chili&vanília

Szilva – sósan, édesen

Gasztro

Hallott már valaki olyan ínyencről, aki egy nyári napon pár szem hamvas szilva után sóvárog? Szegény őszi gyümölcsünk általában nem tartozik a dobogós kedvencek közé, a többség inkább pálinka formájában találkozik vele szívesen. Pedig fűszerekkel kiegészítve az egyik legszerethetőbb gyümölcs, ráadásul az egyik legelterjedtebb is, állítólag a gyümölcsfaállományunkból minden emberre két szilvafa jut. Desszerteken kívül nagyszerűen használható chutney-khoz, savanyúságokhoz, utóbbinak nagy hagyománya van például Japánban is – az umeboshi sós-savanyú, apró szemű szilva, amelyet extrém sóssága és íze miatt elsősorban kiegészítőként fogyasztanak, pl. sima rizzsel, esetleg koktélokban (mint egy olajbogyót). Az ecetes szilva nálunk is elterjedt, számos vidéken készítik, van, ahol a mag helyére fokhagymagerezdet töltenek. Íme, három kedvenc szilvás alaprecept, a fűszerek tetszőlegesen variálhatók.

Szilvás morzsasüti: 1 kg szilvát kimagozunk, félbe- vagy negyedekbe vágunk, majd egy keverőtálban összeforgatjuk 5 dkg nádcukorral, 2 evőkanál étkezési keményítővel és 1 púpozott teáskanál frissen reszelt gyömbérrel. Kivajazott hőálló tálba szórjuk. A morzsához gyorsan összekeverünk 8 dkg lisztet ugyanennyi hideg, sós vajjal és nádcukorral, hogy morzsa állagot kapjunk. A szilvára szórjuk, majd 200 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje megpirult, az alja pedig sziruposan bugyog. Vaníliával kikevert török joghurttal vagy vaníliafagylalttal a legfinomabb.

 

Fűszeres-ecetes szilva: Két üveghez megmosunk bő fél kiló szilvát. Az üvegekbe rendezzük. Egy kis lábasban összeforralunk 3 dl almaecetet, 3 dl vizet, 2 evőkanál sót és 3 evőkanál nádcukrot. A szilvákhoz fűszereket teszünk, például babérlevelet, koriandermagot és szegfűborsot a hagyományosabb, csillagánizst, kardamomot és csilipelyhet az egzotikusabb változathoz. Ráöntjük az ecetes öntetet, lezárjuk, és legalább 2 hétig állni hagyjuk. Savanyúságként kínáljuk, pl. sültek mellé.

Csilis szilvachutney: Egy serpenyőben 6 dkg cukrot karamellizálunk. Rádobunk fél kiló, negyedekbe szeletelt szilvát, megvárjuk, hogy levet engedjen. Ekkor hozzáadunk egy gerezd reszelt fokhagymát, egy evőkanál reszelt gyömbért, csipetnyi fahéjat és csilipelyhet, egy finomra aprított hagymát és két evőkanál alma- vagy vörösborecetet. Addig főzzük, amíg a hagyma is teljesen megpuhul. Kacsához, markáns sajtokhoz nagyszerű.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.