, azt egyszerűen hagyja el belőle.

 

Grúz paradicsomsaláta fokhagymás-korianderes dióval

Hozzávalók (4 adag)

 

50 dkg színes paradicsom felkarikázva

2 fürtös uborka felkarikázva

2 evőkanál fehérborecet

½ kávéskanál mustár

0,5 dl olívaolaj

1 evőkanál finomra aprított hagyma

vagy újhagyma

só, bors

8 dkg dió

1 csokor petrezselyem

1 csokor kapor

1 csokor koriander

1 gerezd fokhagyma

0,5 dl olívaolaj

 

A paradicsomokat és az uborkát felkarikázzuk, és elrendezzük egy nagy tálon. Vinaigrette öntetet készítünk ecetből, mustárból, olívaolajból, belekeverjük az egészen finomra aprított hagymát is. Vékonyan meglocsoljuk vele a paradicsomot. A diót, petrezselymet, kaprot, koriandert és fokhagymát aprítógépben durvára aprítjuk, olajjal és kevés vízzel a pesztónál valamelyest sűrűbb állagúra pépesítjük, a dió maradjon enyhén darabos. Sóval, borssal ízesítjük. A paradicsom és uborka tetejére kanalazzuk. Megszórhatjuk még egy adag zöldfűszerrel, de szokták keménytojással vagy fetaszerű sajtokkal is tálalni.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.