kertész lesek

Suelto

  • kertész lesek
  • 2018. november 25.

Gasztro

A Madách teret 1937-ben kezdték építeni, az volt a terv, hogy egy új sugárút kiindulópontja lesz. A munka villámsebesen indult, egy évvel később át is adták azt a hatalmas, 11 épületből álló bordó háztömböt, amelynek termetes boltíve kulcstartókon megörökített szimbólum lehetett volna, ha megépül az a bizonyos sugárút. Az 1930-as évek végén ultramodernnek számító háztömb nem igazán nyerte el a kritikusok tetszését. „A Károly körútról elég nagy hosszúkás tér nyílik be, melyet csak a köréje épített házak magassága sorvaszt le annyira, hogy az illetékesek nem tartják elegendőnek a Madách szobor elhelyezésére (…), pedig a falanszter jelenet nagyon ide illenék” – írták 1939-ben a Magyar Szemlében. Azóta nyolcvan év telt el, és sokáig úgy tűnt, hogy a szóban forgó „benyíló nagy hosszúkás térrel” tényleg nem lehet mit kezdeni. Évtizedeken át parkoló volt, ezt pár éve felszámolták, ma már parknak nevezik, bár valójában egy leműkövezett placc némi zölddel, pontosabban kockára nyírott lombú fácskákkal.

De a változás nyomában a vendéglátóhelyek száma megnőtt, igazából nem is lehet nyomon követni a redőnyhúzásokat. Az árkádok alatt működő Sueltóról sem tudnánk megmondani, hogy mikor nyílt, olyan, mintha egyszerre csak ott termett volna. A szinte mindig árnyékban lévő teraszt kifeszített ma­dzagokra rögzített szivárványszínű esernyőkkel próbálták feldobni, az étlap is hasonlóan szivárványos: a gulyástól a burgeren át a spagetti aglio olióig mindenből van egy kicsi, amiből azt hámozzuk ki, hogy leginkább a másnapos turisták kegyeit keresik. Szombat délután sem hallunk magyar szót az asztaloknál, bár azt látjuk, hogy inkább az ital fogy. A zöldséglevesről (990 Ft) elsőként a húsleveskocka jut az eszünkbe, de a konzervnek tűnő bébisárgarépa és a ceruzabab sokat javít rajta, és még van benne cérnametélt is. A pankómorzsában sült csirkemellnek (2490 Ft) máshol az a neve, hogy rántott szelet, annak viszont első osztályú. A rizzsel is elégedettek lehetünk, meg azzal a lecsós körettel is, ami az étlapon még „borsópüré” néven szerepelt. A legnagyobb meglepetést a somlói galuska (990 Ft) okozza. A tejszínhab a 1970-es évek presszóit idézi, a mostani édesítős, tejmentes habok világában igen nagy szó. Az öntet és a tészta sem rossz, bár rumról és dióról nem tudunk beszámolni. Az a legjobb, hogy utána nem érzünk émelygést, hasfájást.

Figyelmébe ajánljuk