chili&vanília

Régi-új csokoládépuding

Gasztro

Ha bárki azt állítja, hogy villámgyorsan és egyszerűen lehet házilag kókusztejet előállítani, és bátran álljanak neki - azonnal kezdjenek el gyanakodni. Az egész kókuszdió meghámozása kimondottan macerás feladat, arról nem is beszélve, hogy minimum egy barkácskészlet, de legalábbis egy kalapács szükséges hozzá. A kókusztej nem a gyümölcs belsejében található folyadék (az egy átlátszó, vízszerű, édeskés lé), hanem a húsából nyert kivonat.

Úgy készül, hogy a lereszelt kókuszra forró vizet öntenek, állni hagyják, és azt nyomkodják ki. Ázsiai, afrikai, dél-amerikai piacokon kilóra kapható a friss forgács, az asszonyok itt szerzik be, és készítenek belőle házi kókusztejet. Levesek, csípős-fűszeres, sűrű curryk elképzelhetetlenek nélküle, a magam részéről pedig desszertekbe is ajánlom, tej helyett - csokoládés édességekben zseniális. Egy dologért érdemes mégis nekiállni a dió körülményes feltörésének: a házi kókuszchipsért. Ha a dión található három "szemet" éles tárggyal kifúrtuk, meglékeltük, kiöntöttük belőle a kókuszvizet, aztán sikerült kalapáccsal megtörni a héját, akkor már a nehezén túl vagyunk. A hófehér gyümölcsöt kanállal szépen ki lehet emelni a héjából, és lehet vele dolgozni. Egy mandolin (zöldségvágó eszköz) vagy éles zöldséggyalu segítségével egészen vékonyra szeleteljük, majd meghintjük porcukorral, és 100 fokos sütőben egy órán át szárítjuk. Az alábbi tej- és cukormentes csokoládépudingon például briliáns.

Cukormentes házi csokoládépuding

(Hozzávalók: 4 kis adaghoz)

5 dl kókusztej

5 dkg csokoládé, 70%-os kakaótartalom

1 evőkanál nyírfacukor

csipetnyi só

1 evőkanál keserű kakaópor

(cukrozatlan, holland)

1 púpozott evőkanál rizsliszt

Tetejére házi vagy bolti kókuszchips

A kókusztejet forráspontig melegítjük a nyírfacukorral (vagy sima cukorral) és a csipetnyi sóval (a só nagyon fontos!). Előtte a kókusztejből kb fél dl-t kiveszünk még hidegen, ezzel keverjük majd ki a rizslisztet, amivel a pudingot besűrítjük. Amikor forró a kókusztej, egyenletesen elkeverjük benne a kakaóport. A csokoládét feldaraboljuk, beleszórjuk a forró kókusztejbe, elkeverjük, magától felolvad. A kimaradt fél dl kókusztejjel csomómentesre keverjük a rizslisztet, majd hozzáöntjük a forró csokis kókusztejhez. Folyamatosan keverjük, amíg elkezd pudingszerűen sűrűsödni. Ekkor érdemes rögtön áttölteni egy kancsóba, és abból tölteni üvegpohárba vagy tálkákba. Néhány órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A tetejét megszórjuk a ropogós kókuszchipsszel.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.