chili&vanília

Szilva – sósan, édesen

Gasztro

Hallott már valaki olyan ínyencről, aki egy nyári napon pár szem hamvas szilva után sóvárog? Szegény őszi gyümölcsünk általában nem tartozik a dobogós kedvencek közé, a többség inkább pálinka formájában találkozik vele szívesen. Pedig fűszerekkel kiegészítve az egyik legszerethetőbb gyümölcs, ráadásul az egyik legelterjedtebb is, állítólag a gyümölcsfaállományunkból minden emberre két szilvafa jut. Desszerteken kívül nagyszerűen használható chutney-khoz, savanyúságokhoz, utóbbinak nagy hagyománya van például Japánban is – az umeboshi sós-savanyú, apró szemű szilva, amelyet extrém sóssága és íze miatt elsősorban kiegészítőként fogyasztanak, pl. sima rizzsel, esetleg koktélokban (mint egy olajbogyót). Az ecetes szilva nálunk is elterjedt, számos vidéken készítik, van, ahol a mag helyére fokhagymagerezdet töltenek. Íme, három kedvenc szilvás alaprecept, a fűszerek tetszőlegesen variálhatók.

Szilvás morzsasüti: 1 kg szilvát kimagozunk, félbe- vagy negyedekbe vágunk, majd egy keverőtálban összeforgatjuk 5 dkg nádcukorral, 2 evőkanál étkezési keményítővel és 1 púpozott teáskanál frissen reszelt gyömbérrel. Kivajazott hőálló tálba szórjuk. A morzsához gyorsan összekeverünk 8 dkg lisztet ugyanennyi hideg, sós vajjal és nádcukorral, hogy morzsa állagot kapjunk. A szilvára szórjuk, majd 200 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje megpirult, az alja pedig sziruposan bugyog. Vaníliával kikevert török joghurttal vagy vaníliafagylalttal a legfinomabb.

 

Fűszeres-ecetes szilva: Két üveghez megmosunk bő fél kiló szilvát. Az üvegekbe rendezzük. Egy kis lábasban összeforralunk 3 dl almaecetet, 3 dl vizet, 2 evőkanál sót és 3 evőkanál nádcukrot. A szilvákhoz fűszereket teszünk, például babérlevelet, koriandermagot és szegfűborsot a hagyományosabb, csillagánizst, kardamomot és csilipelyhet az egzotikusabb változathoz. Ráöntjük az ecetes öntetet, lezárjuk, és legalább 2 hétig állni hagyjuk. Savanyúságként kínáljuk, pl. sültek mellé.

Csilis szilvachutney: Egy serpenyőben 6 dkg cukrot karamellizálunk. Rádobunk fél kiló, negyedekbe szeletelt szilvát, megvárjuk, hogy levet engedjen. Ekkor hozzáadunk egy gerezd reszelt fokhagymát, egy evőkanál reszelt gyömbért, csipetnyi fahéjat és csilipelyhet, egy finomra aprított hagymát és két evőkanál alma- vagy vörösborecetet. Addig főzzük, amíg a hagyma is teljesen megpuhul. Kacsához, markáns sajtokhoz nagyszerű.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.