A sült szőlő kb. tíz perc alatt elkészül. Mindössze annyi történik, hogy az ember néhány fürt szőlőt tepsire helyez, megszór ezzel-azzal, beteszi a sütőbe, vár néhány percet, utána, ha van ideje és energiája, kissé lehűti (langyosan a legjobb). Ami az egészben a csiribiri: dióolaj, olvasztott vaj, barna cukor. Ezek olvadnak össze a szőlőből kicsorduló, édes gyümölcslével, kissé be is sűrítik. Máris tartana a szakács attól, hogy az egész semmilyen más nem lesz, csak édes. A dióolajtól, a vajtól, az enyhén karamellizálódó cukortól és az azzal összeolvadó, savanykás lével azonban olyan összetett ízű lesz, hogy egyáltalán nem kívánkozik mellé más. Legszívesebben az egyik kedvenc szőlőfajtámból, otellóból , szép színe és jellegzetes íze miatt. Utóbbi egyébként csemegeszőlő, bor előállítására nem alkalmas, ebből a szőlőfajtából az EU szabályozása szerint nem is készíthető bor. Hogy a sült szőlő és leve mire kerül? Még forrón vaníliafagylaltra, vagy hűs görög joghurtra. Reggeli zabkására. Mandulatejjel főzött tejbegríz tetejére. Salátára, amin grillezett sajt, sült lila hagyma és füge van. Érett sajtok mellé. Szaftos sültek, kacsa, grillcsirke mellé.
Sült szőlő
Hozzávalók (2–4 adag)
2-3 nagy fürt szőlő (pl. otelló, hamburgi muskotályos
vagy más zamatos fajta)
2 evőkanál nádcukor
2 evőkanál dióolaj
1 evőkanál olvasztott vaj
2-3 evőkanál víz
2 evőkanál narancslé
1 darab narancshéj
A sütőt előmelegítjük 240 fokra. A szőlőt megmossuk, megszárítjuk, majd egészben, a fürttel együtt egy sütőpapírral leterített tepsire tesszük. Megszórjuk nádcukorral, meglocsoljuk vízzel, narancslével, rátesszük a narancshéjdarabot. Attól függően, hogy mihez használjuk, tehetünk hozzá fűszereket is, pl. fahéjat vagy szegfűszeget. Betesszük a sütőbe, és kb. 10 percig sütjük, amíg a szemek kissé összetöppednek, és a szőlő levet enged. Forrón, langyosan vagy másnap hidegen is remek. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, és sok a lé, azt kissé be is forralhatjuk, hogy sűrű, szirupos legyen.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu