Tartalom

(2017-04-06)

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Törvénynek látszó szövegek

A civil szervezetek kiiktatásáról

Az Országgyűlés kedden elfogadta a felsőoktatási törvény külföldi egyetemeket érintő azon módosítását, ami ellehetetleníti többek között a Central European University (CEU) magyarországi működését.

Tamás Ervin

Publicisztika

Szilárd

Németh Szilárd tekegolyószerű viselkedésén sokan kiakadnak. Egyesek azt mondják, csak egy végletekig vakbuzgó, hithű, mélyebb ismeretekben viszont nem bővelkedő ember tud ennyire sallangmentesen hülyének lenni. Mások szerint viszont ez nem más, mint fölvett póz, ráírt szerep, amelyet napról napra hoz egyre kénesebb, poklokat megjáró látomásaival.

Sághy Miklós

Publicisztika

Pironkodás nélkül

A lex CEU indokainak abszurditásáról

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény lex CEU néven elhíresült módosítása joggal keltett nagy felháborodást a magyar és nemzetközi tudós közösségben. Az elmúlt napokban sokan leírták már, hogy mennyire értelmetlen, mennyire káros Magyarország és Budapest számára a Közép-európai Egyetem (CEU) elleni kormányzati támadás. Mélyen egyetértve a CEU maradása mellett érvelő írásokkal, az alábbiakban néhány észrevételt tennék a kormány törvényjavaslatot kísérő különös indokaihoz.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Önkény és ellenállás

Ki akarja űzni a CEU-t, a Közép-európai Egyetemet Orbán Viktor Magyarországról, hogy hogyan, arról beljebb részletesen beszámolunk, még beljebb a törvénymódosítás hivatalos indoklásának értelmetlenségéről és orcátlanságáról is szólunk. De miért akarja ezt tenni valójában?

Külpol

Trump és a kultúra

Külpol

„Megtanuljuk a művészetet tiltakozásra használni”

Az új amerikai elnök elvenné azt a csekély összeget is, amit a szövetségi állam közkultúrára költ. Merthogy van ilyen: 1965 óta létező kormányzati szerv a NEA, amely mára a kisközösségek, etnikai csoportok kulturális aktivitását tartja életben.

Belpol

Egy svindli a múltból: a Pesterzsébeti Papírgyár privatizációja

Belpol

A papír mindent elbír

A rendszerváltás utáni években egy kis ügyességgel és megfelelő kapcsolatokkal szinte ingyen lehetett akár egész gyárakhoz hozzájutni. Ebben az ügyletben felbukkan egy Kósa Lajos nevű ember is.

Egy hét alatt keresztülvitte a lex CEU-t a kormány

Belpol

A fantomellenség

A CEU mai működési modelljét szinte biztosan ellehetetleníti a felsőoktatási törvény kedden elfogadott módosítása. Nem kizárt, hogy a legnívósabb magyar egyetem kénytelen lesz elhagyni Budapestet.

Interjú

Belpol

„A kormány a biztonsággal játszik”

Ősz János gépészmérnök, egyetemi docens Paks 2 kockázatairól

Szüksége van-e Magyarországnak a nukleáris energiára, vagy inkább a megújulókból, tehát a szél- és napenergiából kellene biztosítani az ország áramszükségletét? Interjúalanyunk szerint atomenergia nélkül nem lesz elég áram, a nap és a szél felhasználása nélkül viszont lemaradunk a fejlődésben.

Zene

Lemez

Zene

Jutalomutazás a 20. századba

The Jesus and Mary Chain: Damage And Joy

A poptörténetnek vannak kimondottan balhés testvérpárosai, elég a Davies fivérekre (The Kinks) vagy Liam és Noel Galla­gherre gondolni, de a The Jesus and Mary Chain vezérei, Jim és William Reid ott liheg a nyakukban.

Operett

Zene

Kiselőadás

Johann Strauss: A cigánybáró

Hogyan játsszunk operettet? Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy erre a kérdésre most számos olvasó mindössze egy kurta sehoggyal fog válaszolni, ám a többiek talán empatikusan átérzik e fölvetés jelentőségét, amely a kortárs színházcsinálás egyik legnehezebben megoldható feladatára terelheti figyelmünket.

Film

Film

Film

A szellemirtó

Rupert Sanders: Páncélba zárt szellem

Próbálnék megengedőbbnek lenni az olyan szimpatikus vállalkozásokkal szemben, mint minden idők legfilozofikusabb és legvéresebb cyberpunk animéjének Scarlett Johanssonnal megspékelt, élőszereplős hollywoodi remake-je, elvégre fontos az ifjúság nevelő szándékú terelgetése a helyes irányba.

Interjú

Film

„Nézd, Woody, a fejlődés feltartóztathatatlan”

Vittorio Storaro operatőr

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nyílik kiállítás a háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr és fotográfus képeiből a Capa Központban. Ebből az alkalomból kerestük fel Rómában a maestrót, aki Budapesten forgatván Joshua Sinclair A sivatagi rózsa című filmjét, hamarosan viszonozza is a vizitet.

Színház

Színház

Színház

Elcserélve

Pintér Béla és Társulata: Szívszakadtig

Majdnem két évtizedes életműve oly stabil nézői érdeklődést, támogatást élvez, mint kevés (független és nem független) társulaté. A forma csiszolása a kezdetekben előadásról előadásra haladt, ahogy a színészek is együtt növögettek és erősödtek a pintéri életművel.

Színház

Színház

Testtudatról és lélekről

Az ArtMan estje és Jérôme Bel gálája

Az ArtMan Egyesület, illetve a Tánceánia előadásait azért néztem, hogy leskelődhessek, betekinthessek a sérült, illetve mozgáskorlátozott emberek, előadók világába.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Halálkomolyan

Egyenesen

„Óriási bukás… mondhatni iszonyatos bukás” – így írt a múlt héten a pártatlan tájékoztatással mostanság ritkán megvádolható Origo Kálmán Olga új műsoráról, amely némi címmódosítással az ATV helyett immár a Hír Tv főműsoridejét tölti ki hétköznap esténként.

Könyv

Interjú

Könyv

„Most már nem fekhetek vissza”

Peer Krisztián költő

Tizenöt év hallgatás után jelenik meg Peer Krisztián negyedik verseskötete, a 42, amiben egy szokatlan nyomdatechnológiai megoldásnak köszönhetően késsel kell felvágni a lapokat: csak így válnak olvashatóvá azok a gyászversek, amiket az után írt, hogy barátnője C típusú agyhártyagyulladásban meghalt. Mocsár Zsófia látványtervező rajzai a kötetbe is bekerültek. A költővel Dixi és Jézus terméketlenségéről, a banki tartozásáról, a felelősségről és a pókerről beszélgettünk, de szóba került Here bácsi is.

Riport

Riport

Friss diplomás, hamvas, áldozat - Szexuális zaklatás a hazai felsőoktatásban

Az ELTE kutatást közölt a falai közt előforduló szexuális visszaélésekről, és az eredmény több mint elkeserítő. Az egyetem rendszere áldozatellenes – állapítja meg a kutatás vezetője. De más intézmények is megérettek az alapos önvizsgálatra. A Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatója diplomamunkájában tárta fel az őt és más hallgatókat ért szexuális visszaéléseket.

Marad-e még postás, és mi lesz a postai szolgáltatásokkal?

Riport

Levél helyett üzenet

A postások egyre többet dolgoznak és keveset keresnek. Kevesebb a levél, kevesebb a sárga csekk, és kevesebb a dolgozó is. Végül mi marad a postának?

Lokál

Állatkert és halandóság

Lokál

Az oroszlánszív is megszakad

Mi ölte meg a budapesti állatkert koaláját és vízilovát? Egészségesebbek-e a bezárva tartott állatok szabadon élő társaiknál? Hogyan szoktassuk az elefántot orvosi vizsgálathoz? Titokzatos halálesetek nyomába vetettük magunkat.

Gasztro
Tudomány

Interjú

Tudomány

„A magyarok többsége gazdasági menekült volt”

Mink András történész az 1956-os magyar menekültekről

A forradalom 50. évfordulóján indította az OSA Archívum azt a digitális archívumot, amelynek fókuszában az Egyesült Államokba érkezett magyar menekültek állnak. Tavaly különleges fotósorozattal és páratlan dokumentumokkal bővült az anyag, ami azért is figyelemreméltó, mert talán ez az egyetlen olyan kezdeményezés, amely 1956 tengerentúli következményeit próbálja bemutatni. Az OSA munkatársát a részletekről kérdeztük.

Tévétorrent