Tartalom

(2016-01-28)

Snoblesse
Publicisztika

Sándor Judit

Publicisztika

Szívtan

Az érzelmek gazdaságáról

Az iskola olyasmire is megtanít, amin utólag csak mulatni lehet. Nekem ilyen ismeret volt az általános iskolában a szarvasmarha kérődzése.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Röpülő ősbölény

Hétfőn rendkívüli elnökségi ülésen mondatták le Gaskó Istvánt a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája elnöki posztjáról. Húsz évig vezette a Liga szakszervezeti konföderációt, és negyedszázadig a Liga egyik legfontosabb tagszervezetét, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét (VDSZSZ) – vagyis nem kispályás játékost léptettek le.

Belpol

Az állami intézményrendszer átszervezése

Belpol

A tizedelős és a többiek

Van olyan intézet, amelyik még föl sem állt, de már megszüntetik – újabb őrület a közigazgatásban. Jöhetnek az ötvenes évek minisztériumai.

Megint odacsapott a bankoknak a Versenyhivatal

Belpol

Információs haszon

Négymilliárdos bírságot kapott a magyar bankszektor egy adatbázisért, amit 12 évig senki elől nem titkoltak, és ami szerintük még jót is tett a versenynek.

Külpol

Hillary Clinton és a váratlan kihívások

Külpol

Nem lesz fáklyásmenet

Pár hónapja még biztosnak látszott, hogy Hillary Clinton lesz a demokraták elnökjelöltje – ám az előválasztások közeledtével egyre jobban szorongatja őt a „demokratikus szocialista” Bernie Sanders vermonti szenátor. Melegíteni kezdett Michael Bloomberg, New York egykori milliárdos polgármestere is – ő függetlenként gyengítené a demokrata jelölt esélyeit.

Zene

Lemez

Zene

Üzenet a liftből

Barabas: Elevator Dance Music

Barabás Lőrincet jól ismerhetik a zenerajongók: a klasszikusan képzett dzsessztrombitás számtalan formációjában, jeles hazai és nemzetközi hírű külhoni zenésztársaival megannyi produkcióban zenélt együtt korábban.

Interjú

Zene

Könyv, sakk és rock & roll

Michel „Away” Langevin dobos

Hogyan döntöttek tabukat Céline Dionnal a progresszív sci-fi metálosok? Az idén új lemezekkel jelentkező Voivod dobosával beszélgettünk.

Film

Film

Film

Oscarkák, költőcskék

Tom Hooper: A dán lány

Élt egyszer egy festő házaspár a festői Dániában: a festő feleség elismert művész, a festő férj pedig nő akart lenni.

Film

Film

Minden mindegy

Deniz Gamze Ergüven: Mustang

Kultúra csak az, ami éltető és termékeny.

Cseh filmkarnevál a Toldiban, február 3–7-ig

Film

Hrabal el sem ment, csak evett egy kis cukrot

A Cseh Centrum és a Toldi filmfesztiválján két válogatás szerepel; az egyik Zdeněk és Jan Svěrák műveiből, a másik a 2015-ös év legsikerültebb cseh filmjeiből ad áttekintést.

Könyv

Könyv

Könyv

Kreatív evolúció

Bartók Imre trilógiájáról

Lezárult Bartók Imre eretnek regénytrilógiája. Ritka ma az eretnek író, mégis alig írnak róla. Ízlelgessük, mit jelent ez.

Könyv

Könyv

Az agykéreg és az ölelés

Bruce D. Perry–Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú

A kilencvenes évek elején vigyáznom kellett egy barátnőnk unokahúgára a szegedi sörkertben. A kislány nagyon élénk volt, nyughatatlan, nem nagyon akart a helyén maradni. Leültettem rajzolni, és elég gyorsan kiderült, hogy rettenetes élményekben volt része: az anyját az egyik legismertebb sorozatgyilkos a szeme láttára ölte meg.

Interaktív
Színház

Színház

Színház

Fölötte áll

Vidnyánszky Attila két rendezése

A szerelem, az örök nő és az örök férfi a témája ennek a két Vidnyánszky-rendezésnek.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Valami gyanús dolog”

Tamási Miklós, a Fortepan online fotóarchívum vezetője

A több mint hatvanezer fényképet tartalmazó online archívum alapítója szerint az ingyenesség és a szabad felhasználás megszűnésével épp a lényeg veszne el, ezért közösségi finanszírozással is próbálnak segíteni anyagi gondjaikon.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Magyarország története nem a magyar nép története”

Almási Gábor és Trencsényi Balázs történészek

Hogyan vált a nyelv a hazafiasság alapelemévé, és mi a szerepe a modern nacionalizmus kialakulásában? A tudomány és a közbeszéd közti szakadékról és a magyar történelemírás állapotáról is beszélgettünk a nyelvi nacionalizmus kialakulását feltáró könyv kapcsán.

Rizikós gyógyszerkísérletek

Tudomány

A pirula nem játék

Franciaországban meghalt egy ember, s többen kórházba kerültek a minap egy balul sikerül gyógyszerteszt után. Az okokat egyelőre csak találgatják, de az eset után nem árt szembenézni a gyógyszerkísérletek kockázataival.

Riport

Módosultak a kutyatartás szabályai

Riport

„Nem riasztóberendezés”

Az új kormányrendelet értelmében tilos a kutyákat tartósan láncon tartani, kikötni. A jó szándékú szabályozás hosszú távon minden bizonnyal javít az állatok helyzetén, bár egyelőre csak zavart okoz.

Tévétorrent
Ételhordó