chili&vanília

Szilva – sósan, édesen

Gasztro

Hallott már valaki olyan ínyencről, aki egy nyári napon pár szem hamvas szilva után sóvárog? Szegény őszi gyümölcsünk általában nem tartozik a dobogós kedvencek közé, a többség inkább pálinka formájában találkozik vele szívesen. Pedig fűszerekkel kiegészítve az egyik legszerethetőbb gyümölcs, ráadásul az egyik legelterjedtebb is, állítólag a gyümölcsfaállományunkból minden emberre két szilvafa jut. Desszerteken kívül nagyszerűen használható chutney-khoz, savanyúságokhoz, utóbbinak nagy hagyománya van például Japánban is – az umeboshi sós-savanyú, apró szemű szilva, amelyet extrém sóssága és íze miatt elsősorban kiegészítőként fogyasztanak, pl. sima rizzsel, esetleg koktélokban (mint egy olajbogyót). Az ecetes szilva nálunk is elterjedt, számos vidéken készítik, van, ahol a mag helyére fokhagymagerezdet töltenek. Íme, három kedvenc szilvás alaprecept, a fűszerek tetszőlegesen variálhatók.

Szilvás morzsasüti: 1 kg szilvát kimagozunk, félbe- vagy negyedekbe vágunk, majd egy keverőtálban összeforgatjuk 5 dkg nádcukorral, 2 evőkanál étkezési keményítővel és 1 púpozott teáskanál frissen reszelt gyömbérrel. Kivajazott hőálló tálba szórjuk. A morzsához gyorsan összekeverünk 8 dkg lisztet ugyanennyi hideg, sós vajjal és nádcukorral, hogy morzsa állagot kapjunk. A szilvára szórjuk, majd 200 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje megpirult, az alja pedig sziruposan bugyog. Vaníliával kikevert török joghurttal vagy vaníliafagylalttal a legfinomabb.

 

Fűszeres-ecetes szilva: Két üveghez megmosunk bő fél kiló szilvát. Az üvegekbe rendezzük. Egy kis lábasban összeforralunk 3 dl almaecetet, 3 dl vizet, 2 evőkanál sót és 3 evőkanál nádcukrot. A szilvákhoz fűszereket teszünk, például babérlevelet, koriandermagot és szegfűborsot a hagyományosabb, csillagánizst, kardamomot és csilipelyhet az egzotikusabb változathoz. Ráöntjük az ecetes öntetet, lezárjuk, és legalább 2 hétig állni hagyjuk. Savanyúságként kínáljuk, pl. sültek mellé.

Csilis szilvachutney: Egy serpenyőben 6 dkg cukrot karamellizálunk. Rádobunk fél kiló, negyedekbe szeletelt szilvát, megvárjuk, hogy levet engedjen. Ekkor hozzáadunk egy gerezd reszelt fokhagymát, egy evőkanál reszelt gyömbért, csipetnyi fahéjat és csilipelyhet, egy finomra aprított hagymát és két evőkanál alma- vagy vörösborecetet. Addig főzzük, amíg a hagyma is teljesen megpuhul. Kacsához, markáns sajtokhoz nagyszerű.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.