kertész lesek

Rézpatkó

  • kertész lesek
  • 2014. október 5.

Gasztro

És azt tudták, hogy a Szentendrei utat a csillaghegyi elágazás után úgy hívják, hogy Rákóczi utca? A taxisok biztos tudják, de nekünk csak akkor esett le, amikor már Csillaghegy szívében, nem messze a HÉV-megállótól megálltunk a kiszemelt vendéglő előtt. Tehát ez volna a Szentendrei út 333-as szám alatti ház? Itt meg egy másféle számozás. A bejárat fölött nemcsak a Rézpatkó vendéglő feliratot olvassuk, de azt is, hogy „anno 1982”.

Harminckét év igen hosszú idő, ám ha abból indulunk ki, hogy az 1982-es esztendőt (vagy az 1979-est, az 1984-est, tökmindegy) a magyar vendéglátás gyászévének is kinevezhetnénk, hisz épp a rántott sertésborda, a hortobágyi húsos palacsinta és a brassói aprópecsenye ülte torát, nem lennénk ennyire büszkék. Csakhogy senki nem választhatja meg a születési dátumát, a Rézpatkónak ’82 jutott. Nekünk meg egy csomó hely. Szerdán, ebédidőben nincs vendég. A parányi kerthelyiségben kötünk ki, ahol mindössze három asztal fér el, a placc nagy részét egy régi, immár ráccsal fedett kút foglalja el, kilátás nincs, viszont dohányozni szabad.

Jó pont, hogy minden várakozással ellentétben a Rézpatkó nem magyaros, hanem magyar ételeket kínál, még jobb, hogy a májgombóclevesben (450 Ft) a sárgarépa olyan finom, hogy fütyülni támad kedvünk. Ám a levesre meg a májgombócra elfogynak a dicsérő szavak, egyáltalán a jelzők, annyira jellegtelenek. A hagymás rostélyosban reménykedünk, amit itt úgy neveznek: „rostélyos sült makói hagymakarikákkal” (1950 Ft). A hússal, hagymával nem is lenne semmi baj. Világbajnokságot nem nyernének vele, azért többé-kevésbé vállalható. Nem így a szottyadt sült krumpli, ami annyira megdöbbentő, hogy egy régi viccel próbáljuk feledni. Ám nemcsak e rémes köretet, hanem az utána következő, egészen elképesztő, felmelegített, pudingos pékárut, amit itt aranygaluskának (600 Ft) hívnak.

– Pincér, hívja a szakácsot!

– Szabadságon van, és különben is, két hétre előre mindent elkészített… De holnap már lesz!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.