chili&vanília

Régi-új csokoládépuding

Gasztro

Ha bárki azt állítja, hogy villámgyorsan és egyszerűen lehet házilag kókusztejet előállítani, és bátran álljanak neki - azonnal kezdjenek el gyanakodni. Az egész kókuszdió meghámozása kimondottan macerás feladat, arról nem is beszélve, hogy minimum egy barkácskészlet, de legalábbis egy kalapács szükséges hozzá. A kókusztej nem a gyümölcs belsejében található folyadék (az egy átlátszó, vízszerű, édeskés lé), hanem a húsából nyert kivonat.

Úgy készül, hogy a lereszelt kókuszra forró vizet öntenek, állni hagyják, és azt nyomkodják ki. Ázsiai, afrikai, dél-amerikai piacokon kilóra kapható a friss forgács, az asszonyok itt szerzik be, és készítenek belőle házi kókusztejet. Levesek, csípős-fűszeres, sűrű curryk elképzelhetetlenek nélküle, a magam részéről pedig desszertekbe is ajánlom, tej helyett - csokoládés édességekben zseniális. Egy dologért érdemes mégis nekiállni a dió körülményes feltörésének: a házi kókuszchipsért. Ha a dión található három "szemet" éles tárggyal kifúrtuk, meglékeltük, kiöntöttük belőle a kókuszvizet, aztán sikerült kalapáccsal megtörni a héját, akkor már a nehezén túl vagyunk. A hófehér gyümölcsöt kanállal szépen ki lehet emelni a héjából, és lehet vele dolgozni. Egy mandolin (zöldségvágó eszköz) vagy éles zöldséggyalu segítségével egészen vékonyra szeleteljük, majd meghintjük porcukorral, és 100 fokos sütőben egy órán át szárítjuk. Az alábbi tej- és cukormentes csokoládépudingon például briliáns.

Cukormentes házi csokoládépuding

(Hozzávalók: 4 kis adaghoz)

5 dl kókusztej

5 dkg csokoládé, 70%-os kakaótartalom

1 evőkanál nyírfacukor

csipetnyi só

1 evőkanál keserű kakaópor

(cukrozatlan, holland)

1 púpozott evőkanál rizsliszt

Tetejére házi vagy bolti kókuszchips

A kókusztejet forráspontig melegítjük a nyírfacukorral (vagy sima cukorral) és a csipetnyi sóval (a só nagyon fontos!). Előtte a kókusztejből kb fél dl-t kiveszünk még hidegen, ezzel keverjük majd ki a rizslisztet, amivel a pudingot besűrítjük. Amikor forró a kókusztej, egyenletesen elkeverjük benne a kakaóport. A csokoládét feldaraboljuk, beleszórjuk a forró kókusztejbe, elkeverjük, magától felolvad. A kimaradt fél dl kókusztejjel csomómentesre keverjük a rizslisztet, majd hozzáöntjük a forró csokis kókusztejhez. Folyamatosan keverjük, amíg elkezd pudingszerűen sűrűsödni. Ekkor érdemes rögtön áttölteni egy kancsóba, és abból tölteni üvegpohárba vagy tálkákba. Néhány órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A tetejét megszórjuk a ropogós kókuszchipsszel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.