chili&vanília

Régi-új csokoládépuding

Gasztro

Ha bárki azt állítja, hogy villámgyorsan és egyszerűen lehet házilag kókusztejet előállítani, és bátran álljanak neki - azonnal kezdjenek el gyanakodni. Az egész kókuszdió meghámozása kimondottan macerás feladat, arról nem is beszélve, hogy minimum egy barkácskészlet, de legalábbis egy kalapács szükséges hozzá. A kókusztej nem a gyümölcs belsejében található folyadék (az egy átlátszó, vízszerű, édeskés lé), hanem a húsából nyert kivonat.

Úgy készül, hogy a lereszelt kókuszra forró vizet öntenek, állni hagyják, és azt nyomkodják ki. Ázsiai, afrikai, dél-amerikai piacokon kilóra kapható a friss forgács, az asszonyok itt szerzik be, és készítenek belőle házi kókusztejet. Levesek, csípős-fűszeres, sűrű curryk elképzelhetetlenek nélküle, a magam részéről pedig desszertekbe is ajánlom, tej helyett - csokoládés édességekben zseniális. Egy dologért érdemes mégis nekiállni a dió körülményes feltörésének: a házi kókuszchipsért. Ha a dión található három "szemet" éles tárggyal kifúrtuk, meglékeltük, kiöntöttük belőle a kókuszvizet, aztán sikerült kalapáccsal megtörni a héját, akkor már a nehezén túl vagyunk. A hófehér gyümölcsöt kanállal szépen ki lehet emelni a héjából, és lehet vele dolgozni. Egy mandolin (zöldségvágó eszköz) vagy éles zöldséggyalu segítségével egészen vékonyra szeleteljük, majd meghintjük porcukorral, és 100 fokos sütőben egy órán át szárítjuk. Az alábbi tej- és cukormentes csokoládépudingon például briliáns.

Cukormentes házi csokoládépuding

(Hozzávalók: 4 kis adaghoz)

5 dl kókusztej

5 dkg csokoládé, 70%-os kakaótartalom

1 evőkanál nyírfacukor

csipetnyi só

1 evőkanál keserű kakaópor

(cukrozatlan, holland)

1 púpozott evőkanál rizsliszt

Tetejére házi vagy bolti kókuszchips

A kókusztejet forráspontig melegítjük a nyírfacukorral (vagy sima cukorral) és a csipetnyi sóval (a só nagyon fontos!). Előtte a kókusztejből kb fél dl-t kiveszünk még hidegen, ezzel keverjük majd ki a rizslisztet, amivel a pudingot besűrítjük. Amikor forró a kókusztej, egyenletesen elkeverjük benne a kakaóport. A csokoládét feldaraboljuk, beleszórjuk a forró kókusztejbe, elkeverjük, magától felolvad. A kimaradt fél dl kókusztejjel csomómentesre keverjük a rizslisztet, majd hozzáöntjük a forró csokis kókusztejhez. Folyamatosan keverjük, amíg elkezd pudingszerűen sűrűsödni. Ekkor érdemes rögtön áttölteni egy kancsóba, és abból tölteni üvegpohárba vagy tálkákba. Néhány órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A tetejét megszórjuk a ropogós kókuszchipsszel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.