étel, hordó

Rákóczi Taverna

  • ételhordó
  • 2020. március 20.

Gasztro

„Az étterem a hagyományos reform- és magyar konyha remekeit kínálja. Különös hangsúlyt fordítunk a korszerű táplálkozással kapcsolatos előírások betartására. Vegetáriánus ételeink a magyar specialitások között egyaránt megtalálhatók” – olvassuk a vonzónak szánt éttermi ajánlatot, de ahelyett, hogy összefutna szánkban a nyál, csak elbizonytalanodunk. Milyen lehet a „hagyományos reform”? Milyen „előírásai” lehetnek a korszerű táplálkozásnak? Mit keresnek a vegetáriánusok a magyar specialitások között? Megannyi megválaszolhatatlannak tűnő kérdés, ami persze csak addig megválaszolhatatlan, míg be nem lépünk a Rákóczi tér 9. alatt található vendéglő ajtaján. Igaz, hogy mostanában egymásba érnek a hasonló karakterű „retró” éttermek, a Rákóczin egyből látni, nem holmi lakberendező álmodta meg a díszleteket, itt vannak azok az idők kezdete óta. A falon elhelyezett kuruc dekorációktól (Mányoki Ádám repró, Tenkes kapitánya sztárfotó, fokos stb.), a fejedelem arcképével díszített műbőr étlapmappáig, az iszogató törzsvendégektől az ételszagig minden-minden a múltat idézi. Sőt ez maga a múlt, ezért akár reformnak is mondhatnánk az étlap bizonyos tételeit, például a „szalámival, jalapenyóval töltött bordát”, a pulykabrassóit meg a négysajtos meleg szendvicset.

De a tárkonyos raguleves (790 Ft) mindig is hagyományosnak számított. Az arányok eltaláltak, a hőfok tökéletes, a húst puhára főzték, jó ízű, és nemcsak mutatóba van belőle. A cigánypecsenye (1990 Ft) méretes adag, a fűszerezés, a szalonna sincs elrontva. Kár, hogy a hús néha rágós. A konyakos kacsamájjal töltött rántott csirkemellet (2590 Ft) is rendesen megsütötték, panír kielégítő, de a hús teljesen íztelen, amit a kacsamáj valamelyest tompít. A ko­nyaknak nem sok szerepet osztottak, ha osztottak egyáltalán. A köreteket (rizs, petrezselymes krumpli) kis jóindulattal békebelinek is nevezhetjük, a gesztenyepüréhez (590 Ft) pedig már jóindulat sem kell. Ilyet 1981-ben ettünk utoljára.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.