étel, kihordó

Nudli

  • ételhordó
  • 2021.01.13 20:55

Gasztro

Tésztakészítési misszió

„Tésztakészítési missziónk van: visszaadni a becsületét az egyszerű magyar tésztaételeknek… Erre egy utat ismerünk: a leggondosabban elkészített, hagyományokat tiszteletben tartó, kiadós, örömteli tésztaélményt” – írják a tésztakantinnak is nevezett egység honlapján, amit csak azért nem neveznénk beharangozónak, mert azt már megtette korábban a sajtó. A járványmentes időkben is hírértéke lenne, ha Gerendai Károly, az első hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes tulajdonosa és az egyik legnépszerűbb hazai szakíró, Jókuti András összeáll, úgy meg különösen, hogy az Október 6. utca 8. szám alatt található „kantinjukat” úgy nyitották meg karácsony előtt, hogy csak a futárok léphetik át a küszöbét. A nyitás idején megjelent tudósításokból kiderül az is, hogy a vállalkozás „a magyar tészta becsületét” kívánja valahonnan visszaszerezni, mivel – ahogy Jókuti mondja – „itthon is inkább az olasz tésztákat szeretjük, pedig lenne mire büszkének lennünk”. Azt is megtudhattuk, hogy a Nudliba egyelőre nem toboroztak munkaerőt, a jelenleg kényszerszünetet tartó Costes alkalmazottai dolgoznak a konyhán, új embereket csak a vesztegzár után keresnek.

Néhány előételt és „feltétet” leszámítva csak tészták közül választhatunk – még a paradicsomlevesnél (1290 Ft) is a betűtésztát emelik ki –, és kizárólag a „hagyományos hazai ízeket” részesítik előnyben: túrós csusza, cvekedli, grenadírmars… A futár pontosan érkezik, a csomagolás átlagon felüli, hungarocell helyett felcímkézett vízhatlan papír „urnákban” az étel, melegítésre is alig szorulnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.