chili&vanília

Karácsony II. – főétel

Gasztro

A sültek elkészítésének legjobb módja, ha alacsony hőfokon, lassan készülnek. Így biztosan nem száradnak ki, extra omlósak lesznek, ráadásul semmin nem kell izgulni az ünnepi vacsora előtt. A karácsonyi, téli időszakban az alábbi pulykának mindig sikere van, még a gyerekek is imádják. A pulykafelsőcomb sütése a világ legfinomabb sültjét eredményezi (miközben nagyszerű karácsonyi vacsora, hétköznapokon is simán bevethető). Ez az egész madár legízesebb része, ráadásul szépen lehet szeletelni, így mutatós az ünnepi asztalon is, és még hidegen is kitűnő, érdemes tehát nagy adagot sütni, hogy legyen maradék. Köretnek salátákat (például gránátalmás gerslit – a képen –, vagy narancsos édeskömény-salátát), édesburgonya- vagy sütőtökpürét, ropogósra sütött kelbimbót ajánlok, de telitalálat a zsályás rakott édesburgonya is.

 

Lassan sült pulyka zsályás rakott

édesburgonyával

Hozzávalók (6–10 adag)

Pulykasült:

2 pulykafelsőcomb

1 narancs leve és reszelt héja

2 evőkanál csípőspaprika-krém (pl. harissa)

2 evőkanál nádcukor

0,5 dl olívaolaj

só, bors

 

Rakott édesburgonya:

1 kg édesburgonya

3 dkg vaj

20 friss zsályalevél

3 dl tejszín (min. 30%-os)

só, bors

 

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával. Kikeverjük a mázt: egy tálkába reszeljük a narancs héját, majd kinyomjuk a gyümölcs levét. Hozzáadjuk a csípőspaprika-krémet, a nádcukrot és az olívaolajat, és teljesen simára keverjük. A szoba-hőmérsékletű pulykacombot mindenütt alaposan sózzuk, borsozzuk, majd mindkét combot mindkét oldalán egyenletesen bedörzsöljük a csilis-narancsos fűszerpasztával. Bőrös felükkel felfelé fektetjük a pulykacombokat a tepsire, majd 20 percig sütjük magas hőfokon, ezalatt kissé megpirul a máz. Ekkor levesszük a sütő hőfokát 100 fokra, és a pulykát fedetlenül sütjük, kb. 6–7 órán át (akár éjszaka). Nem kell félni, nem fog sem megégni, sem kiszáradni ennyi idő alatt ilyen alacsony hőmérsékleten. Csodálatosan omlósra sül, szinte szétesik, és nagyon szaftos lesz.

A rakott édesburgonyához a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az édesburgonyát meghámozzuk, és zöldséggyalun vagy éles késsel egészen vékony, kb. 2 mm-es szeletekre vágjuk. Egy kerek jénait vagy hőálló tálat kikenünk a vaj felével, majd szorosan, függőlegesen, élére állítva, körberakjuk a burgonyakarikákat. Sózzuk, borsozzuk. Kb. minden tizedik szelet közé bedugdosunk egy-egy zsályalevelet. Rálocsoljuk a tejszínt. A tetejére vajdarabkákat teszünk. Kb. 35 percig sütjük, az utolsó 5 percre a sütőt grillfokozatra állíthatjuk, hogy a teteje szépen megpiruljon.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk