étel, hordó

Rossita, Miskolc

  • ételhordó
  • 2020. január 12.

Gasztro

Akik nem ismerték Miskolcot, leginkább a keresztrejtvényekből tudhatták, hogy az Avas Miskolc „hegye”. Az idézőjelet a 234 méteres magasság indokolta, hiszen a város közelében ennél sokkal szédítőbb magasságok vannak, nyugaton a Bükk, keleten a Cserehát. Csakhogy az Avas szinte Miskolc közepén kelleti magát, és az 1963-ban épült tévétorony-kilátónak köszönhetően 72 métert nőtt is. De miután 1973 és 1985 között hatalmas, több mint tízezer lakásos lakótelepet húztak fel itt a vasgyári dolgozókra gondolva, majd a kohászat megszűnése után hagyták az egészet lepusztulni, a környék vonzereje jelentősen csökkent. Azért vannak az Avasnak derűsebb részletei is, a családi házas szakaszt egyenesen Miskolc Rózsadombjának is nevezhetnénk, bár a Meggyesalja utca 18. alatt található pincelejáró kapuján olvasható „Rossita olaszos k svendegló” felirat alapján azt nem mondhatnánk, hogy maximális lenne a rongyrázás.

Odabent rendezettebb a helyzet, minden adott a kellemes kisvendéglőhöz, ami nemcsak tisztaságot, elfogadható dekorációt és terítéket jelent, de az ételszag hiányát is. A hétköznapi kora délután ellenére sem kong az ürességtől, a fiatal felszolgálók sem olyanok, mint akik már alig várják, hogy nyugdíjba vonulhassanak. Elsőre nem könnyű az „olaszos kisvendéglő” szókapcsolatot értelmezni, de amikor a főhelyen lévő kemencéről kiderül, hogy nemcsak pizzasütésre használják, hanem kacsára meg csirkére is, érthetővé válik a keveredés. Ennek tükrében az erdei gombaleves pirítóssal, camembert-rel, pármai sonkával (1250 Ft) is az olasz–magyar barátság je­gyének tűnik, bár ehhez képest csalódás, hogy az egyébként kellemes gombaleves mellé adnak egy kicsi sajtos-sonkás pirítóst. Ha elfogadjuk az elfogadhatatlant, vagyis azt, hogy a sajtból leves készíthető, úgy kimondottan élvezetes a sajtlevesnek nevezett forró tál (1050 Ft), ha pedig nem fogadjuk el, úgysem kérünk ilyet.

A baconbe göngyölt csirkemellet házi pestóval és medvetalp burgonyával (2990 Ft) csak a pesto teszi olaszossá, de ez másodlagos. A lényeg, hogy a csirkét rendesen megsütötték, szépen tálalták, a medvetalp meg olyan, mint a steakburgonya, csak lapos. A Rossita „üzenetét” leginkább a Miskolc pizza (2590 Ft) adja át. A tönkölyalapú tésztán juhtúró, lila hagyma, tejföl és kolbász; olasz, mégis magyar, közben pont olyan, mint Miskolc: csupa ellentmondás.

 

Figyelmébe ajánljuk