chili&vanília

Szardellás, fokhagymás vajban párolt kelkáposzta

Gasztro

Szardellát használni nem kell félnetek, jó lesz! A sokak által megvetett és félreismert szardella ugyanis az a hozzávaló, ami egészen új színeket vihet a téli zöldségételek szűkös palettájára.

Hiszen ki az, aki mínuszokban és hóban hideg, nyers zöldségre vágyik? A hétköznapi, egyszerű kelkáposztából úgy lesz izgalmas, mély ízeket felvonultató téli fogás, hogy intenzív, szardellás-fokhagymás-csilis vajban párolódik. Ne ijedjünk meg a szardella szerény külsejétől sem – szenzációs ízeket rejt! Olajban vagy vajban teljesen felolvad és eltűnik, s ezzel meg is szűnik az ok, amiért sokan ódzkodnak tőle: a kevésbé barátságos kinézete. Csakis a robusztusan sós umami marad, ami a kelkáposztát egészen új dimenziókba repíti. Viszonylag sokáig kell főzni (kb. 40 perc), a cél ugyanis az, hogy a kelkáposzta édesre puhuljon a saját gőzében, és a főzés során kiengedett leve összeolvadjon a vajjal, a szardellával, a sok fokhagymával és a csilivel. Tetejére jöhet aztán még egy kis extra csípős paprikakrém (például harissa vagy adzsika) meg egy buggyantott tojás, és kész a tökéletes téli zöldség. Természetesen más zöldségekkel is jó, például karfiollal, brokkolival, fejes káposztával, s ezeket akár össze is lehet utána keverni tésztával, ha valaki laktatóbb fogással szeretne előállni.

 

Szardellás, fokhagymás vajban párolt kelkáposzta

Hozzávalók (2 óriási adag, vagy 4 kicsi)

 

1 közepes fej kelkáposzta, vékonyabb cikkekre vágva

4+2 dkg vaj

2 evőkanál olívaolaj

12 gerezd (1 fej) fokhagyma, megpucolva, egyben

12 szardella

1 kávéskanál harissa vagy más csípős paprikakrém

 

Tálaláshoz: buggyantott tojás, olívaolaj, csili

 

A kelkáposztát cikkekre vágjuk és megmossuk. Nem kell megszárítani, mert pont az a kis rajta maradó víz segíti majd a párolódását. Egy lábasban alacsony hőfokon felolvasztjuk a 4 dkg vajat az olajjal, rögtön hozzáadjuk az egész (megpucolt) fokhagymagerezdeket és a szardellát. Alacsony hőfokon tartjuk, hogy ne kapjon a fokhagyma színt. Amikor a szardella a kevergetéstől szépen beleolvadt a vajba, akkor hozzáadjuk a harissát. Beletesszük a kelkáposztacikkeket, kissé megsózzuk (minimálisan, mivel a szardella sóz!), átforgatjuk, majd lefedjük. Egy jó öntöttvas lábas a legmegfelelőbb, mivel abban szépen vissza tud csapódni a gőz, és így további folyadék hozzá­adása nélkül, a saját gőzében, kifövő levében tud megpárolódni a zöldség. Kb. 40 percig főzzük fedő alatt, néha belenézünk, ha kell, adhatunk hozzá egy kevés vizet. Akkor jó, amikor a kelkáposzta teljesen összeesett, és édes-puha. Amikor kész, egy evőkanál hideg vajat adunk hozzá. Buggyantott tojással, extra olívaolajjal és csilivel tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

„A hosszútávfutó magányával”

Legújabb, szeptember végén esedékes bemutatója, az Etűdök elképzelt érzésekre című előadás kapcsán beszélgettünk a próbafolyamatok nehézségeiről, a kívülállásról, a megállni tudás fontosságáról és egy „hüllőről”, aki szeret mozdulatlanul feltöltődni a napon.

Szerbia kontra Szerbia

  • Végel László

Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő.