chili&vanília

Paradicsomi állapotok

Gasztro

A nyár kétségtelenül a paradicsom évszaka, augusztusra pedig megérkezik a valódi, napon érett, legzamatosabb, szabadföldi paradicsomok szezonja. Egy tökéletes paradicsommal az égvilágon semmit nem kell csinálni, pici sóval és jó olívaolajjal maga a mennyország. Néhány éve szerencsére itthoni piacokon is hozzájutni ízes, régi fajtájú, különleges paradicsomokhoz (ezeket a nemzetközi gasztronómia heirloom vagy heritage tomatónak nevezi): szabálytalan alakúak, színesek, lédúsak, telt ízűek, és sokkal-sokkal finomabbak az átlagos paradicsomoknál. Sárga, fekete, zöld, csíkos, cirmos – teljes színkavalkádban pompáznak a kertekben és a piaci standokon. Ezekből a paradicsomokból leginkább nyers ételeket érdemes készíteni, felesleges hőkezeléssel elrontani az élvezetet. Mozzarellával, sőt burratával a legjobb nyári vacsora. Utóbbi pugliai specialitás, olyan, mintha egy mozzarellaburokba töltöttek volna sűrű, de még folyós, krémes sajtot vagy tejfölt. Létezik belőle hazai is, csemegeüzletekben lehet néha találkozni vele. Remekül passzol a paradicsomhoz a sós, krémes feta és rengeteg kapor is. Bátran párosítsuk a paradicsomot gyümölcsökkel is, különleges és izgalmas salátákat alkothatunk például nektarinnal vagy görögdinnyével, ilyenkor egy csipet csili sem árt. Az alábbi grúz diós paradicsomsaláta is pompás, ha valaki nem szereti a koriandert, azt egyszerűen hagyja el belőle.

 

Grúz paradicsomsaláta fokhagymás-korianderes dióval

Hozzávalók (4 adag)

 

50 dkg színes paradicsom felkarikázva

2 fürtös uborka felkarikázva

2 evőkanál fehérborecet

½ kávéskanál mustár

0,5 dl olívaolaj

1 evőkanál finomra aprított hagyma

vagy újhagyma

só, bors

8 dkg dió

1 csokor petrezselyem

1 csokor kapor

1 csokor koriander

1 gerezd fokhagyma

0,5 dl olívaolaj

 

A paradicsomokat és az uborkát felkarikázzuk, és elrendezzük egy nagy tálon. Vinaigrette öntetet készítünk ecetből, mustárból, olívaolajból, belekeverjük az egészen finomra aprított hagymát is. Vékonyan meglocsoljuk vele a paradicsomot. A diót, petrezselymet, kaprot, koriandert és fokhagymát aprítógépben durvára aprítjuk, olajjal és kevés vízzel a pesztónál valamelyest sűrűbb állagúra pépesítjük, a dió maradjon enyhén darabos. Sóval, borssal ízesítjük. A paradicsom és uborka tetejére kanalazzuk. Megszórhatjuk még egy adag zöldfűszerrel, de szokták keménytojással vagy fetaszerű sajtokkal is tálalni.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.