chili&vanília

Csirkemáj extrákkal

Gasztro

Sokan idegenkednek a belsőségektől, számukra jó belépő lehet a csirkemáj. Kellőképpen semleges ahhoz, hogy ne ijessze el a tartózkodókat, ugyanakkor elég finom még ahhoz is, hogy kedvet csináljon a folytatáshoz. Arról nem is beszélve, hogy eleve sokkal többet kellene belőle fogyasztanunk, hiszen magas fehérje-, vas- és A-vitamin-tartalma miatt igen egészséges. Egyike azon kevés belsőségeknek, amelyet szinte minden konyha bátran használ: New Yorkban leggyakrabban rusztikus, hagymás csirkemájpástétomban, Louisianában darált húsos, csípős, zöldséges, cajun fűszerezésű rizses egytálételben (Dirty Rice), a déli államokban kirántva. Az olasz konyhában raguként vagy crostinin, Izraelben a pitába töltött, zúzából, májból álló híres jeruzsálemi mixben, az arab konyhában gránátalmaszirupos mártásban, Dél-Afrikában chilis, tejszínes raguban. Az alábbi paprikás csirkemáj többé-kevésbé klasszikus, a máj elkészítésének technikája viszont a szokásostól némileg eltér. A grillezésnek köszönhetően ugyanis a csirkemáj mindig tökéletes állagú lesz, kívül pirult, belül krémes, enyhén rózsaszínű, bónuszként pedig elkerüljük a máj „köpködését” és „pukkanását” a serpenyőben. A bármilyen csirkemájas étel esetében alkalmazható technika megosztásáért Lakatos Tímea séfnő nevét foglaljuk aranyba. Aki a maga pőre valóságában szereti ezt a pirospaprikás, szaftos egytálátelt, ne is gondolja tovább, aki pedig szereti játékosan fokozni az ízeket, próbálja ki bátran az ajánlott extrákkal! Tunkoláshoz friss, kovászos kenyér mindkét esetben javasolt.

 

Csípős csirkemájpörkölt extrákkal

Hozzávalók (4–6 adag)

 

1 kg csirkemáj, szív nélkül, megtisztítva

1 evőkanál olívaolaj

frissen őrölt bors

6 dkg kacsazsír

4 nagy hagyma, vékonyra szeletelve

2 púpozott evőkanál minőségi, őrölt pirospaprika

1 teáskanál csípős paprikakrém (pl. harissa)

 

Extrák a tetejére:

Olajban eltett citrom (lásd alább)

Ajovanmag (kakukkfű aromájú indiai fűszer,

kiváló a májjal)

A csirkemájhoz a sütőt grillfokozatra állítjuk (vagy a legforróbb hőfokra), leterítünk egy tepsit alufóliával. A szobahőmérsékletű csirkemájat megtisztítjuk (az inakat, ereket eltávolítjuk), félbevágjuk, a tepsire helyezzük. Frissen őrölt borsot szórunk rá, és meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal. A forró sütőben 7 percig sütjük, ezalatt szép piros kérget kap, de belül rózsaszínű marad. Közben egy nagy, széles serpenyőben felolvasztjuk a kacsazsírt, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát, megsózzuk, majd lassan, alacsony hőfokon üvegesre dinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről, és rászórjuk a jófajta pirospaprikát, átkeverjük. Visszatesszük az edényt a tűzre, felöntjük kb. 4–5 dl vízzel, és erős lángon 5–6 percig főzzük, amíg sűrű, szaftos állaga lesz. Szezonban adhatunk hozzá egy-egy darab paprikát és paradicsomot is. Ízesítjük sóval, borssal, csípős paprikakrémmel (pl. chiliszósz, harissa vagy pár csepp tabasco). A grillezett májat a szószba tesszük, és éppen csak néhány percig főzzük. Tálaláskor kenyeret, savanyúságot adunk mellé.

Aki szívesen kipróbálná az extrákat, az megszórhatja ajovanmaggal (fűszerszaküzletekben kapható) és apró kockákra vágott, olajban eltett citromhéjjal. Utóbbi receptje: sterilizált üvegben sorban lerakosgatunk 5 db, félcentisre karikázott kezeletlen biocitromot. Minden sorra sót szórunk (összesen 3 dkg sót osztunk el), majd felöntjük kb. 2 dl olívaolajjal. Hagyjuk állni 3–4 napig, utána hűtőben kb. 1 hónapig eláll. Az olajat salátákra használjuk, a citromot pedig ragukra, krémekre frissítőnek.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.

Visszaszámlálás

A Ne csak nézd! című pályázatot a Free­szfe, az Örkény Színház, a Trafó és a Jurányi közösen hirdették meg abból a célból, hogy független alkotóknak adjanak lehetőséget új előadások létrehozására, a Freeszfére járó hallgatóknak pedig a megmutatkozásra. Tematikus megkötés nem volt, csak annyiban, hogy a társulatoknak társadalmilag fontos témákat kellett feldolgozniuk. A nyertesek közül a KV Társulat pályamunkáját az Örkény Színház fogadta be.

Mészáros Lőrinc egy történet

A Mészáros Lőrinc című történetnek az lenne a funkciója, hogy bizonyítsa, létezik frissen, ön­erejéből felemelkedett nemzeti tőkésosztály vagy legalább réteg, de ha még az sem, pár markáns nemzeti nagytőkés. Valamint bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik pénzügyekkel.