chili&vanília

Saltimbocca

Gasztro

Az eredeti, római recept­ben vékony borjúhússzeleteket finoman még vékonyabbra klopfolnak, jófajta pármai (vagy más levegőn szárított) sonkát és egy-egy friss zsályalevelet tűznek rá fogpiszkálóval, mindkét oldalán óvatosan megsütik vajon, majd a serpenyőben maradt, illatos pörzsanyagot (vaj, sonka, zsálya) száraz fehérborral felöntik. Ezt besűrítik, végül jéghideg vajjal krémesítik. Akár rizottó vagy tészta is lehetne a körete, azt azonban az olaszok inkább megeszik előtte, külön fogásként, „primi” címszó alatt, vagyis első főételként, a saltimboccát pedig magában, esetleg kis zöldséggel vagy salátával.

A szó maga azt jelenti: ugorj a számba, ez utalhat az ízorgiára, vagy arra is, hogy a hús olyan vékony, hogy akár egy-két falatban el lehet fogyasztani. Az alábbi, alternatív változat esetében utóbbi mindenképpen igaz, hiszen kimondottan vendégváró partiételnek ajánlom. Ebben az esetben pulykamellből készül, egyben göngyöljük fel, sütőben sütjük, így mutatós szeleteket lehet belőle vágni. Ezeket feltűzhetjük bambusznyársra, de tehetjük saláta tetejére is. Remek partikörete lehet a sütőtökös humusz, amivel lassan le is zárhatjuk az idei tökszezont. Humuszból természetesen a házilag készített a legfinomabb, de vendégségeknél minden perc kincs, ezért a készen vásárolt is engedélyezett.

 

Zsályás pulykatekercsfalatok sütőtökös humusszal

Hozzávalók (4 adag)

 

Pulykatekercs:

2×20 dkg vékony pulykamellfilé-szelet

só, bors

10 dkg vékonyra szeletelt pármai sonka

kb. 16 zsályalevél

2 evőkanál olívaolaj

¼ kávéskanál csilipehely

 

Sütőtökös humusz:

10 dkg kész humusz (bolti vagy házi)

kb. 40 dkg sült sütőtök

negyed citrom leve

2 evőkanál tahini

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál csípőspaprika-krém

só, bors

 

A pulykamellszeleteket vízszintesen, óvatosan félbevágjuk, és kinyitjuk, mint egy könyvet (ha bizalmi hentesünk van, kérjük meg, hogy készítse elő a szeleteket). Az így kapott húst két frissen tartó fólia közé tesszük, és kiklopfoljuk úgy, hogy egy téglalapformát kapjunk. A másik szelettel is megismételjük. A vékony kiterített húst sózzuk, borsozzuk, majd ráhelyezünk 5–6 szelet pármai sonkát és a felénk közel eső felére a friss zsályaleveleket. A téglalap hosszabb fele essen felénk. A fólia segítségével szorosan feltekerjük. Megismételjük a másik hússal (könnyebb két kisebb szelet hússal dolgozni, de készíthetjük egy nagy szeletből is). Egy alufóliát beolajozunk, megszórjuk frissen őrölt borssal és csilipehellyel, a feltekert húst (már a műanyag fólia nélkül) ebben megforgatjuk, majd az alufóliába becsomagoljuk a hengereket. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, betesszük a hústekercseket (az alufóliával együtt) és kb. 35–40 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni (tehát előző nap elkészíthető). Tálalás előtt karikákra szeleteljük. A sütőtökös humuszhoz minden hozzávalót összeturmixolunk, majd tálkákba teszünk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."