étel, kihordó

Nudli

  • ételhordó
  • 2021. január 13.

Gasztro

Tésztakészítési misszió

„Tésztakészítési missziónk van: visszaadni a becsületét az egyszerű magyar tésztaételeknek… Erre egy utat ismerünk: a leggondosabban elkészített, hagyományokat tiszteletben tartó, kiadós, örömteli tésztaélményt” – írják a tésztakantinnak is nevezett egység honlapján, amit csak azért nem neveznénk beharangozónak, mert azt már megtette korábban a sajtó. A járványmentes időkben is hírértéke lenne, ha Gerendai Károly, az első hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes tulajdonosa és az egyik legnépszerűbb hazai szakíró, Jókuti András összeáll, úgy meg különösen, hogy az Október 6. utca 8. szám alatt található „kantinjukat” úgy nyitották meg karácsony előtt, hogy csak a futárok léphetik át a küszöbét. A nyitás idején megjelent tudósításokból kiderül az is, hogy a vállalkozás „a magyar tészta becsületét” kívánja valahonnan visszaszerezni, mivel – ahogy Jókuti mondja – „itthon is inkább az olasz tésztákat szeretjük, pedig lenne mire büszkének lennünk”. Azt is megtudhattuk, hogy a Nudliba egyelőre nem toboroztak munkaerőt, a jelenleg kényszerszünetet tartó Costes alkalmazottai dolgoznak a konyhán, új embereket csak a vesztegzár után keresnek.

Néhány előételt és „feltétet” leszámítva csak tészták közül választhatunk – még a paradicsomlevesnél (1290 Ft) is a betűtésztát emelik ki –, és kizárólag a „hagyományos hazai ízeket” részesítik előnyben: túrós csusza, cvekedli, grenadírmars… A futár pontosan érkezik, a csomagolás átlagon felüli, hungarocell helyett felcímkézett vízhatlan papír „urnákban” az étel, melegítésre is alig szorulnak.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.