étel, hordó

Rossita, Miskolc

  • ételhordó
  • 2020. január 12.

Gasztro

Akik nem ismerték Miskolcot, leginkább a keresztrejtvényekből tudhatták, hogy az Avas Miskolc „hegye”. Az idézőjelet a 234 méteres magasság indokolta, hiszen a város közelében ennél sokkal szédítőbb magasságok vannak, nyugaton a Bükk, keleten a Cserehát. Csakhogy az Avas szinte Miskolc közepén kelleti magát, és az 1963-ban épült tévétorony-kilátónak köszönhetően 72 métert nőtt is. De miután 1973 és 1985 között hatalmas, több mint tízezer lakásos lakótelepet húztak fel itt a vasgyári dolgozókra gondolva, majd a kohászat megszűnése után hagyták az egészet lepusztulni, a környék vonzereje jelentősen csökkent. Azért vannak az Avasnak derűsebb részletei is, a családi házas szakaszt egyenesen Miskolc Rózsadombjának is nevezhetnénk, bár a Meggyesalja utca 18. alatt található pincelejáró kapuján olvasható „Rossita olaszos k svendegló” felirat alapján azt nem mondhatnánk, hogy maximális lenne a rongyrázás.

Odabent rendezettebb a helyzet, minden adott a kellemes kisvendéglőhöz, ami nemcsak tisztaságot, elfogadható dekorációt és terítéket jelent, de az ételszag hiányát is. A hétköznapi kora délután ellenére sem kong az ürességtől, a fiatal felszolgálók sem olyanok, mint akik már alig várják, hogy nyugdíjba vonulhassanak. Elsőre nem könnyű az „olaszos kisvendéglő” szókapcsolatot értelmezni, de amikor a főhelyen lévő kemencéről kiderül, hogy nemcsak pizzasütésre használják, hanem kacsára meg csirkére is, érthetővé válik a keveredés. Ennek tükrében az erdei gombaleves pirítóssal, camembert-rel, pármai sonkával (1250 Ft) is az olasz–magyar barátság je­gyének tűnik, bár ehhez képest csalódás, hogy az egyébként kellemes gombaleves mellé adnak egy kicsi sajtos-sonkás pirítóst. Ha elfogadjuk az elfogadhatatlant, vagyis azt, hogy a sajtból leves készíthető, úgy kimondottan élvezetes a sajtlevesnek nevezett forró tál (1050 Ft), ha pedig nem fogadjuk el, úgysem kérünk ilyet.

A baconbe göngyölt csirkemellet házi pestóval és medvetalp burgonyával (2990 Ft) csak a pesto teszi olaszossá, de ez másodlagos. A lényeg, hogy a csirkét rendesen megsütötték, szépen tálalták, a medvetalp meg olyan, mint a steakburgonya, csak lapos. A Rossita „üzenetét” leginkább a Miskolc pizza (2590 Ft) adja át. A tönkölyalapú tésztán juhtúró, lila hagyma, tejföl és kolbász; olasz, mégis magyar, közben pont olyan, mint Miskolc: csupa ellentmondás.

 

Figyelmébe ajánljuk

A polgármester kételkedik a pofonjáról készült felvételben, pedig létezik

Nagy János szigetszentmiklósi polgármester képviselői kérdésre nem cáfolta, hogy megütött egy helyi lakost az adventi vásárban, ugyanakkor megkérdőjelezte az erről készült térfigyelő kamerás felvétel létezését. Lapunk a vita eldöntését azzal segíti, hogy közreadja a felvétel egyik részletét. A polgármester pofonja utáni testületi ülésen a városvezetőt kötelezték arra, ha büntetőügy részese lesz, köteles arról beszámolni.