chili&vanília

Szilva – sósan, édesen

Gasztro

Hallott már valaki olyan ínyencről, aki egy nyári napon pár szem hamvas szilva után sóvárog? Szegény őszi gyümölcsünk általában nem tartozik a dobogós kedvencek közé, a többség inkább pálinka formájában találkozik vele szívesen. Pedig fűszerekkel kiegészítve az egyik legszerethetőbb gyümölcs, ráadásul az egyik legelterjedtebb is, állítólag a gyümölcsfaállományunkból minden emberre két szilvafa jut. Desszerteken kívül nagyszerűen használható chutney-khoz, savanyúságokhoz, utóbbinak nagy hagyománya van például Japánban is – az umeboshi sós-savanyú, apró szemű szilva, amelyet extrém sóssága és íze miatt elsősorban kiegészítőként fogyasztanak, pl. sima rizzsel, esetleg koktélokban (mint egy olajbogyót). Az ecetes szilva nálunk is elterjedt, számos vidéken készítik, van, ahol a mag helyére fokhagymagerezdet töltenek. Íme, három kedvenc szilvás alaprecept, a fűszerek tetszőlegesen variálhatók.

Szilvás morzsasüti: 1 kg szilvát kimagozunk, félbe- vagy negyedekbe vágunk, majd egy keverőtálban összeforgatjuk 5 dkg nádcukorral, 2 evőkanál étkezési keményítővel és 1 púpozott teáskanál frissen reszelt gyömbérrel. Kivajazott hőálló tálba szórjuk. A morzsához gyorsan összekeverünk 8 dkg lisztet ugyanennyi hideg, sós vajjal és nádcukorral, hogy morzsa állagot kapjunk. A szilvára szórjuk, majd 200 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje megpirult, az alja pedig sziruposan bugyog. Vaníliával kikevert török joghurttal vagy vaníliafagylalttal a legfinomabb.

 

Fűszeres-ecetes szilva: Két üveghez megmosunk bő fél kiló szilvát. Az üvegekbe rendezzük. Egy kis lábasban összeforralunk 3 dl almaecetet, 3 dl vizet, 2 evőkanál sót és 3 evőkanál nádcukrot. A szilvákhoz fűszereket teszünk, például babérlevelet, koriandermagot és szegfűborsot a hagyományosabb, csillagánizst, kardamomot és csilipelyhet az egzotikusabb változathoz. Ráöntjük az ecetes öntetet, lezárjuk, és legalább 2 hétig állni hagyjuk. Savanyúságként kínáljuk, pl. sültek mellé.

Csilis szilvachutney: Egy serpenyőben 6 dkg cukrot karamellizálunk. Rádobunk fél kiló, negyedekbe szeletelt szilvát, megvárjuk, hogy levet engedjen. Ekkor hozzáadunk egy gerezd reszelt fokhagymát, egy evőkanál reszelt gyömbért, csipetnyi fahéjat és csilipelyhet, egy finomra aprított hagymát és két evőkanál alma- vagy vörösborecetet. Addig főzzük, amíg a hagyma is teljesen megpuhul. Kacsához, markáns sajtokhoz nagyszerű.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.