Tartalom

MaNcs 32. évf. 08. sz. (2020-02-20)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Szembefordulva

Vasárnap, miközben Orbán Viktor azzal kábította válogatott közönségét, hogy az ő tíz éve Magyarország utolsó évszázadának legsikeresebb időszaka, a dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson a Fidesz embere súlyos vereséget szenvedett az ellenzéki szövetség jelöltjétől. (A körzet korábbi országgyűlési képviselőjét, a jobbikos Pintér Tamást tavaly ősszel megválasztották Dunaújváros polgármesterének, ezért összeférhetetlenség miatt lemondott parlamenti mandátumáról.)

A szerk.

A szerk.

Igazat és jól

Egyre-másra látnak napvilágot a tiltakozások és petíciók az új Nemzeti alaptanterv ellen, megszólalnak iskolák, egyetemek, az Akadémia, a szakszervezet, és ez szívet melengető és örvendetes.

A szerk.

A szerk.

Sűrű napok

Talán akkor törött el valami, amikor a múlt hét elején Orbán Viktor Berlinben járt.

Publicisztika

Rudas János

Publicisztika

A döntéshozók árulása

Chipman: És milyen messzire terjedt, az Ön megítélése szerint, az ő fennhatósága Ön felett? Wirz: Mindenre kiterjedt, tekintettel arra, hogy háború volt. Chipman: Mindenre kiterjedt. Bizonyos Ön ebben? Wirz: Egészen bizonyos vagyok benne. (Saul Levitt: Parancsra tettem)

Egotrip

Egotrip

László Géza: Visszajátszás

Egy kiállítás története

Néhány hete e hasábokon már megemlékeztem az utóbbi évtizedek legnagyobb magyar képzőművészeti sikeréről, Maurer Dóra londoni kiállításáról és életművének nemzetközi felfedezéséről (lásd: Senki többet, Magyar Narancs, 2019. december 19.).

Nekrológ

Gyász

Nekrológ

A titán árnyéka

Wichmann Tamás (1948–2020)

Minden korszaknak megvannak a maga titánjai. Egy letűnt kor legendái, akikhez hasonlóak ma már nem léteznek: őserejűek és szabadok. A mai profán világban gyakran a régi, egyre inkább láthatatlanná váló sportolóistenek és -királyok töltik be ezt a szerepet.

Külpol

Válságjelek Németországban

Külpol

Ha megindul a türingiai erdő

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) folyamatos erősödése egészen a kormányválságig vezetett. A fő kérdés így mára már az, hogy mit kezd az ország, a kormány és a persze a CDU az AfD-vel?

Külpol

Exportált orbánizmus 2.: Bevált receptek

Az elmúlt években az Orbán-kormány jelentős pénzeket költött a szomszédos országokban élő magyarokra. Riportsorozatunkban annak jártunk utána, hogyan hasznosulnak ezek a hatalmas összegek a határon túl, és a segítségükkel hogyan növeli befolyását a magyar kormány. Két hete Szlovéniáról írtunk, most Szerbia következik, s rövidesen sorra kerül Románia.

Belpol

Neonáci, rasszista tüntetések és a gyülekezési jog

Belpol

Megint jönnek

A Becsület napi neonáci dzsembori és a Mi Hazánk cigányellenes tüntetése újra előtérbe helyezi a klasszikus kérdést: meddig terjed a radikálisok véleménynyilvánítási szabadsága?

Interjú

Belpol

„Asztal felett mosoly, alatta késszurkálás”

Dorosz Dávid (Párbeszéd) főpolgármester-helyettes

Ne Orbán kinevezettjei, hanem Budapest megválasztott vezetői döntsenek a fővárosi beruházásokról – mondja a klímavédelemért és fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettes. Dorosz Dávidot Az idő szorításában címmel megjelent könyvéről, a Fidesz zöld fordulatáról és Budapest pénzügyi mozgásteréről kérdeztük.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Mindenki kussol

Lovasi András-interjú a Stenkben

Az Index egyik legélettelibb podcast-csatornája, a Stenk legutóbb Lovasi Andrást látta vendégül.

Zene

Interjú

Zene

„A fehérek utánozzák a feketéket”

Krin Gabbard jazztudós

A modern jazzstúdiumok alapító atyja, a Columbia Egyetem Jazztanulmányi Tanszékének adjunktusa a MüPában tartott Jazztanulmányi Szimpózium meghívására érkezett Budapestre, ahol előadást tartott érdeklődők, zenészek és a Jazztanulmányi Kutatócsoport körében, majd a Müpa jazz-tehetségkutatójának zsűrijeként három napon át szemlézte a feltörekvő magyar zenészeket. A jazz és a mítoszgyártás, Trump és a negrofília, valamint Szabó Gábor és a posta kapcsolatáról is beszélgettünk vele.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„A szarvasbogárhoz képest”

Zilahi Anna költő, képzőművész

Antropocén, lapos ontológia, spekulatív realizmus, kollektivitás: az Extrodæsia enciklopédiában az emberközpontúságot meghaladó filozófiai gondolkodás kulcsfogalmai sorakoznak prózaversek és digitális tájképek mellett. A könyv egyik szerkesztőjével, Zilahi Annával arról beszélgettünk, mi köze mindennek a klímaválsághoz.

Kiállítás

Képzőművészet

Otthontalanul

Két kiállítás a Budapest Galériában

A galéria földszintjén egy csoportos kiállítás – Hazaúttalan –, míg az emeleten Szász Lilla egyéni tárlata látható, a kurátorok Erőss Nikolett, illetve Szegedy-Maszák Zsuzsanna. S bár a kiállítások koncepciója eltérő, mégis összeköti a kettőt, hogy problémafelvetéseik és kérdéseik hasonlók. Továbbá az is, hogy bár a néző bőven talál a kurátori szövegekben értelmezési kulcsokat, mégis sokszor támadhat hiányérzete.

Színház

ZSINÓRPADLÁS - Narratíva Társulat

Színház

Kamionszínház

Független, újításra és szabadságra törekvő színházi formációt hívott életre négy rendező. Bár úgy látják, egyszerűbb meglévő intézmény vezetésére pályázni, mint saját társulatot építeni, tesznek egy kísérletet.

ZSINÓRPADLÁS - LMBTQ-személyek reprezentációja a magyar színházakban

Színház

Mindig érzékenyít

Magyarország erősen tartja magát a nemzetközi buzilobbival szemben, miközben egyre több ember fogadja el, hogy a szerelem mindenkié. De kié a színház, és szabad-e szabadnak lenni a falai között?

ZSINÓRPADLÁS - Interjú

Színház

„Leprásnak éreztem magam”

Király Dániel színész

A Pál utcai fiúk Csónakosaként ismerte meg az ország, de megviselte a vígszínházi musical sikere, és hogy sokan Molnár Ferenc vagány nagykamaszával azonosítják. Ma már a k2-ben játszik, és a diákok szemét szeretné rányitni arra, hogy Greta Thunberg, a #metoo vagy a klímaválság kérdése sem csak fekete vagy fehér. Marton-ügyről, szputnyikos múltról és a nyolcórás Karneválról is beszélgettünk.

ZSINÓRPADLÁS - Betiltott előadások

Színház

Függöny le!

Ledér operett, a hadviselés érdekeit fenyegető erkölcsrajz, cionista musical és hollywoodi vonaglásokat idéző táncjáték: betiltott előadások a múlt századi magyar színháztörténetből.

ZSINÓRPADLÁS

Színház

Húzd meg, ereszd meg!

Elnyújtott mészárlás: politikai harc a színházakért

A vonatkozó törvény módosítása és a kormányzati nyomásgyakorlás miatt a főváros vezetése defenzívába szorulva tárgyal a színházak fenntartásáról. A tét nagy: megtarthatják-e a fenntartói jogköreiket, vagy jönnek a tisztán állami „jobbos” és fővárosi „ellenzéki-balos” színházak?

ZSINÓRPADLÁS

Színház

Idegen kéz

Galgóczi Erzsébet: Törvényen belül

Kezek vannak mindenhol a Narratíva Társulat legújabb, Szenteczki Zita rendezte előadásában. Vékony pálcákra ráhúzott, kissé vérfagyasztó mementóként, múzeumi tárgyként és bábként is funkcionáló kezek, melyek bizonyára számtalanszor emeltek szájakhoz olcsó cigit és konyakot. A valaha hozzájuk tartozó embereket nekünk kell elképzelni.

ZSINÓRPADLÁS

Színház

„Amikor a színházban vagy, akkor is a világban vagy”

Stephen Daldry filmrendező, David Lan producer

Budapesten járt Stephen Daldry rendező (Billy Elliot, Az órák, A felolvasó), A korona című sorozat producere és David Lan legendás volt londoni színházigazgató és producer. A királynőről mint popkulturális ikonról, a film és a színház viszonyáról, az angol színházi élet provincializmusáról és egy esetleges Shakespeare-re épülő Brexit-darabról beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Könyv

Metanosztalgia

Szalay Zoltán–Parti Nagy Lajos: Azok a hatvanas, hetvenes évek

„Nem történt az utolsó fél évszázadban olyan a magyar sajtófotóban, amiben ne lett volna benne” – mondta a 2017-ben elhunyt Szalay Zoltánról Kincses Károly fotótörténész, aki jelen kötet összeállításában is részt vett.

Gasztro
Lokál

Luxusszálló a Duna partján

Lokál

A magyar szálloda, ahol Elizabeth Taylor "az évszázad buliját" tartotta

Ötven évvel ezelőtt Budapest akkori legnagyobb szállodáját avatták fel, de a Duna InterContinental nem csak ezért volt különleges. Baráti országok bevonása helyet svájci hitelből épült, amerikai minőségi elvárásoknak kellett megfelelnie, de kizárólagos tulajdonosa a magyar állam volt.

Mikrofilm

Olivier Assayas filmrendező

Mikrofilm

„Szerelmes vagyok”

Floridában 1998-ban letartóztattak öt kubai kémet, akik Castro-ellenes menekültcsoportokba épültek be. A francia rendező a „kubai ötök” történetét vitte filmre, a Wasp Network – Az ellenállók csütörtöktől látható a mozikban.